Két gyakori bőrprobléma férfiaknál

Bőrproblémák nemtől függetlenül bárkinél előfordulhatnak, és nem kell különösebben hiúnak lenni ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra meg akarjunk szabadulni ezektől. Az egészséges és szép bőr mindenki számára fontos.

Bőrproblémákkal nem csak a nők küzdenek. Ezek felismerése, kezelése, valamint a bőr egészségének tudatos megóvása egy férfi számára sem lehet kínos - ezt a témát járta körül Matthew Solan, a Harvard Men's Health Watch vezető szerkesztője, amikor úgy döntött, hogy "elővesz" két jellegzetes, férfiaknál is gyakran előforduló bőrproblémát. Sportolóként korábban maga is szembesült és megküzdött ezekkel, sőt, ahogy a Harvard Health Publishing oldalán megjelent összefoglalójában írja, időnként újra és újra előjönnek nála - ahogy másoknál is.

bőrproblémák férfiaknál
Az atlétalábnak csak a neve rejtélyes, valójában bőrgombáról van szó. Fotó: Getty Images

A száraz bőr átka

A dehidratált, száraz bőr egyértelmű tünetei közé tartoznak a testszerte - vagy csak egy-egy területen - megjelenő, esetenként bőrpírral kísért, száraz, hámló foltok és a viszketés. Ahogy Solan is írja, a száraz bőr évszaktól függetlenül megkeserítheti életünket. Nyáron a túlzásba vitt napozás - az állandó UV-sugárzásnak kitett bőr kevésbé képes megtartani a nedvességet -, télen pedig a fűtéssel járó száraz levegő és a hideg időjárás "tehet be" az érzékeny bőrűeknek.

A legalapvetőbb lépés ilyenkor a hidratáló krémek és testápolók használata, amelyek vizet és lipideket tartalmaznak. Előbbiek helyreállítják a bőr nedvességtartalmát, utóbbiak pedig gondoskodnak annak "zsírozásáról", vagyis arról, hogy sima és rugalmas legyen, ne repedezzen be vagy száradjon ki. Ez azért különösen fontos, mert a sérült bőrfelszínen keresztül a kórokozók könnyebben bejutnak szervezetünkbe.

Nem mindegy, hogy milyen bőrápolókat használunk, és hogyan tisztálkodunk, ha száraz a bőrünk. Legyen a bőrszárazság oka akár külső, akár belső, különleges törődést kíván. Hogy miért? Kisokos az ún. alipikus bőrtípusról.

Matthew Solan a vazelin- és a különféle ásványiolaj-tartalmú krémek használatát is ajánlja. A vazelin (puha paraffin) gél állagú szénhidrogén-keverék, amely víztaszító hatású, így a bőrbe zárja nedvességet. (Ahogy az ásványi olajok is.) Ám a vazelin nem egy mindenre használható bőrápoló csodaszer: érdemes csínján bánni vele. Leginkább sérült bőrfelszín kezelésére alkalmas, ugyanis lezárja a sebet, így a sérült területen keresztül nem jutnak be a kórokozók. Emellett nedvesen tartja azt, így nem repedezik be. Alkalmanként bevethető az extrém száraz területeken is: például a sarkaknál, a térd- vagy könyökhajlatban, mert rövid idő alatt felpuhítja a bőrt. Ahhoz, hogy bőrünk ne száradjon ki, tartsuk be az alábbiakat.

  • Gondoskodjunk róla, hogy lakásunkban és munkahelyünkön ideális legyen a levegő páratartalma. Ha szükséges, párásítsunk: e célra a fűtőtestre helyezett, vízzel töltött tál is tökéletesen megfelel.
  • Forró víz helyett langyossal zuhanyozzunk, mert a meleg víz kiszáríthatja a bőrt: lemossa a felszínéről a természetes olajokat.
  • Lehetőség szerint használjunk olyan szappant vagy tusfürdőt, amely nem szárító hatású, valamint illat- és adalékanyagmentes, így nem irritálja a bőrt.
  • Zuhanyozás vagy fürdés után ne feledkezzünk meg a hidratáló testápoló használatáról. Ha nem is minden alkalommal, de hetente többször ápoljuk vele bőrünket.

Nem csak a sportolók réme az atlétaláb

A nevével ellentétben nem kizárólag sportolóknál alakulhat ki az atlétalábnak is nevezett, bőrfelszínt érintő gombás fertőzés. Árulkodó jelei közé tartozik a durva viszketés, a repedezett, hólyagos vagy hámló bőrfelület, különösen a lábujjak között és a talpon - de nem korlátozódik kizárólag ezekre a helyekre. A bőrgombás esetek 80 százalékáért felelős dermatofiták meleg, nedves környezetben, például a zuhanyzókban és az öltözőkben tenyésznek, ahol az emberek egy része mezítláb jár. Az izzadsággal átitatott zoknik és cipők is ideális környezetet jelentenek a dermatofiták számára.

A már fennálló gombás fertőzéssel érdemes szakemberhez fordulni, mert bár léteznek vény nélkül kapható gombaellenes szerek és kenőcsök, nem biztos, hogy mindegyik alkalmas a kialakultfertőzéskezelésére és megszüntetésére. Ha nem megfelelőt választunk, a kellemetlen tünetek hetekig-hónapokig is elhúzódhatnak.

Ahogy saját tapasztalataiból kiindulva Solan is írta: abőrgombásodáselkerülésének az a legjobb módja, ha lábunk a lehetőségekhez képest mindig száraz és tiszta. Ezt az alábbiak betartásával érhetjük el.

  • Mindennap alaposan mossunk lábat, és arra is figyeljünk, hogy gondosan töröljük szárazra, ne maradjon nedves (különösen ügyeljünk a lábujjak közére).
  • Lábmosás után, amennyiben szükséges, húzzunk tiszta zoknit.
  • Ha nyilvános helyen sportolunk - például edzőteremben vagy uszodában -, legyen nálunk papucs, soha ne mászkáljunk mezítláb.
  • Viseljünk olyan zoknit, amelynek anyaga felszívja és elvezeti a nedvességet. Így elkerülhetjük, hogy lábunk állandóan nyirkos, izzadt legyen.
  • Ne viseljük ugyanazt a cipőt két egymást követő napon, hogy lábbelinknek legyen ideje kiszellőzni és megszáradni.
)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)