A belső comb fájdalmának okai

Szakorvossal járjuk körül a belső comb fájdalmának hátterét és kezelési módjait.

A belső combban jelentkező fájdalom általában kétféleképpen írható le: tompa sajgásként és éles fájdalomként. Gyakran társul mellé más panasz is, így például izommerevség, a mozgás beszűkülése, gyulladás, mozgás közbeni kattogás, továbbá egyéb – az alapproblémától függő – tünetek. A fájdalmat a legtöbb esetben az alábbi bajok váltják ki – mondta el dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

Izomsérülés

A belső comb izmai, vagyis a combközelítő izmok, illetve a lovaglóizmok bizonyos mozdulatok, aktivitások során viszonylag könnyen megsérülhetnek. A sérülés következtében a fájdalmon kívül jelentkezhet lágyéktáji duzzanat, esetleg reccsenő hang is hallható. Sportolás során mindig figyelni kell a megfelelő nyújtásra, mert a sorozatos mikrotraumák okozta fáradásos sérülések későbbi krónikus fájdalomhoz és egyéb degeneratív elváltozásokhoz vezethetnek.

Csontproblémák

A csípőt érintő csontproblémák miatt az egész területen diszkomfort jelentkezhet. Ez jelenthet például osteoarthritist , amely az ízületi gyulladás leggyakoribb megjelenési formája. Tulajdonképpen az ízületi porc károsodásával és csontcsőrök képződésével járó krónikus állapot, amelyre a fájdalom, a merevség és a mozgatásnál hallatszó csikorgó hang hívhatja fel a figyelmet. Csontot érintő állapot lehet még például a csípőütközési szindróma, amely súlyos esetben akár a csípőízület teljes elkopásához vezethet.

A belső comb fájdalmát izomsérülések is kiválthatják
A belső comb fájdalmát izomsérülések is kiválthatják. Fotó: Getty IMages

Sérv

Az egyik leggyakoribb sérvtípus a lágyéksérv , amely általában a tartós állás vagy fizikai munka során a herezacskók vagy a szeméremajkak és a belső comb felé sugárzó tompa fájdalmat okozhat. Ennek kialakulása ugyanakkor nem szükségszerű: előfordul, hogy csak a rugalmas tapintatú dudorból lehet a sérv jelenlétére következtetni.

Vesekő

Hogyan alakulnak ki a vesekövek? Részletek itt.

Amikor a kristályos felépítésű kövek végighaladnak a húgyutakon, komoly fájdalmat okozhatnak, különösen, ha nagyobb kövekről van szó. Ez a fájdalom a belső combokba is kisugározhat, valamint jelentkezhet derék- és alhasi fájdalom, hányinger, hányás, vizeléskor jelentkező fájdalom és véres vizelet egyaránt.

Nőket érintő állapotok

Néhány nő a terhesség és a menstruáció során is érezhet komoly fájdalmakat a belső combban, amit mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, hiszen az utóbbi eset mögött állhat például endometriózis és adenomiózis is.

Hogyan lehet kezelni?

Ha könnyen beazonosítható és kezelhető okok állnak a háttérben, például egy sport közbeni húzódás, akkor elég lehet, ha csak pihenünk, esetleg meleg borogatást alkalmazunk. Gyulladásnál a hideg borogatás válhat be. Sérülések, ízületi gyulladás, ütközési szindróma esetén az orvos utasítása alapján eredményes lehet a fizioterápia számos típusa, mint például a gyógymasszázs, az elektromos kezelések és a lökéshullám-terápia.

"Mozgásszerveket érintő esetekben szóba jöhetnek az erős támasztást biztosító rögzítők, övek, amelyek jelentősen csökkenthetik az ízületeket terhelő nyomást. Beválhat még a funkcionális gyógytorna, valamint az orvosikollagén-terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiindulási problémát. Csípőproblémáknál a hosszú ideig szájon át szedett kondroitin-szulfát is hatásos lehet, de csak orvosi ajánlás alapján. Különösen hatékony lehet az egyes kezelések kombinációja kizárólag orvosi javaslat alapján"

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)