Ismerjük meg a mérgező növényeket! (2)

Menjünk minél többet ki a természetbe, de ne hagyjunk semmit ott, és ne hozzunk semmit el onnan!

Azt szoktuk mondani, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége: pl. a tavasz a rügyfakadás, a nyár a meleg, a napfény, a gyümölcs érlelés időszaka, az őszi erdők színeit azt hiszem, nem kell részleteznem, a tél szépsége a gyönyörű havas táj.

Az előző két részben a tél és a tavasz jellegzetes szabadföldi és szobanövényeivel foglalkoztam, most a nyár és az ősz mérgező növényeit szeretném bemutatni.

Gyöngyvirág: Amilyen gyönyörű, olyan veszélyes. Szinte minden erdőben, ligetben megtalálható. Kertekben dísznövényként ültetik főleg az illata miatt. Nagyon szép az egy száron lévő sok-sok pici fehér virág. Mutatós az ősszel beérő, élénk piros bogyója is.

Nagyon mérgező! Halálos kimenetelű mérgezés is ismert, 5 éves gyermek gyöngyvirág csokrot tartalmazó vázából kiitta a vizet.

Mérgezés általában a piros bogyók elfogyasztásakor lép fel, de veszélyes a levelek, a virágszárak szopogatása, megrágása is, mert a növény minden része mérgező. Tünetei: Az első szakaszban csillapíthatatlan hányás, hasmenés, erős hasi fájdalom, kábultság. A pulzus nagyon lassú lesz, alig tapintható. A második szakaszban az érverés hirtelen meggyorsul, a vérnyomás lecsökken és a szív leállása következtében beáll a halál.

Elsősegély: Hánytatás, és azonnal orvoshoz fordulni.

Leander:

Dézsás dísznövényként használjuk, a kertben és a teraszon. A növény minden része mérgező. Tejnedve a digitáliszéhoz hasonló glikozidot tartalmaz.

Tünetei: Émelygés, hányás, hasmenés erős hasi görcsök. Szívritmus-zavar.

Elsősegély: Hánytatás, és azonnal orvoshoz fordulni.

Diffenbachia: Nagyalakú pöttyös levelei, gyors fejlődése miatt kedvenc szobanövény. A növény minden része mérgező! Leveleiben is, de főleg a szárában lévő nedv fájdalmas, mély sebeket okoz a szájban- az ajkak feldagadnak, az égető, szúró érzés miatt nagyfokú nyálcsorgás lesz. Nyelési és légzési nehézség alakulhat ki a gégeödéma miatt.

A tünetek kb. húsz perc múlva jelentkeznek.

Elsősegély: Azonnal orvoshoz fordulni.

<u>Gombák:</u>

A meleg tikkasztó napok után végre a felfrissülést hozó eső előcsalogatja a gombákat. Minden kertben füves területen megtalálhatók. Leggyakrabban a barna porhanyós és a kerti tintagombával lehet találkozni. Ezek mérgezést nem okoznak, hiszen ehető gombák, de vannak olyanok is, melyek nyersen fogyasztva is igen komoly mérgezést okozhatnak.

Egy tanáccsal szeretnék szolgálni a mérgezés megelőzésére: ha a kertben találnak gombát, azt soha nem szabad szétrúgni, mindig fel kell szedni, mert mint tudjuk, a gomba spórákkal szaporodik, és ha szétrugdaljuk, évről-évre mindig több lesz.

Itt most nem szeretnék a gyilkos galócával, a nagy döggombával, a susulykával történő súlyos, sokszor sajnos halálos kimenetelű mérgezésekkel foglalkozni, hiszen ennek csak két ellenszere van:

  • Nem szabad gombát szedni! De ha már megtettük:
  • Mindig meg kell vizsgáltatni hivatalos gombaszakértővel!

Elsősegély: A gombamérgezés legkisebb gyanúja esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni!

Minden esetben a nyers gombából, de ha nincs, akkor az ételmaradékból spóra azonosítás céljából az orvoshoz vinni kell!

Kora ősszel főleg a tölgyesekben, üde nedves hegyi réteken találkozhatunk a fehér szárú, rózsaszínű vagy lila virágú őszi kikericcsel. A virágzó növénynek levelei nincsenek. Ezek csak a következő évben fejlődnek ki, a sok pici sötétbarna magot tartalmazó tokterméssel együtt.

A növény minden része mérgező!

Tünetek: Az elfogyasztás után 2-6 órával jelentkeznek. Először kaparó, égető érzés a szájban, nyelési nehézség, gyakori hányás, hasmenés, erős hasgörcsök.

Elsősegély: Azonnal orvoshoz fordulni!

Összességében tehát ezek a környezetünket szebbé tevő növények egy kis odafigyelést igényelnek, hogy káros hatásai gyermekeinket ne veszélyeztessék! VI. évf./ 10. szám.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső