Miért olyan fontos a hajunk?

A hajunk egészen különleges része a testünknek, s bár természetesen megvan a biológiai funkciója is (például hőszigetelőként működik), de nem ezért tarjuk akkora becsben, hanem mert igen fontos szerepe van az önképünkben. Ezért sokan hoznának nagy áldozatot azért, hogy ismét magukénak tudhassák egykori dús fürtjeiket.

"Az ész a fontos, nem a haj" - állítja a jelenlegitől jelentősen eltérő társadalmi közegben született régi sláger. Ma viszont nyugodtan mondhatjuk, hogy ez jelentős tévedés, mert a haj igenis fontos. A pozitív testkép és önkép kialakításában hatalmas szerepe van, mert dús hajjal a legtöbb ember szebbnek képzeli magát, nagyobb önbizalommal mozog a szűkebb és tágabb közösségében, illetve az egészség, a fiatalosság egyik jelzőjének érzi a sűrű tincseket.

haj
A haj fontos része az önképünknek, ezért ragaszkodunk hozzá annyira

Ezen az sem változtat, hogy egyes felmérések szerint a kopasz férfiakat sok nő szimpatikusabbnak, alighanem férfiasabbnak tartja. Egyes magyarázatok szerint azért, mert a haj elvesztése összefüggésben van a tesztoszteron férfihormon termelésével. Ugyanakkor a magas tesztoszteronszint betegségek következménye is lehet, azaz a dús haj egyfajta egészségjelző is lehet.

Nem él, mégis szeretjük

Ez különösen érdekes amiatt, hogy a hajunk látható része, amelyre oly büszkék vagyunk, tulajdonképpen halott. Az élő szőr(haj)termelő rész a fejbőr felső rétegébe beágyazva működik, s a frissen létrehozott sejtek elszarusodnak, s kialakulnak a hajszálak . Nem mellesleg a haj a (csontvelő mellett) a legszaporább, leggyorsabban növekvő része a szervezetünknek.

A hajunk különös jellege abban is megmutatkozik, hogy abból nem lehet megállapítani gazdájának nemét. Ugyanakkor egy sor egyéb információval szolgál. Például elárulja, hogy mit ettünk vagy ittunk, fogyasztottunk-e drogot vagy milyen környezetben éltünk, azaz származásunk helye is beazonosítható a segítségével. Minden másról beszámol az alábbi infografika.

haj infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra