Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Placenta praevia (elölfekvő lepény) tünetei és kezelése

Mi a placenta praevia?

Terhesség során előfordulhat, hogy a méhlepény nem megfelelő helyen kezd kialakulni, növekedni. Normál esetben ugyanis a méhben magasan, a mellső vagy hátsó falon tapad. A terhesség előrehaladtával néhány esetben a rendellenesség súlyossága csökken, a probléma akár meg is szűnhet. Ha ez nem történik meg, a terhesség vagy szülés során vérzés léphet fel - ez jelenti a rendellenesség legnagyobb veszélyét. Megesik, hogy a placenta praevia miatt tartósabb kórházi kezelésre, ágynyugalomra, sőt olykor idő előtti császármetszésre is szükség van.

Tünetek

A placenta praevia előfordulása

A placenta praevia előfordulásáról nincsenek pontos adatok, a statisztikákból csak az derül ki, hogy a császármetszések 1 százalékára emiatt kerül sor.

A placenta praevia okai

Nem ismert, mi miatt alakul ki placenta praevia.

A placenta praevia tünetei és diagnózisa

A placenta praevia a hasi ultrahangon jól látszik, az orvos könnyen észleli, hogy a méhlepény rendellenes helyen tapad. Hüvelyi ultrahangot ilyen esetben általában nem végezhetnek, vagy csak nagyon indokolt esetben.
Placenta praevia esetén a kismamák veszélyeztetett terhesnek számítanak. Fotó: Getty Images
Placenta praevia esetén a kismamák veszélyeztetett terhesnek számítanak. Fotó: Getty Images
A placenta praeviának különböző fokozatai vannak. Megesik, hogy a belső méhszáj területét teljes egészében fedi a lepényszövet, de előfordul, hogy csak részben. Olyan típusa is van a rendellenességnek, amikor a lepény csak eléri a belső méhszájat, illetve olyan is, amikor ugyan megközelíti azt, de a szélét nem éri el. Ezeket a típusokat az orvos el tudja különíteni az ultrahangkép alapján.
A placenta praevia tünete a terhesség alatti vérzés, ami különböző erősségű, súlyosságú lehet.

A placenta praevia kezelése

Klasszikus értelemben vett placenta praevia esetén a kismamák veszélyeztetett terhesnek számítanak, kímélniük kell magukat, nem élhetnek házaséletet sem. Mindent kerülniük kell, ami méhösszehúzódást okozhat. Ilyen lehet minden nagyobb megterhelés, illetve akár a stressz is. Előfordul, hogy szinte a terhesség egész időtartama alatt feküdni kell, az ágynyugalom ugyanis segít elkerülni az esetleges szövődményeket. Erre főleg akkor van szükség, ha vérzés is jelentkezett.
Ha felmerül a gyanú, hogy a lepény vérezni kezd, vénabiztosításra, vérképre, ellenanyag-pozitivitás esetén vérválasztásra van szükség. Erős vérzésnél a terhesség korától függetlenül császármetszésre van szükség, hiszen az állapot mind a magzat, mind az édesanya életét veszélyeztetheti. A szülés az esetek többségében később is császármetszéssel történik: ha van rá mód, kivárják vele legalább a 37-38. hetet, de sok esetben szükségessé válik a korábbi műtét.

A placenta praevia megelőzése

Mivel a placenta praevia oka nem ismert, nincs mód a megelőzésére sem.

A placenta praevia szövődményei

Szövődmény a komolyabb vérzés, vérvesztés lehet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: