Szemészeti problémák

Legféltettebb érzékszervünk a látás. A szem felépítése és működése bonyolult, de legalább annyira lenyűgöző is: ez a csodálatos - több védelmi berendezéssel is ellátott - szerkezet szabályozza a beengedett fény mennyiségét, közeli és távoli tárgyakra fókuszál, képeket állít elő és továbbítja az agyba. A látás folyamatának minden állomásán - kezdve már a szemet védő berendezésektől - a látószerv minden része sérülékeny, a legkülönbözőbb megbetegedések fenyegetik - lehetőség szerint védeni, kímélni kell, és a szemet illetve a látást érintő kisebb elváltozásokkal is érdemes szakorvoshoz fordulni, nem szabad elhanyagolni.

Szemhéjdaganat tünetei és kezelése

Mi a szemhéjdaganat?

A szemhéjdaganat a szem védőszerveit, a szemhéjakat érinti, ez a leggyakoribb szemészeti daganat. Maga a szemhéj a testfelület legvékonyabb bőrterülete, leggyakrabban bazaliómák jelennek meg rajta. Ezek rosszindulatú, de nem életveszélyes daganatok, a bőr bazális rétegéből alakulnak ki. Előfordulhat agresszívabb daganat, például laphámrák is ezen a területen, de kimetszéssel, sugárkezeléssel az is jól kezelhető, kivéve, ha áttétet képez. Melanóma ugyancsak jelentkezhet ezen a területen.

Tünetek

A szemhéjdaganat előfordulása és okai

Gyakori daganattípusról van szó, főleg azoknál jelenik meg, akik például mezőgazdasági dolgozók, nem kalapban végzik munkájukat, így sokat éri őket a nap. A kor előrehaladtával nő a daganat megjelenésének kockázata.

A szemhéjdaganat diagnózisa

A bőrgyógyászok, szemészek nagyon gyakran találkoznak szemhéjdaganattal, így annak gyanúját már a klinikai vizsgálat során fel tudják állítani. A diagnózist a kimetszést követően, szövettani vizsgálattal lehet igazolni. Ha a képletet nem lehet eltávolítani, akkor a leggyanúsabb területről próbakimetszést végeznek, és azt küldik szövettani mintára. Ez azért fontos, mert néha előfordul, hogy nem tisztán bazaliómáról van szó, hanem ahhoz laphámrák-elemek is keverednek. Utóbbi már agresszívabb, nehezebben gyógyítható, áttétet is gyakrabban adhat, akár a nyirokutak, akár a véráram útján.

A szemhéjdaganat tünetei, kórlefolyása

Tünetként a szemhéjon egy árpaszerű vagy szabálytalan szélű, nagyobb kiterjedésű képlet jelenhet meg. Mivel a szemhéjdaganat nagyon lassan alakul ki, a beteg hozzászokik, nem tartja feltűnőnek a képződményt, sokszor a környezete sem veszi észre azt. Sokszor a szemhéjszélen úgy indulhat el a daganat, mintha egy árpa vagy egy gyöngyházfényű, idővel esetleg pigmentálódó anyajegy lenne. Később felülete esetleg nedvedzik, kisebesedik, varasodik, a beteg azt hiheti, csak egy rosszul gyógyuló sebbel van dolga.


Gyógyulásról viszont szó sincs, a varr újra és újra leesik, a képződmény kicsit vérzik, nedvedzik, egyre nagyobb lesz, szabálytalanná válik és terjed. A beteg sokszor csak akkor fordul orvoshoz, amikor a képlet már egészen nagy, komolyan roncsolja a szöveteket. Ilyenkor már nehéz elvégezni a műtétet. Ha a betegséget nagyon elhanyagolják, a szemhéj bőre felől be tud fordulni a daganat a kötőhártya felé, átterjedhet a szemre, szemgolyóra is, beterjedhet a szemüregbe, egészen mély krátereket, fekélyeket okozhat.

