Önnek vannak jó szomszédai?

Tud segítséget kérni a szomszédaitól, ha szükséges? Ha nem, akkor érdemes lenne kicsit javítani a kapcsolatot velük. Életet menthet.

"Furcsa társ a magány. Amink van, megoszthatatlanná válik. Amink hiányzik, kétszeresen hiányzik. A víz fölé hajolva tükörképünkben pirosabb és élőbb a vér, mint mibennünk, ha magányosak vagyunk."

Illés Endre

Ha nincs kihez szólni

Az időskori elmagányosodás egy komoly mentálhigiénés probléma. A magány megélése komoly félelem az emberben, és időskorban sajnos leggyakrabban bekövetkezik. Pedig nem lenne szükségszerű.

A magány nem azonos az egyedülléttel, ez sokkal inkább az egyén szubjektív megítélésétől függ. Ez az az érzés, amikor az ember nem tud valakihez vagy valamihez tartozni. Éppen ezért lehet valaki magányos akkor is, ha családja van vagy közösségben él. A társ, az otthon elvesztése esetén megtörténhet a befelé fordulás, és ha nem vesszük észre idejében, bekövetkezik az elzárkózás a külvilágtól, kialakul társas környezeten belül a magány. Azok az idősek vannak a legrosszabb helyzetben, akik hosszú ideje özvegyen, család vagy gyerekek nélkül élik az életüket.

Lehet egy idős ember magányos, mert elszigetelten él. Érezheti magát azért is egyedül, mert bár lenne lehetősége, nem tud társas kapcsolatra lépni, nem képes a számára fontos és szükséges ingerekhez jutni. És azért is, mert önként visszahúzódik, megszakítja a kapcsolatot az emberekkel, a külvilággal.

Az idős, magukra maradt emberek zárkózottak, bizalmatlanok, sokszor feleslegesnek érzik magukat. Nagyon sok idős ember a számos egyéb problémája mellett depressziós is. Ennek egyik oka lehet az elmagányosodás is. Nyilvánvalóan számos esetben ezt az érzést maga az időskor, és annak körülményei okozzák. Ez a kor a veszteség időszaka, a hitves, a közeli rokonok és barátok elvesztésének és meggyászolásának a korszaka. A magány akkor mélyülhet el igazán, ha a társas kapcsolatok teljesen megszűnnek.

Jószomszédi viszony a magány oldására

A magány kevésbé alakul ki az önmagukkal elégedettebb, önmagukkal békében élő és derűs, belső nyugalommal, szemlélődéssel élő időseknél. A mindenkori hobbi, a tevékeny életmód és főleg a harmonikus emberi szeretetkapcsolatok nagyban megvédik az idős embert a társas és elszigetelő magánytól.

Ezért nagyon fontos lehet, hogy az időseknek sok olyan emberi kapcsolata legyen, ami az elszigetelődést megakadályozza. Az egyik legkínálkozóbb lehetőség a szomszédságban keresni ezeket az emberi kapcsolatokat. Idős korban nehezebb új barátságokat kötni, azonban ha a lehetőség kéznél van, nem szabad egy percre sem habozni, és meg kell ragadni az alkalmat arra, hogy egy jót beszélgessünk. Egy jó szomszédi viszony esetén szinte maguktól adódnak a megbeszélésre váró témák, az utcában zajló eseményekről, a nyugdíjjal sosem igyekvő postásról vagy a hangoskodó fiatalokról a szemközti parkból. A kommunikáció már csekély mértékben is gyógyító hatással bírhat, és ha már nem akad ember, ki meghallgatna, akkor ott a szomszédunk, akinél nyitott fülekre talál mondanivalónk.

Nagyon fontos lehet egy magányos, idős ember mindennapjaiban az a tudat, hogy van valaki a közelében, akit érdekel a sorsa, akivel megoszthatja gondolatait, akiről kölcsönösen "gondoskodhatnak" egymásról, aki társaságot jelent, akivel közös programokat lehet csinálni, aki miatt már aznap megérte "utcára menni". Muszáj felöltözni szépen, elkészülni, hisz mit is szólna a Jucus, ha ilyen rendetlen hajjal látna.

