Meglepő okok, amelyektől öregebbnek tűnünk

A tudatos bőrápolás során fontos számba vennünk, mi minden hat a bőrünkre. Egyes ártalmatlannak tűnő szokások miatt ugyanis felgyorsulhat a bőröregedés folyamata.

Milyen tünetek jelezhetik, hogy bőrünk gyorsabban öregszik a várhatónál?

Rossz hír lehet a kávékedvelők számára, hogy a magas koffeinbevitel miatt öregebbnek tűnhet a bőrük. A koffein vízhajtó hatású, így a bőr is könnyebben dehidratálódhat, amitől a ráncok mélyebbnek, erőteljesebbnek, maga a bőr pedig fakóbbnak, élettelenebbnek tűnhet - írja a brightside.me. A cikk szerint az instant kávék koffeintartalma alacsonyabb, mint a hagyományosan főzött kávéké, így érdemes lehet előbbiekkel felfrissíteni magunkat, amikor úgy érezzük, energiára van szükségünk. Igaz, ezek kevésbé finomak, mint a pörkölt kávék.

hason alvás, éjszakai pihenés
Megviselheti az arcbőrt, ha gyakran alszunk a hasunkon. Fotó: Getty Images

Szintén érdemes odafigyelni arra, hogy ne dörzsölgessük túl gyakran a szemünket. Vannak, akiknél ez már-már észrevétlen szokássá alakult. Csakhogy a szemek körüli bőr nagyon vékony és érzékeny, ezért gyorsan és látványosan meg tud nyúlni a sok fizikai behatás nyomán. A táskák és szarkalábak megelőzése érdekében igyekezzünk tehát kerülni a szemdörzsölést, és sminklemosásnál is ügyeljünk arra, hogy a lehető leggyengédebben érjük a szemkörnyékhez.

Nem szerencsés az sem, ha gyakran alszunk a hasunkon, mert ilyenkor az arcbőr belenyomódik a párnába, és a párnahuzat anyaga nyomot hagy rajta. Ha pedig minden éjjel ez történik, a ráncok, gyűrődések előbb-utóbb tartósan megmaradnak. Érdemes esetleg selyem vagy szatén párnahuzatot használni, mert ezek nem gyűrik meg annyira a bőrt, és a nedvességet is kevésbé vonják el belőle, mint például a pamut.

Mindenképpen ki kell emelni, mennyire fontos, hogy megfelelően védjük bőrünket az UV-sugarak káros hatásaitól. Nem elég fényvédős hidratáló krémet vagy alapozót használni. Ha tényleg szeretnénk védeni a bőrt, használjunk kifejezetten arcra való fényvédőt. Az UV-védelem nemcsak azért fontos, hogy a bőrrákot megelőzzük, hanem azért is, mert a bőr öregedéséért nagyon nagy mértékben a napsugarak felelősek. Végezetül kerüljük a száj rendszeres nyalogatását is, mert ennek hatására az ajkak vékony bőre könnyebben kiszáradhat, így gyorsabban öregedhet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: