Digitális szembetegségek: már járványról beszélnek

A monitorok, az okostelefonok és a tabletek órákon át való bámulásának sajnos megvan a következménye. Egy tanulmány szerint az "Y-generáció", vagyis az új technológiák között felnövekvő nemzedék tagjainak 68 százaléka szenved valamilyen "digitális szembetegségben".

Az Y-generáció az 1980 és 1995 között születettek nemzedéke, s ők ugyan nem a legfiatalabbak, de a körükben már elemezhető a legújabb technológiák egészségügyi hatása. (A Z-generáció az 1996-tól születetteké.) Szinte járványról beszélnek már a nemzetközi szakértők - írja a német Die Welt online kiadása. Az emberek minden korábbinál több időt töltenek a képernyők előtt. A munkavállalók, akik irodában dolgoznak, gyakran 8 vagy több órát ülnek a gép előtt. De nemcsak ezek az eszközök rendelkeznek képernyővel: okostelefonok, tabletek kísérik sokak életét, akár az ágyban, akár a reggelinél, ebédnél, akár munkába menet vagy akár a toaletten.

Egyre több ember dolgozik többnyire a képernyő előtt , és még a szabadidejüket is szívesen töltik az emberek a monitor/kijelző előtt. A képernyő folyamatos bűvölése pedig nem marad büntetlenül, meglesznek a negatív következményei. Mivel a szemünket veszik igénybe ezek a tevékenységek, így ezzel a szervünkkel kapcsolatban jelentkeznek majd a problémák. Különösen a már említett, a döntően a nyolcvanas években született Y-generáció érintett ezáltal, akik az internet és a mobilkommunikáció eszközei között nőttek fel, és így a technológiákhoz való vonzódásuk is erősebb a korábbi nemzedékeknél.

A keratitiszként is ismert szaruhártyafertőzés fájdalmat, gyulladást és előrehaladott állapotában vakságot is okozhat. Nagyban növekedhet a keratitisz esélye, ha alvás előtt nem vesszük ki a kontaktlencsénket, nem tisztítjuk meg azt, nem cseréljük gyakran a lencsefolyadékot vagy úszás, esetleg tusolás közben hagyjuk, hogy átnedvesedjenek. A részletekért kattintson! A szemorvosok már régóta aggódnak az úgynevezett "digitális szembetegség" miatt. A Vision Council friss tanulmánya szerint az Y-generáció tagjainak 68 százaléka küzd valamilyen hasonló problémával.

A panaszok akár már két órával a képernyő előtt végzett tevékenység megkezdése után felléphetnek. (Persze előfordulhat, hogy ennél több idő után.) A szemlencse ilyenkor veszít a rugalmasságából, és „jobban kell erőltetnie magát”, hogy a közelben lévő tárgyakat továbbra is élesre fókuszálja. A tünetek a szemvörösödéstől kezdve az irritáción át a szemszárazságig terjedhetnek, de előfordulhat a homályos (életlen) látás, a szemfáradtság , vagy akár hát-, nyak- és fejfájás is. A szakértők szerint a „digitális szemtúlterhelés” immár komoly egészségügyi problémákat hordoz magában.

A digitális szembetegségek az Y-generációt érintik

A gyakori szünet sokat segít

Ugyanakkor egyszerű módszerekkel csökkenthetjük a terhelést, ami a szemünket éri . Az első dolog természetesen az, hogy csökkentjük a képernyő előtt töltött időt. Természetesen ez az alkalmazott, beosztott dolgozók számára nem mindig oldható meg. Éppen ezért a szemorvosok azt tanácsolják, hogy gyakori szüneteket iktassunk be munka közben. Ilyenkor próbáljunk meg tudatosan valamilyen távoli pontra fókuszálni.

S minthogy digitális korszakban élünk, immár létezik olyan "app" is, amellyel ellenőrizhetjük, hogy vajon mi magunk is szenvedünk-e digitális szembetegségben, vagy legalábbis "látási stresszben". Ez az applikáció azt teszteli, hogy mennyi időre van szüksége a szemünknek, hogy egy távoli pont és a képernyő között pillantásunkat váltogatva, a kétféle tárgyat (a távolit és a display-en lévőt) mennyi idő alatt tudjuk élesre fókuszálni.

Mire figyeljünk a sminkelésénél, ha kontaktlencsét viselünk? A közelre és távolra látást tesztelő program éppen azt tükrözi vissza, amit naponta a szemünknek át kell élnie, vagyis az állandóan váltakozó pillantásokat, és aztán a képernyőre való újbóli fókuszálást . Az ingyenes „app” immár az Apple- és a Google-készülékeken is elérhető, és németül az „Augenstress” (szemstressz) szóra rákeresve lehet megtalálni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: