Kiderült, ezért szeretjük a vékony nőket

Egy új tanulmány szerint a tévénézés miatt a nézők a vékonyabb női testeket részesítik előnyben.

A kutatók azt vizsgálták, vajon van-e összefüggés a tévézési szokások és a testtípus preferenciák között azoknál az embereknél, akik a közép-amerikai Nicaragua távoli, elzárt falvaiban élnek. Míg azok, akiknek korlátozott hozzáférésük volt a tévéhez, inkább a magasabb testtömeg-indexű (BMI) nőket részesítették előnyben, addig a sokat tévézők a vékonyabbakat - állítják. A tudósok szerint ez azért van így, mert a tévében felülreprezentáltak a vékony nők.

Vállalják a morális felelősséget!

Az Egyesült Királyságban a Durhami Egyetem kutatói által vezetett csoport egyenesen arra szólította fel az illetékeseket, hogy javítsák a különböző alakú és méretű emberek médiaképviseletét, hogy ezzel is csökkentsék a vékony testideál társadalomra gyakorolt nyomását.

különböző női testalkatok
különböző női testalkatok

"A televízió- és a reklámtársaságok vezetőinek morális felelősségük, hogy olyan színészeket, bemondókat és modelleket alkalmazzanak, akik mindenféle testalkatot reprezentálnak, ezzel is óvva a nagyobb testeket a stigmatizációtól" - mondta Lynda Boothroyd, a tanulmány vezető szerzője, a Durhami Egyetem pszichológia professzora. "Szükséges egy elmozdulás a -minden méret egészséges« irányába és a média ebben nagyon fontos szerepet játszik" - jelentette ki.

Étkezési zavarokhoz vezethet

Boothroyd a CNN-nek nyilatkozva kifejtette: nehéz különválasztani a tévénézést más tényezőktől, például a táplálkozástól, a jövedelmetől és az oktatástól, ám a vizsgált falvakban a speciális körülmények lehetővé tették a szakemberek számára, hogy kimondottan a tévé szerepét vizsgálják.

Minden, amit a táplálkozási zavarokról tudni kell, egy helyen. Tovább!

A kutatók állítása szerint az eredmény jó bizonyíték arra, hogyan befolyásolja a tévé az ideális testről alkotott elképzelést, hogyan vezet mindez a testünkkel való elégedetlenséghez, étkezési zavarok és depresszió kialakulásához.

Még arra is rákérdeztek, mennyire éhesek

A vizsgálatban résztvevő 299 ember alapvetően nem olvas magazinokat, nem használ internetet és egyiküknek sincs okostelefonja. Akiknek viszont volt hozzáférése a televízióadásokhoz, jellemzően latin szappanoperákat, hollywoodi filmeket, zenei videókat, rendőr reality-ket és híreket néztek - ismertették a kutatók.

Az alanyokat arra kérték, töltsenek ki egy kérdőívet, amivel felmérték az etnikai hovatartozásukat, iskolázottságukat, jövedelmi viszonyaikat, hogy milyen tévét néznek, de még az éhségérzetüket is. Ezután felkérték őket, hogy a különböző formájú és méretű női testeket rangsorolják vonzerejük alapján.

Boothroyd a CNN-nek elmondta, a tanulmány vége felé már voltak olyanok, akik elkezdtek okostelefont használni. "Az internet gyorsan fontosabbá válik, mint a tévé" - jegyezte meg a pszichológia professzor, aki azt tervezi, hogy legközelebb, ha ezen a környéken kutat, akkor ezeknek a készülékeknek a hatását is vizsgálni fogja.

Attól függ, hogy mit mutatnak nekünk

A kutatás egy későbbi fázisában a tudósok egy nagyobb és egy vékonyabb nőről készült képet mutattak olyanoknak, akiknek nincs vagy csak nagyon korlátozott hozzáférése van a tévéhez.

"A képek megnézése után a falusiak testideálja egységesen egy irányba mozdult el" - mondta a társszerző Tracey Thornborrow, az angliai Lincoln Egyetemének pszichológia előadója, megjegyezve: a preferenciák abba az irányba mozdulnak, amit látunk.

"Megállapításaink egyértelműen bizonyítják, hogy a szépségideál változékony, s nagyban befolyásolja mindaz, amit mutatnak nekünk" - hangsúlyozta Thornborrow.

Ezúttal a tudósoknak sikerült bizonyítaniuk a kapcsolatot a tévében megjelenő minták és a testideálok között, az iparosodott társadalmakon kívül is. A kutatók szerint munkájuk mutatja, hogy az emberek véleménye mennyire befolyásolható. "Ha egy dolog van, ami állandó a vonzódásban, akkor az épp a változékonysága" - jegyezte meg Boothroyd.

A teljes tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban jelent meg, Boothroyd pedig biztosította a pénzügyi forrást egy nicaraguai médiaedukációs programra, amiben a tinédzsereket tanítják meg arra, hogyan tudnak a médiából feléjük áradó üzeneteknek ellenállni.

Forrás: CNN

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció