A prosztatarák kialakulását ez is gyorsíthatja

Régóta ismert, hogy az étrend összefügghet a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatával. Egy új kutatás fontos felfedezést tett e téren a prosztatarákkal kapcsolatban.

A prosztatarák veszélye a kor előrehaladtával egyre magasabb: a 80 év feletti férfiak csaknem 70 százalékát érinti a betegség. A megelőzéshez hasznos betartani néhány étrendi tanácsot. Fogyasszunk minél több keresztesvirágú zöldséget, azaz brokkolit, karfiolt, káposztát, valamint paradicsomot, szóját, lenmagot, halat és piros színű gyümölcsöket. Amit viszont ne fogyasszunk: zsíros húsokat, tejtermékeket, feldolgozott élelmiszereket, valamint kókuszolaj-tartalmú készítményeket.

prosztatarák
A prosztatarák előrehaladását étrendünk lévén is lassíthatjuk. Fotó: iStock

A telített zsírok okozzák a legnagyobb bajt

Dr. David P. Labbé, a McGill Egyetemi Egészségügyi Központ Kutatóintézetének tudósa és kollégái a Nature Communications-ban közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy a telített zsírok hozzájárulnak a sejtek átprogramozásához. Ez egyben azt is jelenti, hogy a korai stádiumú prosztatarákban szenvedő férfiak esetében a telített zsírok fogyasztásának visszafogása csökkentheti vagy késleltetheti a betegség előrehaladását.

Az egyik rákgén is fontos szereplő

A sejtek átprogramozásában, a rák fejlődésében egyes gének - az úgynevezett onkogének (rákgének) - főszerepet játszanak. A rákgének általában olyan gének, amelyek hibás működése a sejt tumorsejtté válásáért felelős.

Ezek a prosztatarák figyelmeztető jelei. Ismerje meg!

Ilyen gén az MYC is, amely egy génszabályozásért felelős fehérjét állít elő az emberi szervezetben. Ez afehérjeaz összes emberi gén nagyjából 15 százalékának működését irányítja, egészen pontosan azt, hogy ezek a gének "bekapcsolt" vagy "kikapcsolt" állapotban vannak-e. Ha az MYC gén működése szabálytalanná válik, akkor kontrollálatlan sejtosztódás indulhat be a szervezetben, ez pedig tumorok kialakulásához vezet. A probléma az összes rosszindulatú daganattípus nagyjából 30 százalékában szerepet játszik.

A kutatók kimutatták, hogy a telített zsírok hatása rendkívüli módon hasonlít (mintegy leutánozza) az MYC onkogén szabálytalan működésé, ezáltal ugyanúgy súlyosbítja a prosztatarákot. A felfedezés 319 beteg táplálkozási és génexpressziós adatainak elemzése során született meg, majd az eredményeket egérkísérletekkel is meg tudták ismételni. Feltűnő volt, hogy azok a betegek, akik a legtöbb telített zsírt fogyasztották, négyszer nagyobb valószínűséggel haltak meg prosztatarákban, függetlenül a betegek életkorától vagy a diagnózis időpontjától.

Forrás: Medicalxpress

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: