Vigyázzunk csontjainkra!

Hazánkban közel egymillió ember érintett a csontritkulás betegségben és évente mintegy 100 ezer csonttörést okoz az oszteoporózis - tudhattuk meg a szakemberektől október 20-án az immár hagyományosnak nevezhető Oszteoporózis Világnap sajtótájékoztatóján.

Csontritkulás

Prof. Dr. Horváth Csaba a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke a sajtó képviselői előtt elmondta, hogy 2006-ig példaértékűen működött a hazai oszteoporózis rendszer, de 2007-ben jelentős visszalépés történt az oszteoporózis ellátásban. A professzor sérelmezte, hogy a háziorvostól elvették az oszteoporózis vizsgálatra történő beutalás jogát, a csontsűrűség mérést is kevesebb alkalommal lehet elvégeztetni, mint korábban, és a diagnosztikai hozzáférésében is nehézségek támadtak.

Dr. Bors Katalin a Magyar Rehabilitációs Társaság vezetőségi tagja pedig a prevenció lehetőségeit hangsúlyozta a Világnapon: "Vigyázzunk csontjainkra, otthonainkban csökkentsük az elesések, balesetek kockázati tényezőit".

Egy csúszós szőnyeg, vagy egy földön, útban lévő vezeték akár végzetes is lehet - figyelmeztetett a szakember.

"A csontritkulás a csonttömeg fogyását, a csontszerkezet károsodását, illetve a csontok törékennyé válását jelenti. A leggyakoribb következmények a csigolya, csípőtáji és alkartörések, melyek visszafordíthatatlan életminőség-romláshoz vezethetnek" - ezt már Dr. Somogyi Péter, a "Ne Törj Program" magyarországi vezetője mondta.

Sokan sajnos még mindig nem elég tájékozottak a betegséget illetően, mert nem tudják, hogy egészséges életmóddal, több mozgással, a dohányzás és alkoholfogyasztás visszaszorításával igen is sokat tehetnek a csontritkulás megelőzése érdekében.

Magyarországon a mozgássérült emberek mintegy 30 százaléka csontritkulás miatt válik tartósan mozgássérültté! Ez azt jelenti, hogy ezek az emberek már a nyugdíjkorhatár előtt munkaképtelenné válnak, újabb súlyos terhet róva ezzel az amúgy is alulfinanszírozott ellátási rendszerre.

Az oszteoporózis egyébként jelentős társadalmi terhet jelent minden országra. A törések kezelése az európai országokban éves szinten 37 milliárd eurót emészt fel.

Szatmári Zoltán

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra