Vibrációs kezeléssel serkenthető a csonttermelődés

A Georgiai Orvosi Egyetem munkatársai szerint a napi rendszerességgel alkalmazott vibrációs kezelés segíthet a csontsűrűség megőrzésében.

12 héten keresztül, napi 30 perces kezelés 18 hónapos egereken (ami az ember életciklusában 55-65 évnek felel meg) megállította a várható sűrűségcsökkenést, ezáltal megelőzve a csonttöréseket.

Elkerülhető az újabb csonttörésDr. Karl H. Wenger és munkacsoportja a Bone hasábjain megjelent tanulmány során arra következtetett, hogy a vibráció befolyásolja a csípőízület körüli csontok, így a combcsont denzitását (sűrűségét), miáltal csökkenthető az időskori combnyaktörés valószínűsége. A vizsgálataikat a vérből meghatározható megfelelő biomarkerek szintje is alátámasztotta.

A telefon rezgéséhez hasonló, ritmikus vibráció a tudósok szerint a sejtekre kedvezően hat. A sejtmagra ható inger végeredményben a csontképző sejtek osztódását segíti elő, mely végeredményben úgynevezett csontújdonképződéshez vezet, ellensúlyozva a csontbontó sejtek öregkorban domináló leépítő folyamatait.

A csonttörések gyógyulása során az őssejtek töltik be a végső kontroll szerepét, és a vibrációs kezelés inkább az őssejtek csontsejtekké való elköteleződését segíti el. Wengerék szerint az eljárás a jövőben a mozgásukban korlátozott egyének rehabilitációja során alkalmazható sikerrel.

Videó: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)