Meglepő dolgok, amik pattanásokat okoznak

A pattanások, különösen az arcon megjelenő, szembetűnő vörös aknék komolyan megrendíthetik az önbecsülést, legyen szó kamaszokról, felnőttekről, nőkről vagy férfiakról. Ám tehetünk ellenük.

Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikus a három talán leggyakoribb okra és a kezelésre hívta fel a figyelmet.

Hol található a pattanás? Erről árulkodik!

Nem megfelelő arctisztítás

Az arc tisztításának elhanyagolása vagy éppen eltúlzása könnyen hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. A napi kétszeri, finom arcmosás viszont kimondottan jót tesz a pattanásos arcnak. Nem szabad túlzásba vinni, túl gyakran vagy túl erős arcradírral dörzsölni, ajánlott gyengéd arcmosó készítményt, langyos vizet használni. Nagyon fontos, hogy esténként mindenféle sminket maradéktalanul távolítsunk el szakértő által ajánlott, a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Ajánlatos kifejezetten aknés, pattanásos, mitesszeres bőrre kifejlesztett termékeket használni.

A pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük
A pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg

A pattanások piszkálása, szakszerűtlen nyomkodása

Nagy önfegyelmet igényel, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg - különösen piszkos kézzel! A kezet és a körmöket mindig tisztán kell tartani rendszeres szappanos kézmosással, sőt ajánlatos rövidre manikűrözni a körmöket.

A bőrünkhöz rendszeresen hozzáérő tárgyakat, például a telefont, a sálat, a szemüveget, a napszemüveget is érdemes rendszeresen megtisztítani. A nem megfelelően kivitelezett, nem steril nyomkodás is veszélyes lehet, hiszen könnyen lehet, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

Bőratkák

Pórusainkban rendszeresen felszaporodnak a káros anyagcsere matériái, és ha ezek nem tudnak kiürülni, tehát panganak a bőrben, akkor ez jó táptalajt jelent olyan idegen szervezeteknek is, mint a bacilusok, a gombák, a vírusok és az atkák. A bőratka szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásában. A gyógykozmetikus szerint nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos odafigyelésre van szükség. Az egyes atkák életciklusa ugyan mindössze 14-28 nap, ám mivel igen gyorsan szaporodnak, biztosított folyamatos utánpótlásuk.

"Mivel az atkáknak már a felfedezése is speciális tapasztalatot igénylő feladat, az érintetteknek el kell fogadniuk, hogy kiirtásuk sem működhet 'amatőr' otthoni kezelésekkel. Az állapotot egy speciális atkaszűréssel lehet beazonosítani és a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal megszüntetni" - ismerteti Peterman Krisztina.

"A kezelés során gyakorlatilag ellehetetlenítjük az atkák életét, de arra is fel kell készülni, hogy a kozmetikai kezelések hatására átmenetileg romolhat a helyzet. Ilyenkor a szakember tulajdonképpen mentorként is áll a páciens mellett és biztatja, hogy a nehezebb periódusban se adja fel. Az eredmények hétről hétre megmutatkoznak, de a türelem, a bizalom és bizonyos szabályok betartása nagyon fontos. Annak érdekében, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását, egy teljes kúrát érdemes végigcsinálni, ami megközelítőleg három hónapot vesz igénybe. "

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: