Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Kismedencei-gyulladás tünetei és kezelése

Mi a kismedencei-gyulladás?

Kismedencei-gyulladás alatt általában azt értjük, amikor egy fertőzés a genitális traktusból felfelé hatol, és a kismedencében okoz gyulladást. Tehát rendszerint a női belső nemi szervek - a méh, a petefészkek és a petevezetékek - gyulladásáról van szó. A betegséget a húgyhólyag és a belek gyulladásától kell elkülöníteni, a tünetek hasonlósága miatt.

Tünetek

A kismedencei-gyulladás előfordulása és okai

Férfiaknál klasszikus értelemben vett kismedencei-gyulladás nem fordul elő, mert esetükben nincs a hasüreg felé szabad bejárás, így felszálló fertőzések sem történhetnek.
Velük ellentétben a nőknél a hasüreg egy csatornán keresztül a külvilágba nyílik. Esetükben a hüvelyben baktériumok és gombák normál esetben is előfordulnak, viszont ezek feljebb jutását a méhszájban termelődő és ott jelenlévő nyák gátolja. Azaz alapesetben kórokozók a steril méhűrbe nem tudnak feljutni. Viszont ha a gátló funkció sérül, már kialakulhat felfelé szálló fertőzés. Ilyen esetben a méhüregből már szabad az út a petevezetékek és a petefészkek felé, egészen a hasüregig.
A barázdazárás elsősorban gyerekeknél fordul elő
A barázdazárás elsősorban gyerekeknél fordul elő
Utóbbiakból az is következik, hogy a kismedencei gyulladás kiváltó oka általában egy olyan hüvelyi fertőzés, amely felfelé terjed. Fontos tudni, hogy míg a hüvelyi fertőzés sokakat érinthet, addig abból kismedencei gyulladás csak keveseknél alakul ki.

A kismedencei-gyulladás tünetei

A legfontosabb tünet az erős alhasi fájdalom, de súlyosabb esetben láz is jelentkezhet. Gyakran társuló tünet a hüvelyi folyás is, amit a felborult hüvelyi egyensúly okoz.
A kismedencei-gyulladás alhasi fájdalommal jár
A kismedencei-gyulladás alhasi fájdalommal jár

A kismedencei-gyulladás diagnózisa

A diagnózis felállítása hagyományos, tapintásos nőgyógyászati vizsgálattal történik. Ennek során a kismedence gyulladást a hólyaggyulladástól nagyon fontos elkülöníteni. Ehhez először a hüvely belső falát tapintják: ha a páciens itt jelez érzékenységet, akkor valószínűleg hólyaggyulladása van, és urológushoz kell fordulnia. Ha viszont a fájdalom máshol, a méhek, petefészek, petevezetékek irányában jelentkezik, már kismedencei gyulladásra kell gondolni.
Mivel a belek - főleg a vastagbelek, a szigma- és a végbél - is tudnak kismedencei panaszt okozni, az ezektől való elkülönítés is fontos. Ha ennek gyanúja felmerül, lévén a nőgyógyász semmilyen tapintható elváltozást nem talál, akkor gasztroenterológus bevonására is szükség lehet. A belek gyulladása főleg 30-40 éves nőknél okoz kismedencei panaszt.

A kismedencei-gyulladás kezelése, gyógyulási esélyei

A kismedencei gyulladás kezelése antibiotikummal történik, az pedig nagyon fontos, hogy terápiáját még az akut fázisban megkezdjék, ne hetekkel később. Ennek oka, hogy ilyenkor a gyógyulási esélyek még nagyon jók: az akut gyulladás nyom nélkül gyógyítható, míg az abból kialakuló krónikus már nem feltétlenül. Ilyenkor ugyanis gyakran marad vissza olyan gyulladásos képlet, amely később immungyenge állapotokban fel tud lobbanni. Ilyenkor még ha antibiotikummal meg is lehet szüntetni a panaszt, kellemetlen, elhúzódó diszkomfortérzés marad vissza. Ezt gyógyszeresen a későbbiekben sem lehet megszüntetni, immungyenge állapotokban pedig újra és újra előtörhet belőle gyulladásos fellángolás.

A kismedencei-gyulladás megelőzése

A kismedencei gyulladáshoz vezető hüvelyi fertőzéseket érdemes mindenképpen megelőzni, illetve mihamarabb kezelni. Ha azokból már akut kismedencei gyulladás is kialakult, akkor semmiképp nem szabad hagyni, hogy az krónikussá váljon.

A kismedencei-gyulladás szövődményei

Szövődmény a meddőség lehet, lévén krónikus kismedencei gyulladásnál akár a petevezeték is elzáródhat. Szövődmény lehet a tályog is. Ezek a gennyes képződmények ugyancsak okozhatnak komoly panaszt.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyásznak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.