Kiderült, miért érezzük máshogy a fájdalmat

Eltérő módon jelzik a fájdalmat a gerincvelő neuronjai a nők és a férfiak szervezetében - állapította meg egy új tanulmány. A felfedezés új utakat nyithat a krónikus fájdalom kezelésében, amelyről ismert, hogy nagyobb arányban érinti a nőket.

"A nőket aránytalanul sújtja a krónikus fájdalom terhe. A férfiakhoz képest nagyobb arányban számolnak be derékfájdalomról, nyakfájdalomról, arctájéki és szájüregi fájdalomról, illetve neuropátiás fájdalomról, továbbá kétszer több nő panaszkodik gyakori migrénre vagy fejfájásra" - írják a Brain című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. Mint arra a Kanadai Idegtudományi Társaság (CAN-ACN) közleménye rámutat , bár hosszú ideje ismert, hogy a nők és férfiak eltérően érzékelik a fájdalmat, a legtöbb fájdalommal kapcsolatos kutatás mégis kizárólag hím patkányokkal folyt a múltban. Az új tanulmányt jegyző kanadai-amerikai kutatócsapat viszont szakított ezzel a gyakorlattal.

Nők körében számottevően gyakrabban fordul elő migrén és fejfájás. Fotó: Getty Images
Nők körében számottevően gyakrabban fordul elő migrén és fejfájás. Fotó: Getty Images

Laboratóriumban hím és nőstény patkányoktól vett gerincvelőmintákat, illetve elhunyt emberek és családjuk által kutatási célokra felajánlott emberi mintákat is vizsgáltak. A kísérletek eredményeiből kirajzolódott, hogy egy fehérje, az úgynevezett agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF) kulcsszerepet játszik a gerincvelő fájdalomjeleinek felerősítésében mind hím patkányok, mind férfiak esetében, de a nőstény rágcsálóknál és a nőnél nem. Amikor pedig a kutatók eltávolították a nőstény patkányok petefészkét, ez az eltérés megszűnt, amiből feltételezhető, hogy a hormonok is közrejátszanak a fájdalomérzékelés nemek között differenciájában.

Ez utóbbi felfedezés egyébként egybevág korábbi kutatások következtetéseivel is, például azzal a 2018-as tanulmányéval , amely a migrén gyakoribb előfordulását a magasabb ösztrogénszinttel hozta összefüggésbe nőknél. A mostani kutatás fontos lépés lehet a személyre szabottabb terápiák, illetve különösképpen új fájdalomcsillapítók kifejlesztése felé. "Új fájdalomcsillapító gyógyszerek fejlesztéséhez elengedhetetlen, hogy részletesen feltárjuk, hogyan dolgozza fel szervezetünk a fájdalmat a biológia szintjén. Felfedezésünk új kezelési eljárások alapját fekteti le, ezáltal támogatva azokat, akik krónikus fájdalommal küzdenek" - fogalmazott dr. Annemarie Dedek, a kanadai Carleton Egyetem és az Ottawai Kórház szakembere, a tanulmány vezető szerzője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +6 °C
Minimum: +1 °C

A nap nagyobb részében többnyire borult lesz az ég, és szinte országszerte várható csapadék, döntően eső. Várhatóan északkeleten is fokozatosan szűkül a havazás területi kiterjedése, és ott is egyre több helyen válthat vegyes halmazállapotba (havas eső, fagyott eső, esetleg átmeneti ónos eső), majd esőbe a csapadék - legtovább Észak-Borsodban és az Északi-középhegység magasabban fekvő tájain havazhat. Délután nyugat felől egyre többfelé válik szakadozottabbá a felhőzet, és szűnik meg a tartós csapadék, ugyanakkor estefelé a Dunántúl fölé záporok sodródhatnak be északnyugati irányból. Délkeleten reggel, délelőtt néhol erős lökések is kísérhetik a délies irányú szelet, amely napközben egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és késő délután, este, északnyugaton, nyugaton már előfordulhatnak belőle erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +9 fok között alakul, a fagypont körüli csúcsértékekre északkeleten van kilátás. Késő estére többnyire -2 és +5 fok közé hűl le a levegő. A mostani változékony időjárás egy melegfront következménye.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra