Újraéledő vírus

A betegség oka: a bárányhimlő-övsömör vírus újraéledése a szervezetben.

Sokan azt gondolják, hogy az "övsömör" (herpes zoster) csak az övnek megfelelő tájon fordulhat elő. Mások meg sömörnek hiszik a hámló, viszkető, ekcémás jelleg bőrbajt, amely enyhe betegség és nem fájdalmas. A betegség oka: a bárányhimlő-övsömör vírus újraéledése a szervezetben. Minél fiatalabb életkorban esik át a csecsemő vagy gyermek a bárányhimlőn, annál hamarabb szűnik meg a vírussal szembeni védettség. Hazánk neves gyermekbőrgyógyász professzora, Bókay János ismerte fel először a bárányhimlő és övsömör azonos vírusát. Övsömörben szenvedő egyén környezetében 2 hét lappangási idő után bárányhimlőt kap az, aki a betegségen még nem esett át.

A fájdalom 1,5-3,5 nappal megelőzi a jellegzetes övszerűen elhelyezkedő bőrtüneteket. Ezért még a bőrtünetek megjelenése előtt epekő vagy vesekő miatt kezelhetik a beteget, de infarktust is utánozhat a betegség. A fájdalom korlátozódhat a háti gyököknek megfelelő területre, de lehet kiterjedt, kisugárzó jellegű is.

Gyulladt, vörös alapon sűrűn egymás mellett helyezkednek el a hólyagocskák, melyek először tiszta bennékűek, később gennyesekké válnak. Néhány napon át újabb és újabb hólyagocskák jelennek meg, amelyek egy idő után megnyílnak, nedvedzenek, esetleg pörkösödnek, majd leszáradnak.

A tüneteket láz, fájdalom, rossz közérzet kíséri. Szerencsés és szövődménymentes esetben 2-3 hét alatt az övsömör meggyógyul, idősebb egyéneknél ez hosszabb időt vesz igénybe. A fájdalmas betegség leggyakoribb helye a mellkas területe, majd az arcideg ellátási területe következik, végül a keresztcsonti tájék.

Ritkán, daganatos betegségekben szenvedőknél, immunrendszeri károsodottaknál, AIDS-ben megbetegedetteknél stb. vonalas lefutású, éles határú területeken kívül is szétszórva jelentkeznek a hólyagocskák. A jelenségek bevérezhetnek, mély fekélyek is kialakulhatnak. Kivételesen az egész testet elboríthatják a kiütések, de ez csak súlyos alapbetegségben szenvedőknél fordul elő.

Az idősebb övsömörös betegek némelyike hihetetlen fájdalmat él át. A fájdalom éles, hasító jellegű, vagy állandóan fennálló, bizsergő. Ez a kellemetlenség szerencsés esetben csak néhány hétig követi az akut betegséget, de van, akinél hetekig, sőt hónapokig, netán évekig fennmaradhat.

Az övsömör utáni fájdalom nem csak a súlyos lefolyású betegség jellemzője, az enyhébb klinikai tünetek is nagyon fájnak. Ritkán a mozgatóidegeket is - nem csak az érzőket - károsítja a gyulladás, de ezek a "bénulások" átmenetiek. A kezelés: pihenés, kímélet, súlyosabb esetben ágynyugalom, valamint fertőtlenítő-nyugtató kenőcsök, hámosítók. A betegség jelentkezésekor, különösen 60 év felett, kiterjedt formában és alapbetegségben szenvedőknél ajánlatos és célszerű 1 héten át a megfelelő gyógyszeres kezelés. Valószínűleg ezzel kivédhető a szóródás, továbbá csökkenteni tudjuk a fájdalmat a betegség alatt és az azt követő időszakban.

Amennyiben a megfelelő, sokrétű kezelés ellenére fennmarad a fájdalom, paprikaszesz-bedörzsölés, fájdalomcsillapító krémek, ultrahangkezelés, röntgenbesugárzás, stb. ajánlott. VIII/8. 2000. Augusztus

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció