Ennyire fontos a haj?

Sok nőt vértez fel hihetetlen, szinte természetfeletti erővel - amit korunkban inkább magabiztosságnak, önbizalomnak hívhatunk -, egészséges és szép hajkoronája.

Még akkor is az egyik legfontosabb díszünk a hajunk, ha véletlenül bőrünk, fogaink és egyéb külső jegyeink is tökéletesek. Mindannyian ismerjük azt az "újjászületést" amikor a fodrász egy jól sikerült frizurával örvendeztet meg minket. Úgy érezzük, megváltoztunk, szebbek, kívánatosabbak lettünk, most aztán minden sikerülhet! És bármilyen furcsa, ilyenkor általában tényleg sikeresebbek vagyunk.

Hajunk árulkodik rólunk

Tipp A folyékony aranynak is nevezett argánolajat a világ legjobb öregedésgátlójának tartják, az arab nők erre esküsznek. Miben rejlik az ereje? - itt elolvashatja! A haj hirtelen állapotromlása gyakran árulkodik a szervezet megbetegedéséről. Állagának megóvásában fontos szerepet játszik az egészséges fehérjedús, aktív vitamin- és nyomelemdús étrend, a sportolás, a stressz kerülése és a betegségek megelőzése. A környezeti ártalmak (napsugárzás, szmog, elektroszmog) viszont súlyosan károsíthatja hajunkat.

Hajmosás, hajápolás

A rendszeres és hajszerkezetnek megfelelő kíméletes ápolás, a hajápoló termékek gondos megválasztása nagyban hozzájárulhat a hajkorona megőrzéséhez. A hajápoló termékeket mindig fejbőrünk állapota alapján válasszunk! Fejbőrünk állapota genetikailag adott, ugyanakkor a haj szárazsága vagy zsírossága a külsőleg ráragadó, a fejbőr faggyúmirigyei által termelt faggyú mennyiségétől függ. Száraz fejbőr esetén a fejbőr hidratálására vagy olajozására is szükség lehet. Előfordulhat, hogy hámló, száraz fejbőrről azt hisszük, hogy korpás, pedig egyszerűen csak ki van száradva. A fejbőr állapotának meghatározásához kérjük bőrgyógyász, hajgyógyász vagy fodrász segítségét!

Mire figyeljünk?

Sajnos társadalmunkban nem kivitelezhető a ritka hajmosás, pedig minél kevesebbszer mosunk hajat, annál jobban kíméljük azt. Valójában a heti egyszeri hajmosás lenne az ideális. Hajmosás során ne vakarjuk, hanem finoman, de alaposan masszírozzuk végig a fejbőrt. A haj maga ugyan már nem élő anyag, de a hajhagymák igen. S a finom masszás serkenti a vérkeringést, segíti a káros anyagok távozását a fejbőrből, és gyorsítja a hajnövekedést. A törülközővel ne dörzsöljük a hajat, mert ezzel összegubancoljuk, elősegítve a hajvégek szétválását, töredezését.

Ne durva kefével vagy sűrű fogú fésűvel bontsuk ki a hajat. Vizesen a ritkás, vastagabb fogazatú fésű, szárazon a puha kefe a legalkalmasabb a haj fésülésére. Ne akarjuk gyorsan megszárítani a hajat, magas fokozatra kapcsolva a hajszárítót. A fejbőr és a hajhagymák rosszul tűrik a forróságot, s a haj is sokat veszít természetes nedvességtartalmából. A környezet - por, szmog vagy nyáron a tenger sós vize - is sokat árthat a hajnak. Ha kell, sűrűbben mossunk hajat, de esetleg elég az is, ha sima vízzel átöblítjük.

Samponok

Ha száraz, vékony hajunk van, akkor használjuk a "száraz hajra ajánlott" samponokat vagy a kíméletes gyermeksamponok valamelyikét.

A zsíros hajjal rendelkezőknek a speciálisan "zsíros hajra ajánlott" samponokat érdemes használni, de ez utóbbiakat nem szabad mindennap igénybe venni.

A dauerrel vagy hajfestéssel károsított, töredezett hajra enyhe, kíméletes gyermeksamponok vagy kondicionálókat tartalmazó samponok ajánlottak.

A károsodott hajra speciális hajerősítő samponok és hajbalzsamok vannak forgalomban. A samponok különböző adalékai - vitaminok, fehérjék, aloe - hosszú távon nem segítik a haj szerkezetét. Figyeljünk a termékek hatóanyagaira (mesterséges és természetes hatóanyagok arányára), az allergénekre és a termék minőségére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció