A vérbe is bejutnak a naptej összetevői

A véráramba is beszivárognak a napvédő krémek aktív kémiai anyagai, ezért további kutatásra van szükség annak megállapítására, hogy biztonságosak-e ezek a termékek.

Egy új tanulmány megismételte egy májusban végzett kutatás eredményeit. Ez megkérdőjelezte a napkrémek biztonságát. A kutatás során azt elemezték, hogy egy átlagos napkrém összetevőinek aránya meghaladja-e a vérben a milliliterenkénti 0,5 nanogrammot. Az amerikai szövetségi gyógyszer- és élelmiszerhatóság (FDA) javaslata szerint azoknak a termékeknek kellene vizsgálni a biztonságosságát, amelyek átlépik ezt a határt. "Kutatásunk eredménye azt bizonyítja, hogy a napkrémek bizonyos aktív összetevői felszívódhatnak" - mondta Janet Woodcock, az FDA gyógyszer-értékelési és kutatási központjának igazgatója.

naptej, fényvédő krémek, összetevők, hatóanyagok, kémiai anyagok, véráram, felszívódás, biztonságos termékek
naptej, fényvédő krémek, összetevők, hatóanyagok, kémiai anyagok, véráram, felszívódás, biztonságos termékek

Vajon így is biztonságos?

"Teljesen félreértelmezték az eredményt. Csak mert bekerül a véráramba, az még nem jelenti azt, hogy nem biztonságos. De azt sem jelenti, hogy az. A választ még nem tudjuk" - mondta Adam Friedman, a George Washington Egyetem dermatológiai intézetének vezetője, aki nem vett részt a kutatásban. Az FDA szerint kötelezni fogják a napkrémek gyártóit, hogy adjanak több információt arról, milyen aktív összetevői vannak a termékeiknek. A vizsgálat szerzői hangsúlyozták, eredményeikkel nem azt akarják sugallni, hogy az emberek hagyjanak fel a napkrémek használatával.

Mi a baj a naptejekkel? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Az FDA korábban már igazolta, hogy biztonságosak azok a napkrémek, amelyek ásványokkal - például cink-oxiddal és titánium-dioxiddal - blokkolják a napsugarakat, de ezek gyakran hagynak maradék anyagot a bőrön. Az új kutatás hat kémiai összetevőt tesztelt négy kereskedelmi forgalomban lévő készítményben 48 ember részvételével. A hat összetevő közül hármat - az avobenzont, az oxibenzont és az oktokrilént - a májusi kutatás is vizsgálta, ehhez adtak másik hármat, a homoszalátot, az oktiszalátot és az oktinoxátot - vizsgálata.

A résztvevők testük 75 százalékát bekenték a naptejjel az első napon egyszer, majd a következő három napon naponta négyszer. Mind a hat összetevő meghaladta az FDA által biztonságosnak ítélt limitet már az első felvitelkor és a vérben lévő koncentráció idővel tovább növekedett. "Ebből megtudtuk, hogy mennyi kerül bele a vérbe. A következő kérdés, hogy ez számít-e" - mondta Freidman. A tanulmány nyomatékosítja, hogy a gyártóknak azt is vizsgálniuk kell, hogy a termék a véráramba jutva is biztonságos-e.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő