Hüvelyfolyás: nem mindegy, hogy milyen

A hüvelyváladék folyamatosan változik a ciklus során, könnyen előfordulhat azonban, hogy a színe, a szaga vagy az állaga szokatlanná válik. Ezt az állapotot leggyakrabban kórosan elszaporodott gombák vagy baktériumok okozzák.

Így ismerhetjük fel a hüvelygombát

A nők egyik leggyakoribb panasza a hüvelygomba, melynek oka többnyire a Candida albicans nevű gomba túlzott mértékű elszaporodása. A Candida törzsbe tartozó gombák számos baktériumfajjal együtt normál körülmények között is jelen vannak a hüvelyben. Túlszaporodásuk akkor fordulhat elő, ha a természetes hüvelyflórában található, a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartását biztosító tejsavbaktériumok száma valamilyen okból - például az immunrendszer legyengülésekor vagy antibiotikum-kúrát követően - jelentősen lecsökken.

A hüvelygomba-fertőzésre jellemző a sárgásfehér színű, darabos, morzsalékos, túrós állagú hüvelyfolyás. További tünete az égő fájdalom vagy viszketés jelentkezése a hüvelybemenet környékén, valamint a szeméremajkak enyhe duzzanata.

Hüvelyváladék: mikor van baj? A hüvelyváladéknak fontos szerepe van a női nemi szervek védelmében. Milyen a "nem normális" hüvelyváladék, és mi állhat az eltérések hátterében? Korábbi cikkünkben ezeket vettük sorra.

Bakteriális vaginózis okozta hüvelyfolyás

A hüvelyfolyás másik leggyakoribb okozóját, a bakteriális vaginózist, más néven bakteriális hüvelyfertőzést, szintén a hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulása okozza. Ebben az esetben kóros baktériumok szabadulnak el a hüvelyben. Azonban a bakteriális vaginózisra jellemző folyás homogén - azaz nem darabos -, bőséges, híg, szürkésfehér és emellett kellemetlen, kissé halra emlékeztető szaga is van. Bakteriális vaginózisnál is megjelenhetnek olyan gyulladásos tünetek, mint például a hüvely fájdalma és a szeméremajkak duzzanata.

A kóros hüvelyfolyás az esetek többségében valamilyen betegség, elváltozás tünete.  Fotó: iStock
A kóros hüvelyfolyás az esetek többségében valamilyen betegség, elváltozás tünete. Fotó: iStock

Egyéb kóros eredetű hüvelyfolyások

Az apró élősködők által okozott Trichomononas fertőzés szintén nem számít ritka megbetegedésnek. Ez a gyulladásos állapot azonban csak az esetek nagyjából felében okoz hüvelyi folyást. Ebben az esetben a váladék lehet enyhe vagy bőséges, a színe pedig sárgászöld, habos és bűzös szagú. Trichomononas fertőzésre ugyancsak utalhat a gyakori vizelési inger, a hüvelyviszketés és -fájdalom, amely legerőteljesebbé a menstruáció alatt válik.

Hüvelyfolyást számos más kórokozó, például a Herpes vírus, a Chlamydia, Gonorrhea vagy az Ureaplasma, valamint egyéb eltérésék is okozhatnak. Ilyen például a mióma , a polip, a menopauzára jellemző atrófiás, azaz hámsorvadásos gyulladás, illetve a hüvelyben lévő idegen anyagok, amelyek gyulladásos vagy allergiás reakciókat váltanak ki. A hüvelyfolyás pontos okának felderítéséhez és a célzott kezelés megkezdéséhez gyakran elengedhetetlen az orvosi vizsgálat mellett a hüvelykenet laboratóriumi vizsgálata is.

Előzzük meg a bajt!

Ahhoz, hogy a kóros állapotok kialakulását elkerüljük, a legfőbb cél a hüvely önszabályzó rendszerének helyreállítása és az egészséges állapot hosszú távú fenntartása. Mivel a hüvely enyhén savas pH-értékű, öntisztuló szerv, mellőzük a lúgos kémhatású tisztálkodó szerekkel való mosakodást. A menstruáció alatt kiemelten figyeljünk a megfelelő tisztaságra és az intimbetétek, illetve tamponok kellő gyakoriságú cseréjére. Az illatosított törlőkendők és egyéb intimhigiéniai eszközök könnyen irritációt vagy allergiát okozhatnak, ezért használatuk nem javasolt.

Kerüljük a nem megfelelően szellőző, szoros vagy irritáló anyagú fehérneműk, nadrágok viselését, valamint fontos, hogy a nedves fürdőruhát is azonnal cseréljük szárazra. Fokozottan figyeljünk az intim szőrtelenítés során használt kozmetikumokra, és az ekkor keletkező esetleges sérülésekre is, amelyek szintén utat engedhetnek a fertőzéseknek.

Hüvelyflóra-regenerálás

Az egészséges hüvelyflóra fenntartása érdekében időnként szükség lehet a regeneráló kezelésre. Ez történhet megelőzésképpen, de különösen indokolt antibiotikumos kezeléseket követően, illetve a terhesség során, hiszen a bakteriális vaginózis akár koraszüléshez is vezethet. A gyógyszertárakban elérhetőek olyan hüvelykrémek, amelyek egyszerre segítik a normál pH-érték helyreállítását, valamint a kórokozók sokasodásának gátlásával a bakteriális eredetű hüvelyi és húgyúti fertőzések megelőzését vagy kiegészítő kezelését. A tejsav- és prebiotikum-tartalmú készítmények fokozzák a jótékony Lactobacillusok szaporodását, és ezáltal egészségesen savas, a különböző fertőzéseknek ellenálló hüvelyflórát hoznak létre.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra