Viszkető, pikkelyes bőr? Ide fordulhat panaszaival!

A pikkelysömört sokan csak egy esztétikai problémának tekintik, pedig ez az életminőséget is befolyásoló bőrbetegség, negatív hatással van a munkavégző képességre és a lelki állapotra is és gyakran társbetegségekkel is jár. Hova forduljunk betegségünkkel?

A pikkelysömör (másnéven pszoriázis) kiváltó oka nem teljesen tisztázott, a kutatási eredmények szerint a pikkelysömört a szervezet immunrendszerének zavara okozhatja.

A Pikkelysömör Petíció egy online petíció, amely a pszoriázisban szenvedő betegek 5 alapvető jogára hívja fel a figyelmet. Itt írja alá!Igen változatos formákban jelenik meg. Szinte mindig megfigyelhető ún. elemi jelenség a sötétvörös, hámló, bőrfelszínből kissé kiemelkedő göb, papula. A papulák lehetnek 1-2 cm-esek, jellemzően azonban több cm-es plakkokká folynak össze. A plakkok éles határral különülnek el az ép bőrterületektől, felszínüket lemezes hámlás borítja, mely viaszfehér színű.

Ez a hámló réteg könnyen lekaparható, a lekaparás után pontszerű, apró vérzés látható. Másik jellemző tulajdonsága a betegségnek az ún. Köbner-jelenség, ez abból áll, hogy a bőrt ért mechanikai sérülés után pszoriázisos plakkok jelenhetnek meg. A pikkelysömör megjelenhet például a könyökökön és térdeken de bárhol máshol is a test felszínén. A pszoriázis gyakori a hajas fejbőrön, vaskos hámlás formájában. A körmökön apró, tűszúrás-szerű pontocskák jelentkezhetnek és gyakran az ízületek is gyulladásba léphetnek a betegség hatására.

Fontos azonban, hogy a pikkelysömör típusa, tünetei és súlyossága egyedileg nagy eltérést mutat, az enyhe esettől a középsúlyos, illetve súlyos pikkelysömörig.

Hová fordulhat?

Amennyiben pikkelysömörös tüneteket fedez fel magán, vagy meglévő pikkelysömöre nem javul legalább 3 hónap kezelés ellenére sem, keresse fel háziorvosát (enyhe pikkelysömör esetén) vagy az országban 9 helyen működő pszoriázis centrum egyikét, ahol tapasztalt szakorvosok lesznek az Ön segítségére.

Nézze meg, melyik a legközelebbi centrum!

Amennyiben a betegségről szeretne többet megtudni, olvassa el kiemelt rovatunk cikkeit!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: