A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

Melyek azok a tényezők, amelyek a csontanyagcserét a csontbontás irányába tolják el, illetve amelyek miatt eleve kisebb a csontok tömege, amelyből még további veszteségre lehet számítani az idő múlásával?

CsontritkulásTermészetesen vannak öröklött, alkati tényezők, amelyek ellen ugyan nem tehetünk semmit, de ezek tudatában, jobban odafigyelhetünk a megelőzésre. A sovány testalkatú, különösen az 50 kg alatti emberek csonttömege fiatal koruktól kezdve eleve kisebb. Ezért fiatal korban különösen veszélyes a hiányos táplálkozás, és a fogyókúra, hiszen így a maximális csonttömeg csekély marad. Ha az egyenes ági rokonok között idős korban előfordul csontritkulás, ugyancsak intő jel lehet, hogy fenyeget az oszteoporózis veszélye.

A 16. életév után jelentkező, tehát késői első havi vérzés hormonháztartási problémákat jelezhet, ami szintén hátrányosan befolyásolhatja a fiatalkori csontépítést. Ha 15 éves korig nem jön meg az első menstruáció, érdemes felkeresni a gyermek-nőgyógyászt.

A nőknél ugyancsak fokozza a csontritkulás veszélyét a 40 éves kor előtti, tehát korai menopauza, a rendszertelen havi ciklus, a túl hosszú, több éves szoptatás, illetve, ha valaki egyáltalán nem szül. A közvetlen okok részben a felsoroltaknak a szervezet hormonháztartására gyakorolt szerepében keresendők. A szoptatásnál egyébként is sok tápanyagot tesz a szervezet a tejbe, és ha azokat az anya a táplálkozásával nem pótolja, akkor bizony az anyai szervezet saját tartalékaiból vonja el a kicsi számára.

Az életmódbeli tényezők között érdemes megemlíteni azokat a "kalciumelvonókat", amelyek a csontokban a kalcium megkötését, illetve a szervezetben a kalciumfelszívódást gátolva, vagy éppen a kiválasztást fokozva fosztják meg a szervezetet a szükséges kalciumtól, és amelyeken mindenki változtathat. A szervezettől sok kalciumot von meg a dohányzás és a túl sok alkohol. Koffeintartalmánál fogva a kávéból egyetlen csésze akár 8-10%-kal is növelheti a kalciumszükségletet, és tannintartalma csökkenti a csontépítéshez nélkülözhetetlen nyomelemek felszívódását is. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy sokszor a tejeskávét kedvelőknél a kávé közvetve jelentős kalciumforrás is, hiszen sokan a tejet önmagában nem is innák meg.

Ha munkája jellegén nem is változtathat az ember egykönnyen, ellensúlyozható a sok ücsörgés, a mozgáshiány rendszeres spottal. A csontozat rendszeres terhelése nélkül azonban felborulhat az egyensúly.

A nap ultraibolya sugarainak köszönhetően képződik a bőrben a D3-vitamin, amely nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához, hasznosulásához. A városlakók életük nagy részét természetes fény nélkül, zárt helyen töltik, ezzel növelve csontritkulásra való esélyüket.

A vékony testalkatról már esett szó, de talán sokakat meglep, hogy az olyannyira egészségesnek tartott ajánlott testsúly elérését célzó fogyókúrák sem kedveznek a csontoknak. Nos, nem önmagában a fogyókúrával van a probléma, hanem azzal, hogy ilyenkor általában olyan drasztikus étrendi változásokat hajtanak végre a fogyni vágyók, amely egyoldalúsága miatt az anyagcserét felborítva végső soron megfosztja a szervezetet a csontok számára fontos anyagoktól. Ezért rendkívül fontos, hogy aki ilyen fába vágja a fejszéjét, az különösen figyeljen oda a kiegyensúlyozott kalcium-, nyomelem- és vitaminbevitelre, ill. -pótlásra.

Részben táplálkozási, részben természetesen öröklött rizikótényező a tejfehérje- vagy tejcukorérzékenység, mert a tejjel az egyik legfontosabb kalciumforrástól esik el az ember. Ezért, aki nem szereti a tejet, nem tudja megemészteni vagy allergiás rá, máshonnan kell, hogy pótolja a benne lévő tápanyagokat. Attól függően, hogy csak tejet, vagy egyéb tejtermékeket sem fogyaszt az illető, fokozódhat a csontritkulás kialakulásának veszélye.

A túlságosan sok foszfát, amit a szénsavas üdítőitalokkal, elsősorban a kólával fogyasztunk el, szintén csökkenti a csonttömeget. Általában pont azok az élelmiszerek tartalmaznak nem kevés foszfátot is, amelyek jelentős kalciumforrások, de ez nem is baj, hiszen 1:1 arányban fogyasztva őket, ideális a táplálkozásunk. Az üdítők viszont úgy tartalmaznak ráadás-foszfátot, hogy kalicumtartalmuk elenyésző.

Veszélyeztetettek továbbá bizonyos egészségi problémával küszködők, például a pajzsmirigy-túltengésben szenvedők, illetve azok, akik pajzsmirigy-betegség miatt gyógyszeres kezelésben részesülnek. Ugyancsak veszélyeztetettek a kortizon-készítményeket használók, a kemoterápián átesők, az idült gyomor-bél betegségek következtében kialakuló felszívódási zavarokkal élők, azok, akiknek veseköve a fokozott kalciumkiválasztás miatt képződött.

A férfiaknál is az ivarmirigyek működésének csökkenésével, az androgénhiánnyal függ össze a csontritkulás. Az ő esetükben azonban ezek a változások folyamatosak. Azok a férfiak viszont, akiknél valamilyen oknál fogva fokozott androgénhiány lép föl, veszélyeztetettebbek.

A nagy fehérje- és sófogyasztás az ezzel járó fokozott kalciumvesztés miatt szintén rizikótényező. Különösen, ha ez eleve kalciumhiányos táplálkozással jár együtt, ami önmagában is jelentős rizikófaktor.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Stresszes mindennapoktól az állandó puffadásig

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű - a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett - további csapadék: döntően havazás, de havas eső is lehet. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. Késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra