Túl későn ismerik fel ezt a rákot a magyaroknál

Hazákban az európai átlag feletti az olyan prosztatarák megbetegedések aránya, amelyeket már csak a daganatos áttétek kialakulását követően vesznek észre, amikor már nehezebb megmenteni a páciens életét. Nálunk mintegy 30 százalék ez az arány, míg Nyugat-Európában jellemzően 10-15 százalék. A Semmelweis Egyetem most online előadással és ingyenes szűrési lehetőséggel szeretné felhívni erre a figyelmet.

A prosztata szerepe a férfiak szervezetében A prosztata szó hallatán sokaknak alighanem a vizeletürítési problémák jutnak először eszükbe. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ez az apró szerv valójában a nemi életben tölt be kulcsfontosságú szerepet, az említett panaszok pedig valamilyen kóros elváltozásának következményei. Részletek itt.

A prosztatarák megbetegedési statisztikában az európai középmezőnyben található Magyarország, de a halálozási arányszám sokkal magasabb. Lakosságarányosan majdnem annyian halnak meg Magyarországon prosztatarákban, mint azokban a skandináv országokban ahol két és félszeres a betegség gyakorisága. Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. "Ha valakinél időben fedezik fel a betegséget, akkor a radikális prosztataeltávolítással javulnak az életkilátásai, viszont ha késői a felismerés, akkor már csak gyógyszeres kezelésre van mód, és a várható életkor is alacsonyabb" - mutatott rá dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Egy követéses vizsgálat szerint a beavatkozáson átesett 70 év felettiek átlagosan még 11,4, míg a gyógyszerest kezelést kapók 7,4 évig éltek. A 70 év alattiaknál ez 11,3, illetve 8,8 év. Ebből a jelentős különbségből is látszik, mennyire fontos a korai felismerés.

Ezek a szűrővizsgálatok ajánlottak

Éppen ezért aki bármilyen urológiai panaszt, például gyakori vizelési ingert észlel, annak egyből érdemes felkeresnie a szakrendelést. Továbbá a szakmai javaslat szerint 40 és 50 éves kor között legalább egyszer érdemes jelentkezni egy olyan vérvizsgálatra, ahol a PSA, azaz prosztataspecifikus antigént nézik meg. Emellett egy olyan prosztatavizsgálatot is kell végeztetni, amikor a szakorvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát. Akinek a közvetlen családjában előfordult már a betegség, annak 45 éves kortól, a többieknek 50 éves kortól ajánlott egy-két évente megvizsgáltatni magukat.

Ha idejében diagnosztizálják, jobbak a prosztatarák túlélési arányai. Fotó: Getty Images
Ha idejében diagnosztizálják, jobbak a prosztatarák túlélési arányai. Fotó: Getty Images

A férfiak egészségtudatossága nagyban elmarad a hölgyekétől, sokszor pont a női családtagok beszélik rá a férfiakat a vizsgálatra. A szűréseken túl pedig az általános egészséges életmód is nagy jelentőséggel bír. A legfontosabb a változatos táplálkozás, az optimális testsúly és a rendszeres testmozgás. "Ezzel egyébként a krónikus megbetegedések 60 százalékát lehet megelőzni, ami igaz a prosztatarákra is, amelynek egyébként nincsenek specifikus tünetei" - húzta alá dr. Kovács Petra, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika szakorvos jelöltje, aki úgy látja, hogy a fiatalabb generáció már tudatosabb az egészségével kapcsolatban.

Éljen a lehetőséggel!

A Semmelweis Egészség Napok Az urológiai szűrővizsgálat jelentősége című online eladásán résztvevők közül közel százan - összesen 96-an - jelentkezhetnek az Urológiai Klinika által szervezett ingyenes prosztatarák-szűrésre, amelyet szeptember 12-én tartanak. A vizsgálatra való regisztráció pontos menetéről a július 22-i online előadásról szóló tájékoztató e-mailben kapnak részletes információkat az érdeklődők.

A Semmelweis Egészség Napok következő rendezvénye 2020. július 22., szerda 16:00-20:00 óra között lesz. A programok regisztrációkötelesek, az online részvételhez a Zoom program szükséges, amely innen tölthető le ingyenesen. A részletes program és a regisztráció pedig ide kattintva érhető el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: