Csontsűrűségmérés: mikor érdemes elvégeztetni?

Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb a csontritkulás kockázata, éppen ezért szakemberek szerint 50 év felett nőknek és férfiaknak is ajánlott csontsűrűségmérést végeztetni.

Mit értünk csontritkulás alatt?

Csontritkulás során jelentősen csökken a csontok tömege és mésztartalma, aminek hatására fokozódik a spontáncsonttörésekkockázata. Csonttömegünk egyébként életkorunktól függően változik: gyermekkorunktól kezdve a csontszövetünk folyamatosan lebomlik, újraépül és megújul. A csúcs-csonttömeget nagyjából 25-30 éves korunkra érjük el, utána a csontépítő és lebontó folyamatok egy ideig egyensúlyban vannak, majd a csont fokozatosan veszít szilárdságából és a rugalmasságából, vagyis kisebb erőbehatásra is könnyebben eltörik.

Mit értünk csontritkulás alatt?
Mit értünk csontritkulás alatt?

Kiknek célszerű elvégeztetni a csontsűrűségmérést?

Mivel a csontritkulással csökken csontsűrűség is, a csontsűrűségmérés segítségével kimutatható a már kialakulóban lévő csontritkulás - így időben felfedezve megelőzhető a súlyosbodása. Mivel a csontritkulás kockázata idős korban egyre magasabb, így 50 év felett nőknek és férfiaknak is érdemes elvégeztetniük a vizsgálatot. A csontsűrűségméréssel a csontritkulás terápiájának sikerességét is nyomon tudják követni.

Azt is fontos azonban tudni, hogy nem csak az időskor az egyetlen kockázati tényező. További rizikófaktor például:

  • a dohányzás,
  • a változókor,
  • a nagyon vékony testalkat,
  • ha több hónapon keresztül nagy dózisú kortizon kezelést kaptunk,
  • bizonyos gyógyszerek szedése
  • ha a szülőknél előfordult combnyaktörés
  • ha gyakran elesünk.

Hogyan függ össze a csontritkulás és a változókor? A menopauza idején a női szervezetben számos hormonális változás végbemegy: a női nemi hormonok (ösztrogén és progeszteron) termelődése lassul, mennyiségileg is csökken, vagy akár egészen minimális szintre áll be. A csökkenő ösztrogénszint hatására pedig fokozódik a csonttömegvesztés, valamint a csontszövet lebontása, ráadásul a progeszteron hiánya is megváltoztatja a csontanyagcserét.

Megelőzhető a csontritkulás?

Egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással megelőzhető a csontritkulás, illetve annak súlyosbodása. A csontok egészséges felépítéséhez szükség van kalciumra, így fontos, hogy minél több kalciumban gazdag élelmiszert fogyasszunk. De azt is jó tudni, hogy a kalcium csontokba való beépülését a D-vitamin segíti, ezért egyidejűleg mindenféleképpen oda kell figyelni a D-vitamin megfelelő bevitelére is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció