Ideggyógyászati megbetegedések

Az idegrendszert az agy, a gerincvelő és az egész testet behálózó idegek összessége alkotja. Bonyolultsága messze meghaladja a legnagyobb teljesítményű számítógépekét is, az agy működését évtizedek óta kutatják, de még csak pár százalékát sikerült megismerni. Az idegrendszert két nagyobb részre osztjuk: a központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, a környéki idegrendszer pedig azon ideghálózatokat jelenti, amelyek az agy és a gerincvelő összeköttetéseit biztosítják a szervezet többi részével. Az idegrendszer bonyolultsága miatt betegségei igen gyakoriak - a lakosság nagy részét érinti valamelyik formájuk.

Kézremegés (tremor) tünetei és kezelése

Mi a kézremegés?

A remegés (tremor) akaratlan, ritmusos mozgás, amelyet az izmok ismétlődő összehúzódása és elernyedése vált ki. A kézremegés nem önálló betegség, hanem számos betegség, állapot tünete.

Tünetek

A tremort megjelenése alapján három csoportra oszthatjuk.
A remegés frekvenciája szerint a tremor lehet lassú, közepesen gyors vagy gyors. A remegés kilengésének (amplitúdójának) nagysága szerint beszélhetünk finom-, közepes- és nagyhullámú tremorról. Az extrém mértékű kitéréseket, "flapping tremornak" (flap = szárnycsapás) nevezik. Az apró hullámú tremor sokszor észrevehetetlen. A tremor lehet egygócú (unifokális), többgócú (multifokális) és az egész testre kiterjedő (generalizált), ez utóbbi érintheti a fejet, arcot, állkapcsot, nyelvet, törzset, végtagokat, stb.). Jelen összefoglaló a valódi népegészségügyi problémát okozó kézremegéssel (unifokális tremor) foglalkozik.

A kézremegés előfordulása

A tremor nem önálló betegség, hanem tünet, okai sokfélék lehetnek, így a kézremegés bármely életkorban előfordul. Az egyes típusok gyakorisága megegyezik a kiváltó kórképek gyakoriságával.

A kézremegés okai

A tremort három csoportra oszthatjuk:
  1. Tartási (poszturális) tremor: A testhelyzettől függő tartási tremor akkor mutatkozik meg, ha a kezet a gravitációval ellentétesen mozgatjuk (például jelentősebb súlyú tárgyat kell megtartani). Nem minden esetben kóros ("fiziológiás tremor"). Máskor autoszómális domináns rendellenesség (esszenciális tremor) megnyilvánulása. Gyakorta lelki eredetű (például lámpaláz miatti). Az alkohol- vagy drogmegvonás is jellemzően poszturális tremor formájában mutatkozik. Bizonyos gyógyszerekkel, élvezeti szerekkel (koffein, dohányzás) kiváltható. Súlyos anyagcsere-zavarok (például májkóma I. stádiuma) eseteiben általános jelenség.
  2. Nyugalmi tremor: A gravitációval ellentétesen felpolcolt végtagon, akaratlagos mozgás hiánya esetén is jelentkező kézremegés. Általában központi idegrendszeri károsodásra utal. Ilyen károsodások lehetnek: Parkinson-szindróma, bizonyos agyi területeknek baleseti, gyulladásos, vérellátási zavarra visszavezethető, daganatos, stb. eredetű károsodása. Mindemellett a nyugalmi tremor lehet pszichés eredetű és gyógyszerrel is kiváltható.
  3. Intenciós (kisagyi) tremor: Az intenciós (akciós) tremor akaratlagos mozgások kivitelezése közben jelentkezik. Jellemző, hogy a céltárgyhoz (például csavarhúzóval megközelített csavar) közeledve az amplitúdó fokozódik. Jellemzően a kisagy bármilyen eredetű károsodása okozhatja, de gyakran pszichés eredetű.

A kézremegés tünetei és diagnózisa

A tremor maga is tünet. A pontos diagnózis felállításához és a tremor hatékony gyógyításához a társuló tünetekre kell figyelnünk. Így Parkinson-szindróma esetén a tremort mozgásszegénység (ataxia), az izmok merevsége (rigiditás) és a lelassult gondolkodás (bradifrénia) és értelmi leépülés kíséri.
Alkohol- vagy drogmegvonás, gyógyszerek, élvezeti szerek által okozott tremor esetei - szerencsés esetben - már a kórelőzmény felvételekor valószínűsíthetők. Máskor laboratóriumi (például májfunkciós) vizsgálatok fedik fel az igazságot. A kábítószerek is kimutathatók a vérből, kiürülési idejük akár heteket is igénybe vehet.
A dominánsan öröklődő esszenciális tremor már kisgyermekkorban megmutatkozik, stressz hatására fokozódik. A kórelőzmény felvételekor számba kell venni a tremort leggyakrabban kiváltó gyógyszereket (élvezeti szerek a koffein, egyes pszichiátriában alkalmazott szerek). A tremor észlelésekor gondolni kell a tremort kiváltó leggyakoribb kóros állapotokra (alkohol- vagy drogmegvonás) betegségekre pl. agytályog, agydaganat, sclerosis multiplex, veseelégtelenség, cukorbaj kapcsán előforduló perifériás idegkárosodások lehetőségére, Parkinson-kórra, pajzsmirig-túlműködésre, de állhat a háttérben stressz és szorongás is.
Kézremegés (tremor) tünetei és kezelése
Kézremegés (tremor) tünetei és kezelése

A kézremegés kórlefolyása

A tremor prognózisa csak a szervi hátterű remegések esetében függvénye az alapbetegségnek. A tremor lehet teljesen ártalmatlan veleszületett állapot (esszenciális tremor), melynek legfeljebb pszichés és szociális következményei lehetnek: önértékelési zavarok, bizonyos hivatásokból, szakmákból való kirekesztettség. Ennek későbbi súlyos következménye lehet az alkoholizmus, gyógyszer-abúzus annak minden következményével. Az alkohol ugyanis kiváló a kézremegés oldásában, igaz, csak rövid ideig tartó enyhülést hoz. Ugyanez vonatkozik a stressz és szorongás által kiváltott ("pszichogén") esetekre is. A testi értelemben ártalmatlannak vélt tremort ezért nem szabad kézlegyintéssel és nyugtatók felírásával elintézni.

A kézremegés kezelése

A kezelés célja az alapbetegség (például Parkinson-szindróma, agydaganat) gyógyítása vagy gondozása, a kézremegés megszüntetése, pszichogén és esszenciális tremor eseteiben a szorongás gyógyítása és a beteg tünetmentessé tétele, a pszichés sérülés kialakulásának vagy elhatalmasodásának megelőzése.
Az esszenciális tremor megszüntetésére legkiterjedtebben használják az adrenalin béta-receptorainak blokkolóit (főként a propranololt) és az eredetileg epilepszia ellen kifejlesztett primidont. Alkohol segítségével a tremor azonnal szűnik. Ez a "természetes gyógyszer" viszont gyakori alkalmazása esetén nagy árat kérhet.

A kézremegés gyógyulási esélyei

A tremort szervi eredet esetén csak az alapbetegség gyógyításával lehet véglegesen megoldani. Bizonyos esetekben (például Parkinson-kór) ez ma még nem lehetséges. Agydaganat esetén a tumor biológiai viselkedése, elhelyezkedése, mérete, operálhatósága, sugárérzékenysége, stb. szabja meg az általa okozott tremor csökkentésének, illetve gyógyításának esélyeit. Agytályog esetén a prognózis többnyire jó.
Pszichogén esetekben is függ a szorongás, esetleg jelentős ("major") pszichiátriai kórkép kezelhetőségétől. Szorongás, lámpaláz (azaz szociális szorongás) esetén a gyógyszeres kezelés legtöbbször eredményes. Fontos, hogy a jelentős szellemi teljesítményt igénylő fellépések miatti szorongásokat lehetőleg ne nyugtatókkal, hanem béta-blokkolókkal kezeljük, mert a nyugtatók csökkenthetik a beteg teljesítőképességét.

A kézremegés megelőzése

A tremor csak alkohol- és drogmegvonás eseteiben előzhető meg hatékonyan, természetesen az alkoholizmus, illetve drogfüggőség megelőzésének eszközeivel. A szervi eredetű tremor jellemzően nem megelőzhető állapot. Esszenciális tremor esetében fontos a korai felismerés, hatékony kezelés a későbbi önértékelési zavarok, szociális hátrányok megelőzése érdekében. Az esszenciális tremor lehetőségére már gyermekkorban fel kell figyelni. Erre főként a gyermek írásának elemzéséből lehet következtetni.

A kézremegés általában nem ártalmatlan öröklött, testi, illetve lelki kóros állapotok sokszor alig észrevehető megnyilvánulásai. Sok esetben "aktuális idegességre" utal, de sok esetben a beteg pszichés problémáinak lehetőségeiről (pl. alkoholizmus, szorongás) értesíti a megfigyelőt. A jelentős szervi betegségek által kiváltott tremor mellett fontosabb jelek is utalhatnak a betegség bekövetkeztére. Ezzel ellentétben a jelentéktelennek vélt pszichés és esszenciális tremornak, kezeletlen esetben súlyos következményei lehetnek: alkohol-, illetve drogfüggőség, gyógyszer-abúzus, súlyos önértékelési zavarok, szociális lecsúszás és öngyilkosság.
Egyes, nagy koncentrációt és kevés erőkifejtést kívánó sportokban (például lövészet) a béta-blokkolók, stb. a tiltott doppingok listáján szereplő gyógyszerek. Beszűkítik a perifériás látást, de megszűnik a kéz legfinomabb remegése is, tökéletessé válik a célra tartás - akárcsak alkohol ("célzóvíz") fogyasztása esetén.
Valamennyi tremort csökkentő gyógyszer hozzászokást okoz. Még az ártalmatlan propranolol (béta-blokkoló) adagját is szüntelenül emelni kell. Ezért a kézremegés kivizsgálása, gyógyszerelése, a gyógyszerszedés következményeinek rendszeres megfigyelése felelősségteljes szakorvosi faladat.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.