A szemhéjdaganat kezelése

Ugyan a szemhéj bazaliómája nem olyan veszélyes, mint más szemdaganat, viszont mivel nagyon érzékeny területen található, ellátása nem könnyű, csak korai stádiumban kezelhető megnyugtatóan egyedüli kimetszéssel. A legnagyobb probléma, hogy a bőr bazális rétegéből kialakuló bazaliómák felszínen megjelenő részei sokszor csak a "jéghegy csúcsát" jelentik. Emiatt van az, hogy ezt a daganattípust széles kimetszéssel ajánlott eltávolítani, lévén előfordulhat, hogy a látható, makroszkópos elváltozás környezetében akár egy centiméterre is kiterjedhet a daganat. Azaz ha nem radikális a kimetszés, akkor a daganat kiújulásra hajlamos. Emiatt ha a képlet eltávolítható, mindenképpen a teljes kimetszésre kell törekedni. Az eltávolítást szövettani vizsgálat követi, további kezelésre pedig csak akkor van szükség, ha a daganatot nem sikerült ép szélekkel kimetszeni.

Mivel a szemhéj területén nehéz radikális műtétet, széles kivágást végezni, előfordulhat, hogy csak részben lehet eltávolítani a képletet. Ennek oka, hogy a szemhéjat plasztikailag pótolni nagyon nehéz. Emiatt ez a daganattípus csak akkor műthető könnyebben, ha a beteg korán orvoshoz - szemészhez vagy bőrgyógyászhoz - kerül.

Ha betegséget nem veszik észre korán, a képletet pedig nem távolítják el radikálisan (mert ezt a beteg kora, általános állapota nem teszi lehetővé, esetleg elutasítja a műtétet),sugárkezelés is szóba kerülhet. Ez esetben hosszabb, időigényesebb kezelési sorozatról van szó, egyszerre nem lehet nagy dózisokat adni, főképp a szem közelsége miatt - emiatt maga a kezelés több hétig tart.

Fontos tudni, hogy a sugárterápia alatt a kezelt bőrterület egy ideig nem lesz szebb, sőt, egyre csúnyább lehet. Ennek oka, hogy a daganat elhal, körülötte pedig az a terület is kissé begyullad, ami eredetileg nem tűnt betegnek. A bőrnek az ép terület felől kell regenerálódnia, hámosodnia, ami legalább három hónap. Ez idő alatt gondos bőrápolásra, illetve akár kötözésre is szükség lehet.
A szemhéj laphámrákja szintén műtéttel és sugárkezeléssel gyógyítható, ha pedig áttétet képez, szóba jöhet szisztémás gyógyszeres kezelés is. Ha melanóma alakul ki ezen a területen, még agresszívebb műtéti beavatkozásra van szükség, ami azt is jelentheti, hogy a gyógyulás érdekében akár a szemet is fel kell áldozni.

A szemhéjdaganat gyógyulási esélyei

A szemhéj bazaliómája jól gyógyítható, ha időben felfedezik, nagyon jól reagál a kezelésre. Másrészt mivel ez a betegség nem életveszélyes, még akkor is gyógyítható, ha már súlyosabb fázisban kezdik el kezelni. Viszont ebben az esetben a gyógyítás már nehézkes, a beavatkozásoknak komoly esztétikai következményei lehetnek. Másrészt, ha a betegséget nagyon elhanyagolják, annyira makaccsá és agresszívvé válik, hogy nagyon nehéz tőle megszabadulni, van, hogy nem is lehet. Mivel, mint minden daganattípus, a szemhéjdaganat is kiújulhat, fontos, hogy a beteget a gyógyulást követően körülbelül 2-5 évig rendszeresen ellenőrizzék.

A cikk elkészítéséhet nyújtott segítséget köszönjük dr. Bajcsay Andrásnak, az Országos Onkológiai Intézet főorvosának.

A szemhéjdaganat megelőzése

Fontos a fényvédelem, a kalap, napellenzős sapka viselése. Dél és négy között védelem nélkül nem szerencsés napra menni, vitorlázni.

A szemhéjdaganat szövődményei

A szemhéj bazaliómája áttétképződési szempontból kevésbé veszélyes, mint más bőrrákok, áttétet csak extrém ritkán képez. Viszont emiatt a betegek hajlamosak hagyni, hogy hosszú évekig növekedjen, és idővel mérete miatt komoly problémát okozzon, terjedjen. A laphámrák és a melanóma már gyakrabban képezhet áttétet is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció