Szemészeti problémák

Legféltettebb érzékszervünk a látás. A szem felépítése és működése bonyolult, de legalább annyira lenyűgöző is: ez a csodálatos - több védelmi berendezéssel is ellátott - szerkezet szabályozza a beengedett fény mennyiségét, közeli és távoli tárgyakra fókuszál, képeket állít elő és továbbítja az agyba. A látás folyamatának minden állomásán - kezdve már a szemet védő berendezésektől - a látószerv minden része sérülékeny, a legkülönbözőbb megbetegedések fenyegetik - lehetőség szerint védeni, kímélni kell, és a szemet illetve a látást érintő kisebb elváltozásokkal is érdemes szakorvoshoz fordulni, nem szabad elhanyagolni.

Szemtekerezgés tünetei és kezelése

Mi a szemtekerezgés?

A szemtekerezgés, avagy nystagmus egy akaratlan, ritmusos szemmozgás, amelynek hátterében több kiváltó ok is állhat. Lehet veleszületett vagy szerzett, illetve bármely életkorban előfordulhat.

Tünetek

A szemtekerezgés előfordulása

Pontos adatok nincsenek a szemtekerezgés gyakoriságáról, de egy 2009-es tanulmány szerint 10 ezer emberből 24-nél fordul elő. Ismert az is, hogy az átlag populációt nézve a szemtekerezgés Európában gyakoribb, mint az ázsiai országokban. A probléma érinti a gyerekeket is.

A szemtekerezgés okai

A szemtekerezgés lehet szemészeti eredetű, és mint ilyen, előfordulhat a többi között súlyos fokú rövidlátásnál, szürke hályognál, szaruhártya- vagy üvegtesti borússágnál, kétoldali retinabetegségnél, látóideg-rendellenességnél és albinizmusnál is. Lehet a szemtekerezgés neurológiai eredetű. Ilyenkor például vízfejűség vagy neurológiai problémákat eredményező tumor állhat a hátterében, de okozhatja az egyensúlyozó rendszer zavara is. Kiválthatja a problémát veleszületett citomegalovírus-fertőzés, bakteriális agyhártyagyulladás, oxigénhiányos állapot miatti sérülés is. Megesik, hogy a panasz genetikai vagy metabolikus eredetű.
Lehet a szemtekerezgés fiziológiás vagy élettani is, amely elhaladó mozgó tárgyak fixálása közben keletkezik, vagy amelyet a félkörös ívjárat (ez a belső fül része) ingerlésével lehet kiváltani.

A szemtekerezgés tünetei

A veleszületett szemtekerezgés esetében a gyermekeknek homályos a látása. A szerzett formánál a betegek már nem erről számolnak be, hanem arra panaszkodnak, hogy a látott kép remeg, ugrál.
Szemtekerezgés bármely életkorban jelentkezhet
Szemtekerezgés bármely életkorban jelentkezhet

A szemtekerezgés diagnózisa

A szemtekerezgés sokszor szabad szemmel is látható, de pontos vizsgálatára a nystagmográf nevű eszköz szolgál, amellyel a páciens szemmozgását 9 tekintési irányban vizsgálják. A szemtekerezgés legtöbbször gyors és lassú komponensből áll. Irányát a gyors komponens alapján határozzák meg, mert az a jobban észrevehető mozgás.
A gyors komponens iránya lehet horizontális, vertikális, ferde vagy rotátoros, azaz óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányú. Ritka, de létezik úgynevezett retrakciós forma is, amelynél a szemtekék a szemüregben mozognak előre-hátra. Lehet ritmusos vagy ingaszerű is a szemtekerezgés, jellemezhető frekvenciával, illetve azzal, hogy a tekintés iránya vagy a fej helyzete befolyásolja-e.
A gyors komponens és a tekintés irányának viszonya alapján a szemtekerezgés lehet I., II. vagy III. fokú.

A szemtekerezgés kezelése

A szemtekerezgés önmagában nem gyógyítható, mindig a kiváltó okot kell kideríteni és kezelni.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Volek Éva szemész szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

Derült vagy gyengén felhős marad az ég, csapadék nem várható. Mindenütt mérséklődik a légmozgás. Késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.