Egy idős ember számára a másik idős ember tükörként szerepel. Motiválja a másik sikere, úgy gondolja, erre ő is képes, és ennek bizonyítása érdekében mindent meg is tesz. Eközben fizikai és szellemi aktivitást végez, kommunikál, új ismereteket szerez a tevékenységgel és önmagával kapcsolatban is. A siker pedig önbizalmat ad. A mindennapok változatosabbá és vidámabbá válhatnak, a kedélyállapot pedig javul.

Közel a segítség

A térben legközelebb élők tudnak a leggyorsabban segíteni, ha az idős ember segítségre szorul.

- Nagyon szerencsés vagyok, mert van néhány nagyon jó szomszédom, és ez óriási segítség nekem - mondta a Debrecenben élő Sipos Kira.

- Özvegy vagyok, rokkantnyugdíjas, tényleg nagyon beteg. Mindenki tudja a környéken, hogy vannak napok, amikor alig bírok talpon maradni, gyenge vagyok.

A fiam rengeteget dolgozik, nem tud jönni minden nap, a lányom pedig Budapesten él, ő telefonon hív minden nap, e-mailen küld fényképeket, és körülbelül kéthavonta jönnek látogatóba az egyetlen unokámmal.

Nemrég nagyon fájt a fogam, a szomszédomtól kértem gyógyszert, amikor az enyém elfogyott. Aztán a lányom postán küldött többféle fájdalomcsillapítót, a fiam pedig a szájsebészeti ellátás után a receptet váltotta ki nekem. Így - együtt - mindent meg tudtunk oldani.

A szomszédok - akár fiatalok, akár idősek - azonnali segítséget tudnak adni, ezt el kell fogadni. Nem kell szégyellni, hogy az idős ember segítségre szorul.

- Télen havat sepernek, nyáron jönnek szőlőt metszeni, gyomlálni, füvet nyírni. Nagy melegben - amit nem bírok -, ők járnak helyettem boltba. Ma például az egyik szomszéd fiú ült biciklire, hogy savanyúságtartósítót vegyen, mert volt 8 kiló uborka, amit muszáj volt gyorsan eltenni.

Amikor kórházban vagyok, akkor etetik a cicámat. Ha elromlik az ajtó, zár, kávéfőző, vízvezeték, akkor jönnek javítani. Amikor a saját kertjükben permeteznek, akkor nálam is permeteznek. Kimennek a lányom, vőm és unokám elé a vonatállomásra, ha a fiam épp nincs Debrecenben. Ha temetőbe akarok menni a férjem sírjához, akkor elvisznek, és segítenek letisztítani a sírt, együtt sírnak velem, együtt emlékeznek. Nagyon szerették a férjemet is. 10 éve költöztünk ide, a férjem 5 éve meghalt, azóta a fiam, vőm és a szomszédok segítenek azokban a dolgokban, amihez férfikéz kell.

Jó érzés, hogy van kitől segítséget kérni, bár néha már szégyellem, hogy megint hívni kell valakit. Nem is tudom, hogy azok, akik szintén egyedül vannak, de nincsenek ilyen jó szomszédaik, miként élnek!

De a kézzelfogható segítség mellett az a legfontosabb, hogy nem vagyok magányos, van kihez szólnom, részt veszek az utca "életében" - mesélte a 69 éves asszony.

Adok - kapok

Fontos azonban tudatosítani, hogy a jó szomszédi kapcsolat sohasem lehet egyoldalú. Ne várja senki, hogy mindig csak kapni fog, hogy mások ugrálnak körülötte, törődnek vele, és ő semmit nem ad. Az idős ember is sok mindenben tud segíteni a környezetének.

Ha vannak jó adottságai, akkor azokat érdemes kihasználni. Ha valaki finomakat süt, jó lekvárt készít, esetleg fantasztikus ételreceptjei vannak vagy csak jó anekdotái, jó humora van, máris segítségére lehet másoknak. Az idős szomszéd mindig otthon van, ez néha nagy előny. Ha a szomszéd elutazik, akkor rá tudja bízni a kulcsokat. Az idős ember is ki tudja üríteni a postaládát, figyeli, vigyázza a házat és meglocsolhatja a virágokat.

