Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Robbanó fej szindróma tünetei és kezelése

Mi a robbanó fej szindróma?

Robbanó fej szindróma alatt azt értjük, amikor az érintett éjjel robbanásérzésre, ijesztő hanghatásra ébred. A betegek úgy érzik, a hang belülről, nem pedig kívülről érkezik.

Tünetek

A robbanó fej szindróma előfordulása

Rendkívül ritka panaszról van szó, az orvosok ilyesmivel csak nagyon elvétve találkoznak. Ez vélhetően a gyakorlatban is így van, hiszen olyan ijesztő jelenségről van szó, amely miatt a páciensek minden bizonnyal fölkeresnék a rendelőket. A betegséget nem egészen száz évvel ezelőtt írták le először, a rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint a tünetek jelentkezési gyakorisága változó. Előfordul, hogy több éjszakán keresztül jelentkezik, de akár több év tünetmentesség is előfordulhat. A betegség gyakrabban jelentkezik akkor, amikor a beteg stresszes és feszült életperiódusban van. (Köztudott, hogy a stressz az alvászavar és számtalan egyéb szomatikus betegségnek is kiváltó oka lehet.)

A robbanó fej szindróma okai

A robbanó fej szindróma konkrét kiváltó oka nem ismert, egyedül a stresszt hozzák vele összefüggésbe, mint sok más alvászavarral is.A robbanó fej szindróma tünetei

A robbanó fej szindróma tünete az, hogy az érintettek éjszaka robbanásszerű érzésre, ijesztő, "belülről érkező" hanghatásra ébrednek. Az érintettek szerint az érzés nem hasonlítható ahhoz, mint amikor például valami leesik a lakásban, és zajt okoz. Mivel ettől a belső hanghatástól a páciensek megijednek, hevesebben kezd dobogni a szívük, pánik- és szorongásérzésük támad. A tünet jellemzően az alvási idő első harmadában jelentkezik.

A robbanó fej szindróma diagnózisa

A diagnózist az orvos a beteg elmondása, beszámolója alapján állítja fel, nem ismert olyan speciális vizsgálat, amivel igazolni lehetne ezt a problémát. Az alváslaborokban elvégezhető alvásvizsgálat számtalan alvásbetegség kizárására illetve, bizonyítására alkalmas, de konkrétan a robbanó fej szindróma esetében nem nyújt segítséget. E problémánál javasolható fül-orr-gégészeti vizsgálat, az esetleges fülészeti ok kizárása céljából.

A robbanó fej szindróma kezelése

A szindróma kezelésére nem létezik gyógyszer, hiszen eleve nem ismert a kiváltó oka. Mivel megjelenésével a stresszt hozzák összefüggésbe, szóba jöhetnek különböző stresszkezelő technikák, pszichoterápia, relaxációs tréning, nyugtató és altató hatású gyógyszerek szedése. Ezeket a módszereket elsősorban akkor érdemes alkalmazni, ha a beteg életmódja stresszes. Szem előtt kell tartani azt is, hogy ez a panasz - különösen tartós fennállás, gyakori ismétlődés esetén - szorongást okoz, amit szintén megfelelően kell kezelni. Fontos megnyugtatni a beteget, tudatosítani benne, hogy nem egy olyan veszélyes betegséggel van dolga, amely egészségkárosodást okoz. Ugyancsak fontos a megfelelő alvási szokások kialakítása, az alváshigiéniai szabályok betartása.

A robbanó fej szindróma szövődményei

Ha a panasz ismétlődik, a betegek elkezdenek szorongani a kellemetlen élménytől, ezzel együtt az alvástól is. Emellett a rendszeres ébredés akár alvászavart is kiválthat, aki ugyanis félni kezd a felébredéstől, az eleve nem tud jól aludni.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vida Zsuzsanna neurológus főorvosnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció