Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Robbanó fej szindróma tünetei és kezelése

Mi a robbanó fej szindróma?

Robbanó fej szindróma alatt azt értjük, amikor az érintett éjjel robbanásérzésre, ijesztő hanghatásra ébred. A betegek úgy érzik, a hang belülről, nem pedig kívülről érkezik.

Tünetek

A robbanó fej szindróma előfordulása

Rendkívül ritka panaszról van szó, az orvosok ilyesmivel csak nagyon elvétve találkoznak. Ez vélhetően a gyakorlatban is így van, hiszen olyan ijesztő jelenségről van szó, amely miatt a páciensek minden bizonnyal fölkeresnék a rendelőket. A betegséget nem egészen száz évvel ezelőtt írták le először, a rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint a tünetek jelentkezési gyakorisága változó. Előfordul, hogy több éjszakán keresztül jelentkezik, de akár több év tünetmentesség is előfordulhat. A betegség gyakrabban jelentkezik akkor, amikor a beteg stresszes és feszült életperiódusban van. (Köztudott, hogy a stressz az alvászavar és számtalan egyéb szomatikus betegségnek is kiváltó oka lehet.)

A robbanó fej szindróma okai

A robbanó fej szindróma konkrét kiváltó oka nem ismert, egyedül a stresszt hozzák vele összefüggésbe, mint sok más alvászavarral is.
A robbanó fej szindróma a stresszel hozható összefüggésbe
A robbanó fej szindróma a stresszel hozható összefüggésbe

A robbanó fej szindróma tünetei

A robbanó fej szindróma tünete az, hogy az érintettek éjszaka robbanásszerű érzésre, ijesztő, "belülről érkező" hanghatásra ébrednek. Az érintettek szerint az érzés nem hasonlítható ahhoz, mint amikor például valami leesik a lakásban, és zajt okoz. Mivel ettől a belső hanghatástól a páciensek megijednek, hevesebben kezd dobogni a szívük, pánik- és szorongásérzésük támad. A tünet jellemzően az alvási idő első harmadában jelentkezik.

A robbanó fej szindróma diagnózisa

A diagnózist az orvos a beteg elmondása, beszámolója alapján állítja fel, nem ismert olyan speciális vizsgálat, amivel igazolni lehetne ezt a problémát. Az alváslaborokban elvégezhető alvásvizsgálat számtalan alvásbetegség kizárására illetve, bizonyítására alkalmas, de konkrétan a robbanó fej szindróma esetében nem nyújt segítséget. E problémánál javasolható fül-orr-gégészeti vizsgálat, az esetleges fülészeti ok kizárása céljából.

A robbanó fej szindróma kezelése

A szindróma kezelésére nem létezik gyógyszer, hiszen eleve nem ismert a kiváltó oka. Mivel megjelenésével a stresszt hozzák összefüggésbe, szóba jöhetnek különböző stresszkezelő technikák, pszichoterápia, relaxációs tréning, nyugtató és altató hatású gyógyszerek szedése. Ezeket a módszereket elsősorban akkor érdemes alkalmazni, ha a beteg életmódja stresszes. Szem előtt kell tartani azt is, hogy ez a panasz - különösen tartós fennállás, gyakori ismétlődés esetén - szorongást okoz, amit szintén megfelelően kell kezelni. Fontos megnyugtatni a beteget, tudatosítani benne, hogy nem egy olyan veszélyes betegséggel van dolga, amely egészségkárosodást okoz. Ugyancsak fontos a megfelelő alvási szokások kialakítása, az alváshigiéniai szabályok betartása.

A robbanó fej szindróma szövődményei

Ha a panasz ismétlődik, a betegek elkezdenek szorongani a kellemetlen élménytől, ezzel együtt az alvástól is. Emellett a rendszeres ébredés akár alvászavart is kiválthat, aki ugyanis félni kezd a felébredéstől, az eleve nem tud jól aludni.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vida Zsuzsanna neurológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.