- És én is segítek, amiben csak tudok. Ha kell ruhát javítani, varrni, akkor szívesen megcsinálom. Megetetem a szomszédom macskáját, ha elutazik pár napra.

Ha bejönnek hozzám, vendégül látom őket egy pohár sörre, egy italra. Többen mondták már, hogy nagyon szeretnek velem beszélgetni, mert mindenkit meghallgatok, senkit nem ítélek el.

Kerti főzőcskézést tartok, ha valamilyen ünnep, esemény van, idén már háromszor is bográcsoztunk. Gyönyörű virágaim vannak, szívesen adok virágpalántákat, magokat. Bárki jöhet gyümölcsöt szedni, szőlőt enni a lugasról.

A szomszéd gyerekek nálam nézik a tévében a sportközvetítést, mert csak nálam fogható. És inerneteznek is az én gépemen. Cserébe lenyírják a füvet.

Tavaly uborkát főztem be másoknak, meg lecsót, almapaprikát, meggyet, lekvárt. Nekem van időm, szívesen megcsinálom. Abban is tudok segíteni, hogy nekem nagy pincém van, így négy család tartja nálam a virágaikat télen. Amikor a szomszédaim nyáron elutaztak, meglocsoltam a kertjüket.

A dolog titka, hogy nem lehet elvárni, hogy csak ők adjanak. Nekem is adnom kell - fogalmazta meg egyértelműen az özvegy.

A magány ellen az a legjobb gyógyszer, ha aktív marad az idős ember. Ha jó szomszédok veszik körül, akkor mindig van kihez szólni. Jó érzés az is, ha az idős, egyedülálló ember is tud segíteni valamit. Nem érzi feleslegesnek magát.

- Naponta 2-3 ember is bejön hozzám, és ha véletlenül eltelik úgy egy-két nap, hogy senki nem jön, akkor teljesen elkeseredek. Ilyenkor a lányom vigasztal, hogy mindenkinek lehet más dolga, majd jönnek holnap. Tudom, hogy igaza van, de idős korban már hajlamos az ember búsulni, könnyen elkeseredni. Pedig tudom, hogy szeretnek engem, csak azt veszem észre, hogy ezt jobban éreztetni kell velem - tette hozzá.

Ha mosolyog, könnyebben megszeretik

Persze minden jót el lehet rontani. Nagyon kell figyelni, hogy senkinek ne legyen terhére a szomszédja. Ne zavarja, ne éljen úgy, mintha nem élnének körülötte mások. A rosszindulatú pletyka, a rémhírterjesztés is könnyen tönkre tudja tenni a jó kapcsolatot. Az sem segít, ha mindig panaszkodunk. Egy állandóan "nyavalygó" emberhez nem szívesen mennek be beszélgetni. Persze mindenkinek lehet rossz napja, és olyankor jó, hogy valakinek el lehet panaszolni a bánatot, de akkor lesz az embernek sok látogatója, ha gyakran jókedvű, ha szívesen meghallgat másokat.

- Szinte magától alakult ki ez a jó kapcsolat, ami persze nem mindig felhőtlen, de ha össze is zördülünk néha, mindig kibékülünk. És szeretem, ha mindent megbeszélünk, tisztázzuk a problémákat. Mindent meg lehet oldani!

Ezt minden idős embernek fel kellene ismernie, mert nagyon sokat tudunk egymásnak segíteni, csak meg kell találni a módját - mondta Kira.

Elkezdeni sem nehéz. Ha semmilyen kapcsolat nincs ön és a szomszédok között, először csak köszönjön nekik, esetleg kérdezzen tőlük valami apróságot a lépcsőházban, az utcán összetalálkozva. A kutyasétáltatás is jó alkalom az ismerkedésre, fiatalabb szomszédokkal is. Ha már váltanak egy-két szót, akkor legközelebb kérjen tőlük egy kis sót vagy lisztet, de kopogjon, ne csöngessen, nehogy felébressze őket, főleg ha kisgyerekük van. Ha barátságosan adnak, akkor legközelebb vigyen egy kis süteményt vagy házi lekvárt, virágot, bármit, ami nem bolti, de látszik, hogy szívből van. Apránként kialakulhat egy jó kapcsolat.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra