A túlzott szőrtelenítés ezért veszélyes

A televízióban és divatlapokban szereplő emberek idealizálásával egyre távolabb kerülünk a természetes testképtől. Ennek egyik jele a testszőrzettel szemben növekvő ellenszenv, ami akár veszélyes is lehet.

Az elmúlt évtizedek divatirányzatai sorra hadat üzentek a testszőrzetnek. Míg a hetvenes-nyolcvanas évek férfiideáljai dús mellszőrzettel pózoltak a magazinok hasábjain, napjainkban a modellek már nemtől függetlenül borotválják minden testrészüket. A férfiaknál ugyan visszatérőben van a szakállviselés, a szőrzet más formái - főként a hónaljon és a mellkason - viszont már esetükben is visszatetszést keltőek. Az ideálisnak tartott testkép egyre messzebbre sodródik az ember természetes kinézetétől, de mennyire veszélyes ez?

Lézeres szőrtelenítés: hitek és tévhitek A hagyományos szőrtelenítési eljárások rövid távú megoldásokat nyújtanak, és számos veszélyes bőrproblémát eredményezhetnek. A lézeres szőrtelenítés látványos és hosszú távú megoldást kínál, ám bizonyos szabályokkal itt is érdemes tisztában lenni. Kattintson!

A természetellenes válik normává

A szőrzet az emberi test természetes része, amely a nap minden percén növekszik rajtunk. Persze, az igényesség szimbóluma is lehet a rendszeres borotválkozás, hiszen aki elhagyja magát, sok más higiénés elvárás mellett az arca borotválásával sem foglalkozik. Azzal azonban, hogy a szőrtelen testre már nem ideálként, hanem egyszerűen normálisként tekintünk, a szőrtelenítés sem szépségápolássá, hanem általános higiénés gyakorlattá válik. Tehát a borotválástól nem szépek leszünk, hanem "normálisak". Egy magára adó ember nem hagyhatja el, ahogy például a fogmosást sem, ennek azonban az előbbitől eltérően semmilyen pozitív hatása nem lesz az egészségünkre - írja a Time magazinban Dr. Heather Widdows, a Birmingham Egyetem filozófiai tanszékének professzora, aki a testképpel kapcsolatos etikai kérdésekkel foglalkozik.

A testképideál egyre távolabb sodródik a természetes kinézettől
A testképideál egyre távolabb sodródik a természetes kinézettől

A professzor szerint ez a folyamat a testképzavar más aspektusaiból közelítve is megfigyelhető: az akciófilmekben felbukkanó férfi-, illetve a divatmagazinok hasábjain szereplő női alakok egyre távolabb kerülnek attól, amit egy egészséges életmódot élő ember elérhet. Összességében az egészséget felülírja a megfelelési kényszer, amely a képszerkesztésekkel, kameratrükkökkel és sokszor illegális szerekkel felturbózott példaképek láttán alakul ki bennünk.

Veszélyes az intim szőrtelenítés

Egy 2018-ban végzett amerikai felmérés szerint a szőrtelenítés rengeteg sérüléshez is vezet. Az Amerikai Orvosi Szövetség adatai szerint az intim szőrtelenítés közben megsérült emberek negyede ellátásra szorul, sokuknál kórházi ellátásra, antibiotikumos kezelésre vagy akár műtétre is szüksége lehet. Általában a fiatalabb korosztály, illetve az átlagosnál szőrösebb emberek körében gyakoriak az ilyen balesetek. Ráadásul a teljesen csupasz fazon a szakértők szerint megnövelheti a különféle szexuális betegségek, például a HPV-fertőzés kockázatát is.

Forrás: Time

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)