Okozhatnak-e rákot a villanyvezetékek?

Hogy az áram veszélyes lehet, mindenki számára világos. De az már kevésbé közismert, hogy az elektromágneses terek - például amilyenek a nagyfeszültségű vezetékek közelében is kialakulnak - milyen hatással vannak a szervezetünkre.

A leglátványosabb vita az elektromosság veszélyességéről a villamosszolgáltatások hajnalán zajlott. Akkoriban ugyanis még csatázott a kisfeszültségű egyenáram és a nagyfeszültségű váltóáram a technológiai dominanciáért. Az egyenáram bajnoka a híres feltaláló, Thomas Edison volt, ellenfele pedig a vasúti mérnökként vagyont és hírnevet szerző George Westinghouse, aki a valaha élt egyik legzseniálisabb mérnök, Nikola Tesla váltóáramú rendszerét akarta elterjeszteni. A technológiai előny a váltóáramnál volt, mert könnyebb volt nagy távolságokra szállítani. Ezt kompenzálandó Edison a veszélyessége miatt támadta. Attól sem riadt vissza, hogy egy elefántot pusztítson el nyilvánosan váltóáram segítségével. Mivel a váltóáram alkalmasnak mutatkozott kivégzések végrehajtására (a villamosszék valóban hosszú ideig szolgálatban maradt az Egyesült Államokban), azt javasolta, hogy az ítélet-végrehajtás e módszerét nevezzék westinghouse-álásnak. De ahogy ebből nem lett semmi, úgy a villamoshálózatok jövőjét is az üzleti ésszerűség döntötte el. Tesla rendszere győzött, fejlődése azóta is tart.

Hogyan hat azáramütésaz emberi szervezetre? Részletek itt.

A váltóáramnak az a vonása a legfontosabb, hogy nincs szükség sok apró erőműre a felhasználók közelében, mert az energia kis veszteséggel nagy távolságokra is eljuttatható, méghozzá közel fénysebességgel. Ráadásul könnyen szétosztható a fogyasztók között. Csakhogy éppen ebből fakadnak az elektromágneses tereket övező mai félelmek. A nagyfeszültségű, de alacsony frekvenciájú áramot továbbító távvezetékek behálózták a Földet, és számos ember viszonylagos közelségükben él. Következésképpen az aggodalmak az egész világon mindenütt megjelentek. Ez az oka, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kiterjedt vizsgálatokba kezdett annak kiderítésére, hogy van-e valós alapja a félelemnek.

A villanyvezetékek behálózzák a Földet, de vajon kell félnünk tőlük?
A villanyvezetékek behálózzák a Földet, de vajon kell-e félnünk tőlük? (Fotó: 123rf)

Mit mond a tudomány?

A kutatás eredményeiről Varjú György, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora a Magyar Tudomány című folyóiratban számolt be. "Egy szakértői munkacsoport 2001 júniusában áttekintette a sztatikus és az extrémen alacsony frekvenciájú (ELF) elektromos és mágneses terek rákkeltő hatására vonatkozó vizsgálatokat, és a megállapításait a WHO 263. sz. 2001. októberi tényfeltáró lapjában adta közre. E szerint (...) az ELF mágneses erőtér a gyermekkorileukémiaepidemiológiai vizsgálataira alapozva a 'lehetséges emberi rákkeltő' (2B) besorolást kapta. Minden más felnőtt- és gyerekkori rákra vonatkozó bizonyítékot "nem besorolhatónak" határoztak meg a nem megfelelő vagy ellentmondó tudományos információk miatt." A WHO a vizsgálatokat öt évvel később megismételte, de akkor sem találtak mást. Azaz annak ellenére, hogy a mágneses erőterek nyilvánvalóan érzékelhető hatással vannak az emberi szervezetre, nem okoznak betegséget.

Az Európai Unió szakemberei azt is megállapították, hogy az epidemiológiai (járványtani) tanulmányok a nagyon alacsony frekvenciájú terekhez (ELF) kötik a gyermekkori leukémia nagyobb gyakoriságát. Ezt az összefüggést azonban nem magyarázzák és támasztják alá az állatokon és a sejteken végzett kísérletek. Az eddigi kutatási eredmények nem találták meg azt a lehetséges mechanizmust, amely megmagyarázná az összefüggést. További kutatások kellenek, hogy a lehetséges ok-okozati összefüggést megerősítésék vagy cáfolják.

Csak a félelem valós

Az emberek, persze, szeretnek hinni a titokzatos hatásokban. Érdekes módon a nagyfeszültségű vezetékek miatt mégsem alakutak ki olyan széles körben terjedő összeesküvéselméletek, mint például a repülőgépek (chemtrailnek vélt) kondenzcsíkjai miatt. A gyanú azonban változatlanul ott lebeg, hogy a kitettség az erős áramnak bajt okozhat. Emlékezetes esete volt ennek, hogy egy nagykanizsai lakóházban tapasztalt sorozatos rákos megbetegedések miatt az ott élők a pincében üzemelő trafóházat tették felelőssé. A hatóságok azonban nem találtak összefüggést a megbetegedések és a transzformátorok által gerjesztett - egyébként az egészségügyi határérték alatti - elektromágneses tér között. Egy hasonló eset Szegeden is előfordult, ahol egy magánház kertjében álló távvezetékoszlop miatt alakult ki vita a nagyfeszültség potenciális egészségkárosító hatásáról.


Az efféle nyugtalanság nem csak Magyarországra jellemző. Holland kutatók 2015-ben publikálták azt a tanulmányt az Environmental Research című szaklapban, amely a nagyfeszültségű távvezetékek telepítésének egészségre gyakorolt hatását vizsgálta. Azt tapasztalták, hogy a vezetékek közelében lakók negatív változásokat észleltek az egészségükben. Jarry T. Porsius és munkatársai olyan embereket vontak be a vizsgálatba, akik a távvezeték közvetlen közelében (legfeljebb 300 méterre), illetve attól távolabb (500-2000 méterre) laktak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a negatív egészségi hatásokról szóló hiedelmek erőteljessége összefüggésben van-e azzal, hogy ki milyen messze lakott a vezetéktől.

Úgy tapasztalták, hogy szignifikánsan magasabb volt mind a tünetekről, mind pedig a hiedelmekről szóló beszámolók aránya a távvezetéktől 300 méteren belül élők körében, mint a távolabb lakóknál. Miközben az egyes csoportok tüneteket jelző kiinduló értékeiben nem volt különbség, az abba vetett hit, hogy a távvezeték képes tüneteket okozni, már kezdetben is erősebb volt a közelebb lakóknál. Sőt már azelőtt negatív egészségi hatást tudtak kimutatni az új nagyfeszültségű távvezetékekhez közel élők között, hogy a vezetéket üzembe helyezték volna.

Végül ne feledkezzünk meg Varjú professzor másik megállapításáról! "Az elosztóhálózati és a nagyfeszültségű távvezetékek környezetében létrejövő, a lakosság által általában aggályosnak tartott mágneses indukció tartománya egyáltalán nem nagyobb, mint amekkora a háztartási készülékek közelében kialakul." Magyarul, aki fél a távvezetékek erőtere miatt bekövetkező negatív egészségi hatásoktól, jobb, ha nem áll neki porszívózni, illetve a mosógépet vagy a mikrót sem kapcsolja be.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-5, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok feloszlanak, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag