Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Trichomoniázis tünetei és kezelése

Mi a trichomoniázis?

A hüvely vagy a húgycső nyálkahártyáinak gyulladásával járó, nemi úton terjedő betegség, amelyet a Trichomonas vaginalis nevű ostoros egysejtű okoz. Nevében is benne van, hogy elsősorban a hüvelyben szaporodik, és azt betegíti meg.

Tünetek

A trichomoniázis előfordulása és okai

A Trichomonas vaginalis, ez a körte vagy tojás alakú, öt ostorszerű képződmény segítségével élénken mozgó egysejtű állati kórokozó megfertőzheti mind a férfi, mind a női húgy- és ivarszerveket. A végbélben nem él meg. A kórokozó apró, mintegy 25 mikrométer hosszú és 15 mikrométer széles, úgynevezett fakultatív patogén parazita, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül okoz megbetegedést. Olykor tünetek nélkül is kimutatható jelenléte.
Nemi érintkezés útján terjed, de közös fürdővíz, szivacs-, törülközőhasználat útján is átkerülhet emberről emberre. Előfordulása nőknél igen gyakori, körülbelül minden ötödik nő átesik felnőtt élete során ilyen fertőzésen. Férfiaknál kevesebb tünetet okoz, sokan észre sem veszik. Talán a mintavétel nehézsége miatt nehezebben is mutatható ki szervezetükben.
A tünetek a hímvessző makkján és a fitymán mutatkoznak meg leginkább, okozhatnak húgyúti és prosztata-panaszokat is.
A fertőzés az egész világon előfordul.

A trichomoniázis tünetei

A nőknél néhány, 3-30 napos lappangási idő után a tünetek a hüvelyi folyás megszaporodásával jelentkeznek. (Az ún. "fehér folyás" oka az esetek nagy részében trichomonas fertőzés. A hüvelyi váladék lehet zöldes-sárga, habos is, a hüvelytájék viszket, ég. A külső nemi szervek érzékenyekké válnak, a nemi aktus is fájdalmas lehet.
Ha a fertőzés a húgyutakra is átterjed a vizelés fájdalmassá válik, és gyakrabban jelentkezik vizelési inger.
Súlyosabb esetekben a külső nemi szervek és a környező bőrterületek is gyulladttá válnak. A krónikus fertőzések gyakrabban tünetmentesek.
A férfiak általában panaszmentesek, viszont a partnerüket így is megfertőzhetik. Bizonyos esetekben előfordul, hogy a férfiaknál is gyakori és fájdalmas vizelés, a húgycsőből ürülő váladék jelentkezik tünetként.
Szövődményként okozhatja a prosztata és a mellékherék gyulladását is.

A trichomoniázis diagnózisa

A hüvelyi váladékból kitenyésztik a kórokozót, vagy a kenet mikroszkópos vizsgálatával percek alatt megállapítható a kórisme. Férfiaknál a reggeli első vizelés előtt a hímvessző végén megjelenő váladékból vesznek mintát mikroszkópos vizsgálatra, illetve tenyésztésre.

A trichomoniázis kezelése, megelőzése

A nőbetegeket általában egyszeri gyógyszeres (pl. metronidazol) kezeléssel meg lehet gyógyítani. A gyógyszert tablettában vagy hüvelyi kúppal juttathatjuk a szervezetbe. A férfiaknak általában hosszabb ideig, körülbelül egy hétig tart a gyógyszeres kezelés. A teljes gyógyulásig történő nemi érintkezés esetén fennáll a fertőzés továbbadásának veszélye.
A kezelés utasításainak pontos betartása mellett a gyógyulás 99%-os, feltéve, hogy a házastárs, partner is kezelteti magát, mert ellenkező esetben bármikor újrafertőződhet az érintett terület.
Kondom használatával a fertőzés megelőzhető. A strandok, szaunák, nyilvános WC-k használatakor az alapvető higiéniás rendszabályok betartására kell csak ügyelni.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Fátyol- és erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Az ország északkeleti felén egyre több helyen pattannak ki záporok, zivatarok. Emellett helyenként a Nyugat-Dunántúlon is előfordulhatnak csapadékgócok. A zivatarokat intenzív csapadék és erős vagy viharos széllökés kísérheti. Zivataroktól függetlenül legfeljebb időszakos szélélénkülés fordulhat elő. A hőmérséklet késő este 15 és 21 fok között valószínű. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.