Hétkrajcár a gyomorban

A Heim Pál Gyermekkórháznak egész arzenálja van a gyermeki szervezetbe jutott idegen testekből, talált tárgyakból. De a még sokat látott orvosokat is éri meglepetés, nem beszélve a szülőről, aki sokszor nem is tudja, mi az oka a gyerek furcsa tüneteinek.

Szegek, kapcsok, kulcsok, hajtűk, gomb- és ceruzaelemek, cipzárhúzó, pénzérme, üveggolyók: ezeket lenyelték. Babszem, borsó, szivacsdarab, fémdrót: ezeket bedugták. Toklász, a nyári meztelenkedés emléke: ez magától került be. Hipó, festékoldó és más háztartási vegyszerek: ezeket megitták. Fölsorolni is lehetetlen, mi mindent képes a gyermek - így vagy úgy - "magáévá tenni".

A Heim Pál Gyermekkórháznak egész arzenálja van a gyermeki szervezetbe jutott idegen testekből, talált tárgyakból. De a még sokat látott és mindenre fölkészült orvosokat is éri meglepetés, nem beszélve a szülőről, aki sokszor nem is tudja, mi az oka a gyerek furcsa tüneteinek. Aztán szembesül vele. Mert bizony nem egyszer előfordul, hogy hiába keresi az anya a cumilánc biztosítótűjét, sehol nem leli. Azt viszont érzékeli, hogy a kicsi furán viselkedik, valami nem stimmel. Irány a szakember, aki végül a baba nyelőcsövéből halássza ki az eszközt - nyitva!

Kiemelt szilánkok

Leginkább az éles szélű, szabálytalan alakú, három centiméternél nagyobb átmérőjű tárgyak akadhatnak el - mondja dr. Pászthy Ildikó sebész, gasztroenterológus. - Az elakadás helye természetesen különböző lehet. Minden esetben tanácsos mielőbb szakorvoshoz vinni a gyereket. Ha a tápcsatornába került a tárgy, vagyis a gyerek lenyelte azt, megállapítjuk, pontosan hol van az idegen test. Majd narkózisban kiemeljük a szervezetbe jutott dolgot, ami persze nem mindig egyszerű. A lenyelt tárgyak körülbelül húsz százaléka megakad a nyelőcsőben. Az úgynevezett felső endoszkópos beavatkozással már nagyon sok idegen testet távolítottunk el, az üvegszilánktól kezdve a hajcsaton át a nyitott biztosítótűig. Ha viszont a tárgy túljut a nyelőcsőn, megakadhat a gyomorban is, a többi esetben a belek útján spontán távozhat a szervezetből.

Nagyobbakból kihajtható

A lenyelt idegen test jellemzőin túl az sem mellékes, mennyi idős a gyerek. Fém pénzérmét vagy elemet például a nagyobbak szervezetéből gyógyszeres kezeléssel is ki lehet "hajtani". Ha ez nem jelent megoldást, mindenképpen beavatkozásra van szükség. Egy alkalommal több érmét, összességében hét forintot találtak a gyerek szervezetében. Sajnos nem minden tárgy jut a tápcsatornába, még akkor sem, ha éppenséggel oda való. A szakemberek szerint rendkívül veszélyesek az olajos magvak, ha a légcsőbe szaladnak. A tünetek riasztóak: a gyermek köhögőrohamot kap, elkékül. Később, ahogy a mag valamelyik főhörgőbe kerül, a kicsi megkönnyebbül, de ez ne nyugtasson meg senkit! A napraforgó, a mogyoró, a dió vizet vonnak el a környezetüktől, megduzzadnak, és elzárhatják a mögöttük lévő tüdőrészt, ráadásul nem látszanak a röntgenfelvételen sem. Az orvosok szerint hatéves kor alatt veszélyes efféle étekkel kínálni a gyereket, főleg akkor, ha a csemete éppen köhögős, náthás, mert egy apró köhintés utáni lélegzetvétel is behúzhatja a magot a légcsőbe. Ha megtörtént a baj vagy akár puszta gyanúnk van, indokolt az endoszkópos légcsővizsgálat. Minden, a légcsőbe került idegen test törvényszerűen gyulladást okoz a hörgőfalban, és ha nem távolítják el időben, akár a tüdőszövetet is elpusztíthatja.

Árulkodó babszemek

Ritkábban, de előfordulnak urológiai esetek is, amelyek fölismerése sokkal nehezebb, mert ezek hátterében legtöbbször szándékos cselekedet áll, amiről a gyerek szégyell beszámolni. Kisdedkorban persze játékból is dughat a pici idegen testet a hüvelyébe vagy a húgycsövébe, de az urológiai ügyek zöme a kamaszokról szól, akik legtöbbször önkielégítésüket segítik különböző tárgyak, akár egy merev drót testbe helyezésével. Szomorú azonban, hogy - noha a kamasz keze van a dologban - a felnőtteket is terheli felelősség. Egy 12 éves kiskamasz például rendszeresen bevizelt, ami miatt testi fenyítést kapott. Félelmében úgy gondolta: elzárja a vizelet útját, ezért babszemeket dugott a húgycsövébe. A Heim Pál kórházba vérvizeléssel került. Egy szót sem szólt, és az orvosok rémülten nézték a röntgenfelvételt, amin tumorhoz hasonló kép rajzolódott ki. Csak a nyílt operáció során lélegezhettek föl, amikor szembe találták magukat a babszemekkel. Sajnos az idegenkezűségre is van példa, főleg apróságoknál, amikor perverz vagy pedofíliás felnőtt a kicsivel való "játszadozáshoz" használ különféle tárgyakat. Spontán módon csak egyetlen dolog, a toklász kerülhet a gyermek szervezetébe. Jellegéből adódóan a fű könnyen utat talál a testnyílásokhoz, ezért nyáron érdemes legalább egy apró nadrágocskával óvni a kislányokat.

Az idegen testek lenyelésén vagy testbe vezetésén kívül rendkívül veszélyes a mérgező anyagok, lúgok, savak ivása is. Az utóbbi években drámaian nőtt az ilyen esetek száma, főként az 1-3 éves kisdedek körében. Legtöbbször a szülői felelőtlenség miatt szem előtt hagyott üvegek tartalmába kóstolnak a gyerekek. A manapság használatos szerek igencsak mérgezőek, ráadásul újabb és újabb, mind erősebb anyagok jönnek divatba. Ilyen esetben szinte pánikszerűen szakorvoshoz kell fordulni, mert a 24 órán belül elvégzett endoszkópos vizsgálat nemcsak a diagnózis felállításában, hanem a kezelés elindításában is döntő. A vegyszerek fölmarják a nyelőcső nyálkahártyáját, sőt ki is lyukaszthatják a nyelőcsövet.

A következmény gégeödéma, sokkállapot, halálos kimenetelű gyulladás lehet. A szerencsésen átvészelt gyulladások pedig hegesedést hagynak maguk után, ami annyira beszűkítheti a nyelőcsövet, hogy a gyermek képtelen táplálkozni. Ilyenkor csak többszöri, komoly műtét segíthet a kicsin. Ám az operált nyelőcső sajnos már soha többé nem lesz ugyanaz, mint amivel a gyermek a világra jött.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció