Mutatjuk, így zajlik az érfestés

Az érfestés megmutathatja az erek elváltozásait: megelőzhetőek az érelzáródások, kezelhetőek az érszűkületek, így a vizsgálat életet is menthet. Hogyan kell elképzelni egy ilyen beavatkozást?

Mi is az érfestés?

Az erek ilyen vizsgálatára általában érműtétek előtt kerül sor, de más esetben is elrendelheti az orvos. Mivel az ereket nem tudják röntgennel vizsgálni, így szükség van egy olyan röntgenárnyékot adó anyagra, amellyel az erek könnyebben vizsgálhatóak. Az érfestés, más néven angiográfia során az artériákba jódtartalmú kontrasztanyagot fecskendeznek, így átvilágíthatóvá téve az ereket. Mivel a véráramlás pillanatok alatt kimossa a kontrasztanyagot, ezért közvetlenül a vizsgálandó területre kell juttatni, amit katéterek segítségével oldanak meg.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A katétert legtöbbször a comb nagy verőerébe vezetik be, innen a hasi fő ütőérbe, majd a szív koszorúereibe vagy pedig a nyaki verőerekbe haladnak tovább. A vizsgálni kívánt területen megállítják a katétert és befecskendezik a kontrasztanyagot. Az így kirajzolódó kép segít az érproblémák felfedezésében.

A vizsgálat során a páciens hanyatt fekszik, a combhajlatba érzéstelenítőt kap. A vizsgálat után a katéter eltávolítása után a beteg erős nyomókötést kap, majd néhány óráig fekve kell maradnia.

Az érfestés súlyos problémákra is rávilágíthat
Az érfestés súlyos problémákra is rávilágíthat

Hogyan készüljünk az érfestésre?

Az előkészítés minden helyen másképp zajlik, azonban általánosságban elmondható, hogy a beavatkozás reggelén be kell feküdni az adott kórházba. Ezt megelőzően laborvizsgálatokat (pl. vércsoport-, vérkép-, vérzés-, alvadási idő, protrombinszint-vizsgálatot stb.) kérnek.

A kontrasztanyag hányingert okoz, ezen kívül előfordulhat, hogy olyan szövődmények lépnek fel, melyek azonnali műtéti beavatkozást követelnek, így éhgyomorra végzik a vizsgálatot.

Érszűkület: tünetmentesen is kezelni kell A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni.

Fontos tudni!

Az eljárás alatt a kezelés egyidejűleg megejthető: tágítható katéterrel sztentet, cső formájú fémhálót, vezetnek be, így tágítva a szűkületet.

Ha a beteg érzéstelenítőre vagy a jódos kontrasztanyagra érzékeny, akkor azt jelezni kell a vizsgálatot végző orvosnak. Hasonlóan szólni kell, ha véralvadásgátló gyógyszert szed.

A sztent behelyezése közben az érfal megsérülhet, súlyos vérzést indítva ezzel, ilyenkor azonnali műtétre lehet szükség.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)