Pszichiátriai betegségek

A pszichiátriai betegségek közé a gondolkodás, az érzelmi élet és a viselkedés zavarai tartoznak. Hátterükben több tényező is állhat, leggyakrabban testi, pszichológiai, szociális, kulturális vagy örökletes tényezők bonyolult kölcsönhatásai idézhetik elő. A pszichiátriai kórképek közül a többség által nem is betegségnek, hanem csak egy rossz szokásnak tekintett dohányzás, azaz a nikotinfüggőség a legelterjedtebb. A második helyen az alkoholizmus áll. Harmadikként a depressziót kell említeni: felmérések szerint a lakosság 15%-a legalább életében egyszer átesik egy súlyos depressziós időszaka és minden hónapban a népesség 3-5%-a tekinthető depressziósnak.

Társfüggőség tünetei és kezelése

Mi a társfüggőség?

A társfüggőség nem külön pszichés betegség, ezt a megfogalmazást csak a laikusok használják. Maga a jelenség pszichológiai értelemben kísérő tünete valamilyen mentális zavarnak: semmi mást nem jelent, mint dependenciát, tehát egyfajta függőségi viszonyt, kapcsolódási problémát. A kifejezést gyakran arra is használják, hogy valaki számára a magány elfogadhatatlan. Ilyen esetben az érintetteknek mindig együtt kell lenniük valakivel annak érdekében, hogy ne érezzék magukat egyedül, ne szembesüljenek önmagukkal.

Tünetek

A társfüggőség előfordulása

Az előfordulási gyakoriságok nem ismertek, de tapasztalati alapon ki lehet jelenteni, hogy a nők veszélyeztetettebbek. Ennek hátterében valószínűleg régi, férfiaknak alárendelt szerepükből áll.

A társfüggőség diagnózisa

A diagnózis felállítása a páciensek elbeszélése alapján történik, ezek alapján lehet felállítani a tünet mögött álló pszichés betegség diagnózisát.

A társfüggőség okai és tünetei

A társfüggőség hétköznapi fogalom, pszichológiai szempontból nézve általában valamilyen személyiségzavar áll mögött. Ez lehet például a dependens személyiségzavar: ez olyan függő személyiséget jelent, aki alárendelt viszonyban bármit megtesz azért, hogy kapcsolódhasson az adott partnerhez. Ezek a páciensek a saját szükségleteiket mindig alárendelik a másik félnek.
A társfüggők általában azzal keresik fel a pszichológusokat, hogy egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek át, kilépni, szakítani viszont nem tudnak, nem bírnak egyedül maradni. Ez az egyik legjellemzőbb tünet.
A társfüggők egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek
A társfüggők egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek
Állhat a háttérben szorongás is, ami gyakran onnan eredeztethető, hogy a csecsemő anyához való kötődése sérült. Ezzel szintén magyarázható az, ha valaki saját szükségleteit képtelen saját megküzdéssel kiegyenlíteni, csakis "szimbiózisban" képes létezni.

A társfüggőség kezelése

A kezelés minden esetben pszichoterápia, kognitív viselkedésterápia, gyógyszerek nem jöhetnek szóba. Ezek egyedül akkor használhatók, ha a háttérben elviselhetetlen, más módon kezelhetetlen szorongás áll. Ilyen esetben szorongásoldókra is szükség lehet.
Mivel ilyen esetekben általában személyiségzavarról, személyiségtorzulásról van szó, a terápia mindenképpen több hónapig, gyakran több évig is eltart. Még a sématerápia alkalmazása is éveket vehet igénybe. Utóbbi annak megtanulása, hogyan lehet a rossz sémákat, a rossz viselkedésformákat átformálni, megfelelővé tenni.

A társfüggőség gyógyulási esélyei

Ha a terápia sikeres, az érintett pedig megtanul egy új sémát, akkor a visszaesés esélye kicsi, az érintett ha nem is gyógyult, de tünetmentes lesz. Ennek híján a visszaesésnek nagy az esélye.

A társfüggőség megelőzése

A megelőzést a jó szülői kapcsolat, a szeretet, az önállóságra való nevelés, a gyerek önbizalmának erősítése segíti, mellette pedig fontos a mentális egészség fenntartása is.

A társfüggőség szövődményei

Annak, hogy valaki egy kapcsolatban boldogtalan, és csupán a függőség miatt nem lép ki belőle, számtalan mentális következménye lehet. Lehet ez hangulatzavar, durvább szorongásos kórkép és személyiségzavar. Emellett a pszichés betegségek pszichoszomatikusan testi tüneteket is okozhatnak.

Hasznos tudnivalók a társfüggőségről

Mivel az érintettek önbizalma nagyon gyenge, maguk csak elvétve ismerik föl a problémát . Emiatt a családnak és a barátoknak komoly szerepük lehetnek abban, hogy fölhívják rá a figyelmet, szakemberhez irányítsák az érintettet.
A cikk elkészítéshez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.