Szürkés, zöld vagy túrós? Miről árulkodnak a hüvelyi folyások? (x)

A hüvelyfolyás egészen addig természetes jelenség, míg állaga meg nem változik, vagy kellemetlen szaga nem lesz. Ha azonban a megszokottól eltérő minőségű és mennyiségű váladék hagy nyomot a fehérneműn, érdemes orvoshoz fordulni.

A normális hüvelyváladék fehér színű, szagtalan és savas, állandóan jelen van, és a hüvelybe bejutó mikroorganizmusok elszaporodását gátolja. Nagyobb mennyiség termelődik belőle nemi izgalom hatására, tüszőrepedéskor és terhesség idején is. A váladék képződése azonban akkor is fokozódik, ha valamilyen fertőzés alakul ki - az irritált nyálkahártya ilyenkor "betolakodót" jelez.

Fehéres-szürkés, szagos

Jó tudni! A pesszárium, a gumióvszer és a síkosító is allergizálhat, ilyenkor híg, áttetsző váladékozás léphet fel. Olvassa el erről szóló korábbi cikkünket is! A hüvelyfertőzések egyik leggyakoribb oka, hogy a hüvelyben élő Lactobacilusok helyett kórokozó baktériumok szaporodnak el. Ezt a folyamatot egy egyszerű antibiotikumos kezelés, a menstruáció, vagy a közösülés során a hüvelybe kerülő ondó is elősegítheti, és gyakrabban fordul elő azoknál is, akik sűrűn váltogatják szexuális partnerüket, vagy valamilyen méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. Bakteriális fertőzés esetén a bő váladék szagos, fehéres-szürkés színű, viszketéssel, égő érzéssel ritkán jár. A gyógyszeres kezelés és a hüvelyflóra egyensúlyát helyreállító lactobacillus és tejsav tartalmú helyi hatású készítmények (hüvelytabletta, kúp, kenőcs) szabadíthatnak meg véglegesen a panaszoktól.

Habos, zöld

A Trichomonas vaginalis nevű egysejtű kellemetlen vendég a nőknél, az általa okozott gyulladások jellegzetes tünete ugyanis a nagyon bő, bűzös, zöldes folyás, ami mellett a viszketés, az égő érzés is súlyosbítja a panaszokat. Ha hólyaghurutot is okoz, a vizeletürítés is fájdalmas lehet.

A hüvelyi váladék többféle fertőzésről is árulkodhat

A hüvelyi váladék többféle fertőzésről is árulkodhat Szexuális úton lehet elkapni, a hüvelykenet mikroszkópos vizsgálattal gyorsan diagnosztizálható. Kezelése metronidazollal történik - melyre az egysejtű rendkívül érzékeny -, ilyenkor mindig kötelező a partner kezelése is.

Viszket, ég, folyik

A gombák okozta gyulladások nagy részéért a Candida albicans nevű gombafaj okolható, amely többféle úton okozhat panaszt a nőknél. A gombák akár egy-egy gyógyszeres kezelés hatására is elszaporodhatnak, ahogy legyengült immunállapotban és cukorbetegség esetén is. A folyás ilyenkor fehér, túrós, ha pedig újra és újra visszatérve, kiújulva jelentkezik, akkor inkább tejszerű, nem különösebben kellemetlen szagú. A borzasztó viszketés, égő, csípő érzés szinte mindig gombát jelez. Forduljunk nőgyógyászhoz, aki minden egyéb fertőzést kizárva célzott kúrát javasol, az újabb fertőzések elkerülése érdekében pedig vigyázzunk, hogy a hüvelyflóra érzékeny egyensúlyát megőrizzük.

Amikor nincs feltétlenül folyás, de fertőzés igen

Fontos! Ha véres folyást tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz, ugyanis gyaníthatóan orvosi beavatkozást igénylő betegség tünete is lehet! Sajátos néma betegség a chlamydia, mely többnyire tünetmentesen lappang szervezetünkben. Előfordulhat azonban, hogy rendellenes, zavaros, szürkés-fehéres, gennyes, méhnyakból eredő váladék jelzi jelenlétét, a méhnyak pedig sérülékennyé válik, erről például a közösülés közben jelentkező vérezgetés árulkodhat. Ha a szexuális úton elkapható fertőzés sokáig lappang, az hosszú távú következményekkel, akár meddőséggel is járhat. Szakorvosi vizsgálat és tenyésztés után antibiotikumos kúrát írnak fel - a partnernek is.

Előzzük meg a fertőzéseket!

A megfelelő intim higiénia elengedhetetlen a hüvely egyensúlyának fenntartásához, a fertőzések elkerüléséhez. Ehhez néhány pontban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

  • Ne hordjuk szoros, műszálas fehérneműt!
  • Ne vigyük túlzásba az intim tájak tisztítását!
  • Székletürítés után használjunk bidét vagy nedves törlőkendőt, nehogy a végbél környékéről vagy a széklettel kórokozók kerüljenek a hüvely környékére, például tangaviselés során!
  • A hüvelynek mindig csak a környékét mossuk le kívülről, ne végezzünk hüvelyöblítést mindennap!
  • Gyakori partnerváltás esetén a legjózanabb döntés az óvszer, ezzel nemcsak a nem kívánt terhesség, hanem a gyulladást okozó baktériumok ellen is védekezhetünk.
  • Antibiotikumos kúra során ne csak a bélflóra helyreállítására figyeljünk, hanem használjunk olyan készítményeket is, melyek a hüvely flóráját erősítik.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)