A hirtelen szívmegállásnál is van segítség - I.

Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások nagy része hirtelen szívhalál miatt következik be, 20-25.000 ember halálát okozza évente. A szívmegállás utáni kritikus pillanatokban azonnal és helyesen beavatkozva még meg lehet menteni az életet.

Sokszor halljuk, hogy Magyarországon a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegség következtében hal meg. Majdnem minden második embert ezért veszítünk el. Szintén nap mint nap hallunk a szívünk egészségének megóvását segítő életmód jelentőségéről. Sokkal kevésbé köztudott - bár legalább ekkora jelentőséggel bír -, hogy mi a teendő, ha baj van, és hogy akkor is van visszaút, ha a szív megáll.

A hirtelen szívhalál az egész világon óriási problémát jelent. A szívmegállás olyan hirtelen, egyik pillanatról a másikra következik be, hogy a betegek 30-40%-a el sem jut a kórházba, így nagyon kicsi az esélye a túlélésre. A hirtelen szívhalál hátterében az esetek többségében (50-75%-ában) a szívkamra rosszindulatú ritmuszavara, az ún. kamrafibrilláció áll.

Röviden a kamrafibrillációról

A kamrafibrilláció a szívizomzat olyan, igen gyors és kaotikus elektromos tevékenysége, ami lehetetlenné teszi a szívizom-pumpájának normális mechanikai működését, összehúzódását. Ennek következtében a szív nem pumpál vért, létfontosságú szervek (az agy és maga a szívizomzat is) vérellátás nélkül maradnak.

Az ok leggyakrabban akut oxigénhiányos állapot, de felléphet baleset, ion-háztartászavar következtében is. Tünete az eszmélet elvesztése, a pulzus, illetve a légzés hiánya.

Személyes rizikófaktorok:

  • 40 év feletti életkor,
  • nőknél a klimax, a változás kora,
  • magas vérnyomás,
  • magas koleszterinszint,
  • cukorbetegség,
  • szívizom betegség (pl. lezajlott infarktus),
  • családi halmozódás,
  • mozgásszegény életmód,
  • hirtelen fizikai terhelés
  • erős mellkasi ütés.

Megelőzésében jelentős szerep jut a felsorolt kórállapotok kezelésének, a kamrafibrilláció azonban látszólag teljesen egészséges embernél is felléphet.

A szívritmus minél gyorsabb helyreállításával sok ember megmenthető

A kamrafibrilláció azonnali beavatkozást igénylő állapot, hiszen bekövetkezésekor a beteg elveszti eszméletét, szívműködése és légzése egyaránt leáll. Ebből az állapotból a beteg a szívritmus minél gyorsabb helyreállításával megmenthető, sürgős beavatkozás hiányában azonban a halál perceken belül véglegesen és visszafordíthatatlanul bekövetkezik.

A legnagyobb probléma azonban, hogy a szívleállás bárhol, bármikor bekövetkezhet, a legváratlanabb pillanatokban, amikor nincs a közelben orvos vagy más egészségügyi szakember. A mentő a legnagyobb igyekezet mellett is sajnos sokszor későn érkezik.

Ezért nagyon fontos, hogy minél többen ismerjék és alkalmazzák is az újraélesztés és a defibrillálás alapvető módszereit. A túlélésre csak akkor van esély, ha egy láncszem sem hiányzik az elsősegély-nyújtási folyamatból. A segélyhívást követően meg kell kezdeni az újraélesztést.

Sajnos Magyarországon az elsősegélynyújtás aránya riasztóan alacsony, mindössze 0,2-3%. Az Európai Unió tagországaiban ez az arány 30%. Ennek azért van kiemelkedő jelentősége, mert ez az ellátási hiányosság megmutatkozik a hirtelen szívleállás okozta nagyarányú halálozásban is.

Magyarországon az újraélesztés és az elsősegélynyújtás megfelelő alkalmazása, csupán a hirtelen szívhalál vonatkozásában 10-12 ember életének megmentését jelentheti naponta.

A szakemberek nem tétlenkednek a 2002-es Szív Világnapja alkalmából felvilágosító kampány indult az életmentő defibrillátor használatáról. A cikk második részében erről olvashatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció