Kiderült, miért érezzük máshogy a fájdalmat

Eltérő módon jelzik a fájdalmat a gerincvelő neuronjai a nők és a férfiak szervezetében - állapította meg egy új tanulmány. A felfedezés új utakat nyithat a krónikus fájdalom kezelésében, amelyről ismert, hogy nagyobb arányban érinti a nőket.

"A nőket aránytalanul sújtja a krónikus fájdalom terhe. A férfiakhoz képest nagyobb arányban számolnak be derékfájdalomról, nyakfájdalomról, arctájéki és szájüregi fájdalomról, illetve neuropátiás fájdalomról, továbbá kétszer több nő panaszkodik gyakori migrénre vagy fejfájásra" - írják a Brain című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Mint arra a Kanadai Idegtudományi Társaság (CAN-ACN) közleménye rámutat , bár hosszú ideje ismert, hogy a nők és férfiak eltérően érzékelik a fájdalmat, a legtöbb fájdalommal kapcsolatos kutatás mégis kizárólag hím patkányokkal folyt a múltban. Az új tanulmányt jegyző kanadai-amerikai kutatócsapat viszont szakított ezzel a gyakorlattal.

Nők körében számottevően gyakrabban fordul elő migrén és fejfájás. Fotó: Getty Images
Nők körében számottevően gyakrabban fordul elő migrén és fejfájás. Fotó: Getty Images

Laboratóriumban hím és nőstény patkányoktól vett gerincvelőmintákat, illetve elhunyt emberek és családjuk által kutatási célokra felajánlott emberi mintákat is vizsgáltak. A kísérletek eredményeiből kirajzolódott, hogy egy fehérje, az úgynevezett agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) kulcsszerepet játszik a gerincvelő fájdalomjeleinek felerősítésében mind hím patkányok, mind férfiak esetében, de a nőstény rágcsálóknál és a nőnél nem. Amikor pedig a kutatók eltávolították a nőstény patkányok petefészkét, ez az eltérés megszűnt, amiből feltételezhető, hogy a hormonok is közrejátszanak a fájdalomérzékelés nemek között differenciájában.

Ez utóbbi felfedezés egyébként egybevág korábbi kutatások következtetéseivel is, például azzal a 2018-as tanulmányéval , amely a migrén gyakoribb előfordulását a magasabb ösztrogénszinttel hozta összefüggésbe nőknél. A mostani kutatás fontos lépés lehet a személyre szabottabb terápiák, illetve különösképpen új fájdalomcsillapítók kifejlesztése felé. "Új fájdalomcsillapító gyógyszerek fejlesztéséhez elengedhetetlen, hogy részletesen feltárjuk, hogyan dolgozza fel szervezetünk a fájdalmat a biológia szintjén. Felfedezésünk új kezelési eljárások alapját fekteti le, ezáltal támogatva azokat, akik krónikus fájdalommal küzdenek" - fogalmazott dr. Annemarie Dedek, a kanadai Carleton Egyetem és az Ottawai Kórház szakembere, a tanulmány vezető szerzője.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)