Szabaduljon meg örökre a korpától

A korpa esztétikailag is zavaró, a fehér "pelyhek" látványa azonban sokszor kellemetlen viszketéssel is párosul. A korpásodás általában két különböző okra vezethető vissza ezért érdemes odafigyelni a haj és a fejbőr ápolására.

Minden ember naponta veszít elhalt bőrsejteket, amelyeket újak pótolnak. A fejbőr például négyhetente újul meg. Ha valakinél ez a folyamat a túl gyorsan zajlik, akkor beszélhetünk korpásodásról, ahogyan erről a HáziPatika.com is írt korábban.

A korpásodás általában ártalmatlan, de nem szép - hogy ettől megszabaduljunk, most a Spiegel Online ajánl megoldásokat. Először azonban érdemes átgondolni a teendőket: más-más a kezelés száraz és zsíros bőr esetén.

A túl száraz bőrű embereknek általában a fejbőre is száraz. Ezt még súlyosbítják az olyan, a kiszáradást fokozó műveletek, mint a napi hajmosás. A túl forró mosás és a legmagasabb hőfokozatú szárítás ugyancsak rosszat tehet. Az alkoholos hajszeszek és a kiszárító hatású kozmetikumok (hajhab, hajspray) szintén hozzájárulnak a korpásodáshoz - mondta a Spiegel Online-nak a berlini Charité bőrgyógyászati klinikáján dolgozó Natalie Garcia Bartels. Ő a hajbetegségekkel foglalkozó klinikai centrum helyettes vezetője. Az egyes műveletek önmagukban nem feltétlenül rosszak, de együttesen hozzájárulnak a bőr saját zsírjainak (lipidjeinek) eltűnéséhez és így a bőr gyorsan kiszárad.

A nők jobban hajlanak arra, hogy száraz legyen a bőrük, mint a férfiak. Különösen a változás korában fordulhat ez elő. Az érintettek ezért jobb, ha lemondanak pár kiszárító hatású műveletről, így a napi hajmosásról, és lehetőleg a levegőn kellene szárítaniuk a vizes hajukat, nem hajszárítóval. A karbamidtartalmú samponok jobbat tesznek a száraz bőrnek, mind a normál társaik, amelyek a zsírokat inkább eltávolítják.

Garcia Bartels javasolja azt is, hogy a bőr nedvességét fokozó hajápolót használjanak az érintettek, és ezt akár egész éjjel is hagyják, hogy hasson a fejbőrön. Pár csepp napraforgóolaj is használhat, amit pipettával lehet rácsöpögtetni a hajra, és aztán reggel egy lágy samponnal lemosható. Különösen télen tesz ez jót a hajnak, amikor fűtött szobákban, terekben tartózkodunk.

A helyes hajápolás: így fékezhetjük meg a korpásodást (Fotó: Europress)

A helyes hajápolás: így fékezhetjük meg a korpásodást (Fotó: Europress)

A zsíros fejbőr másfajta ápolást igényel

A zsíros korpásodásnak más okai vannak: az érintettek itt főleg a túlzott lipidtermelődésre (zsírtermelődésre) hajlamosak közül kerülnek ki. A zsírok a fejbőr faggyúmirigyein keresztül választódnak ki. A pubertás idején hormonális változások idézhetik ezt elő, de a fokozott faggyútermelődés örökletes hajlam eredménye is lehet. Betegség is kiválthatja ezt, így például a policisztás petefészek (ovárium) szindróma.

A megnövekedett zsírtermelődés kiváló táptalaj egy élesztőgomba, a Malassezia furfur számára. Ez a gomba majdnem minden embernél megtalálható, és ártalmatlan. Ám a nagy "tápanyagkínálat" és a bőr lecsökkent savas védőrétegének következtében szaporodni kezdhet. Agresszív zsírsavakká alakítja át a meglévő zsírokat, irritálva a fejbőrt. Minél több a gomba, annál rosszabb a helyzet: a bőr elpirosodhat és el is szarusodhat, ami aztán korpa formájában válik le a fejbőrről. A HáziPatika.com korábban írt arról is, hogy újabb eredmények alapján "ma már fontosabbnak tartják a termelődő faggyú összetételét. Bizonyos lipidek, így például a koleszterin jelenléte megváltoztatják a fejbőr pH-értékét", azaz savas helyett lúgos környezetet teremtenek, ami a gomba számára kedvező táptalajt jelent.

A levegő magas páratartalma is növelheti a faggyútermelődést. A korpásodást ugyanakkor csökkenti a tengerparti tartózkodás, mert a nap és a sós levegő együttesen a zsírtermelődés csökkenéséhez vezet Garcia Bartels szerint.

Ugyanakkor a szakértő figyelmeztet arra, hogy a zsíros haj ellen ajánlott samponok ördögi kört alakíthatnak ki. Kiszárítják ugyanis a fejbőrt, amivel a faggyúmirigyeket fokozott zsírtermelésre ösztökélik. Éppen ezért hajápolásnál érdemes bőrgyógyászhoz fordulnunk.

Vannak speciális korpásodás elleni samponok, amelyek legyőzik az élesztőgombát. Ilyenkor persze kevesebb bőrirritáló anyag is keletkezik a fejünkön. Az ilyen samponokban lévő cink-piritionok nemcsak a Malassezia furfur ellen jók, hanem a bőrsejtek osztódását is lassítják. Az érintetteknek az ilyen sampont hetente háromszor ajánlatos használniuk. A lemosás előtt pár percig hagyni kell, hogy a benne lévő anyagok hatni tudjanak. Ha már jelentősen csökkent a korpatermelődés, elég hetente-kéthetente majd csak havonta alkalmazni a sampont.

Ha nem próbáljuk a korpásodást megfékezni, előfordulhat, hogy súlyosbodnak a problémák, így seborrheás ekcéma is kialakulhat.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: