Jelek, hogy bőrünk túl gyorsan öregszik

Az öregedés természetes folyamat, így aztán senki sem lepődik meg, ha egy bizonyos kor felett megjelennek az első ráncok. Csakhogy akadnak, akiknek a bőre korábban kezd el öregedni, mint ahogyan az várható lenne, és bizony ennek is megvannak a szemmel látható jelei.

Hogyan vehetjük fel a harcot a ráncok ellen?

A korai bőröregedés egyik jele lehet a milia nevű elváltozás. Ilyenkor apró, fehér göböcskék tűnnek fel általában az orr körül, a szemek környékén, illetve az orcán - írja a brightside.me. Megjelenésük hátterében a faggyú- és szaruképződés zavara, illetve az elhalt hámsejtek felgyülemlése áll. Az ajkak elvékonyodása szintén tipikus öregedési tünet, ha azonban már a húszas éveinkben elkezdődik, az túl korai bőröregedést jelezhet. Legtöbbször a kollagénállomány csökkenése áll a háttérben, aminek oka lehet a dohányzás és az UV-sugárzás is.

Arcbőrünkön hamar visszaköszön, ha a vártnál korábban kezd el öregedni
Arcbőrünkön hamar visszaköszön, ha a vártnál korábban kezd el öregedni. Fotó: Getty Images

Szintén korai bőröregedésre utalhat, ha azt tapasztaljuk, hogy a bőr sérülékenyebb, sebesedésre, zúzódásokra hajlamosabb, mint korábban. Háttérben a bőr elvékonyodása áll. Csakhogy húszas-harmincas éveinkben ennek még nem jön el az ideje. Hasonló a helyzet azzal, ha a bőr textúrája papírra kezd hasonlítani. Ennek oka leggyakrabban a napkárosodás, a fényvédő használatának hiánya, aminek hatására a bőrben elkezd lebomlani az elasztin, emiatt a bőr veszít rugalmasságából. A szoláriumok rendszeres vendégeinél például különösen gyakori a panasz.

Ha húszas éveink végén, harmincas éveink elején azt vesszük észre, hogy felső szemhéjunk lógni kezd, az is a korai bőröregedés jele lehet. Emiatt is kell különösen ügyelni arra, hogy bőrápolásnál, illetve a kontaktlencse használatánál mindig óvatosan bánjunk a szemkörnyék érzékeny, vékony bőrével.

Orrunk formája a negyvenes éveinkben változni kezd, ami a bőr öregedésének velejárója. Ha azonban ennél hamarabb történik meg, akkor újfent elmondható, hogy még túl korai. Ugyancsak korai, ha már a harmincas éveink elején azt tapasztaljuk, hogy nagyobb táskák, sötét karikák jelennek meg szemeink körül, amik már pihenés hatására sem csökkennek. A táskásodás oka egyébként az is lehet, hogy túl sok sót eszünk: ilyenkor érdemes először a nátriumbevitelt csökkenteni, hátha annak hatására megoldódik a probléma.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)