Így kezeljük a magányt a karanténban

Sok olyan ember van, aki - különféle okokból - egyedül kénytelen tölteni a karantén, illetve a lakhelyelhagyási korlátozás napjait. Amellett, hogy ilyenkor magányosnak érezzük magunkat, és ez a kedélyállapotunkra is hatással van, az egyedüllét az egészségi állapotunkat is befolyásolhatja, ezért fontos, hogy a helyzetet megpróbáljuk minél tudatosabban kezelni.

Az, hogy másoknak beszéljünk arról, hogy magányosak vagyunk, ijesztőnek tűnhet, pedig az első lépés a helyzet feldolgozásához, hogy magunknak és másoknak is beismerjük: egyedül érezzük magunkat. Erről beszélhetünk a barátainknak, a családtagjainknak, de akár különféle online felületeken is megoszthatjuk a gondolatainkat hasonló cipőben járó emberekkel. Ők amellett, hogy átérzik a helyzetünket, tanácsokat is adhatnak a kezelésére.

házikarantén, karantén, koronavírus, magány
házikarantén, karantén, koronavírus, magány

Írhatunk egy listát arról, hogy ki azok az emberek az életünkben, akiket felhívhatunk, vagy akikkel online beszélhetünk - ha egymás alatt látjuk a nevüket, az máris enyhíti kicsit a magány érzését. Akár egy heti "beosztást" is készíthetünk, hogy melyik nap melyiküket fogjuk megkeresni. Az is sokat segít, ha elfoglaljuk magunkat, ehhez is jól jöhet egy írásos napirend, amihez tartani tudjuk magunkat, és amiben helyet kap a munka, a mozgás, a házimunka és a pihenés, szórakozás is. Arra is figyeljünk, hogy a saját magunk szabta napirendet ne vegyük túl szigorúan, és ne legyen lelkifurdalásunk, ha valami miatt mégis eltérünk tőle, mert az ez által okozott stressz a magánnyal együtt szorongást válthat ki. Ezt gondoljuk át a napirend készítésekor, és próbáljunk meg reális célokat kitűzni.

A stresszevés csak ront a helyzeten Sokan már több mint két hete önkéntes karanténba vonultak, a koronavírus hírek mellett a receptek és ételfotók mind gyakrabban jelennek meg a hírfolyamokban. A boltokban nemcsak a tartós élelmiszerek fogynak a polcokról. A "stresszevés" általános probléma, de vajon pontosan mi áll a hátterében, milyen hatással van a szervezetünkre és hogyan küzdhetünk meg vele? Kattintson és olvassa el a válaszokat cikkünkben.

Segítsünk másokon

Próbáljuk meg kitalálni, hogyan segíthetünk, vagy szerezhetünk örömet másoknak, hogyan lehetünk mások hasznára, akár csak valamilyen aprósággal, vagy néhány jó szóval. Kutatások bizonyítják, hogy a kedvességtől, jótékonykodástól nő az önbecsülésünk és kevésbé leszünk stresszesek. Így javul az önképünk, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a magány érzését megfelelően tudjuk kezelni. Jót tesz minden olyan elfoglaltság, aminek azonnali eredménye van: akár a sütés vagy a főzés, akár a kertészkedés, akár a rendrakás, takarítás, a kötés, a varrás vagy a kézműveskedés. A sikerélmény szintén sokat segít abban, hogy ne érezzünk magunkat rosszul, vagy haszontalannak azért, mert egyedül vagyunk.

Sokat enyhíthet a magányunkon, ha befogadunk egy kutyát vagy macskát - a menhelyek tele vannak rászoruló állatokkal, amelyek hálásak a törődésért, nekünk pedig lesz társaságunk. Kutatások szerint már egy madárról vagy halról való napi gondoskodás is jó hatással van a pszichénkre és az általános közérzetünkre.

Saját magának énekelte a Happy Birthdayt a karanténban a nagyi - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Forrás: Goodhousekeeping.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: