Öregszeműség tünetei és kezelése

2016.08.01.11:25

 Szabó Emese

 dr. Körtvélyes Judit Ph.D. szemész szakorvos

Mi az öregszeműség?

Öregszeműségről, azaz presbyopiáról akkor beszélünk, amikor a szemlencse rugalmassága az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, ezért romlik a szem közeli fókuszáló képessége. Ez egy élettani folyamat, melynek következtében idővel egyre nagyobb nehézséget okoz a közeli szövegek olvasása.

Az öregszeműség előfordulása

A panaszok nőknél és férfiaknál is általában 40-45 éves kor tájékán jelentkeznek először.

Az öregszeműség okai

Az öregszeműség tünetei

Az öregszeműség kezdetét az jelzi, hogy az emberek a normális olvasási távolságról - 25-30 centiméterről - egyre kevésbé látják élesen a betűket, egyre nehezebben tudnak fókuszálni. Ilyenkor azok a tevékenységek, amelyekhez erre van szükség (monitor előtti munkavégzés, olvasás, hímzés, varrás) szemfáradtságot és fejfájást is okozhatnak.

A 40-45 körüliek egyre nehezebben fókuszálnak, nem látják az apró betűket: ez az öregszeműség

A 40-45 körüliek egyre nehezebben fókuszálnak, nem látják az apró betűket: ez az öregszeműség

A panasz először a délutáni és az esti órákban jelentkezik, de idővel a teljes nap folyamán tapasztalható. Az érintettek a fókusztávolság növekedése miatt először megpróbálják a szöveget egyre messzebb tartani szemüktől, ám egy idő után a "kar röviddé válik", így az olvasnivalót már nem lehet olyan távol tartani, hogy élessé váljon. Ennek oka, hogy a szemlencse alkalmazkodási képessége csökken, egyre kevésbé tudja létrehozni azt a plusz dioptriát, amire szükség lenne.

A panaszok jelentkezésének ideje azon is múlik, hogy az érintett milyen munkakörben dolgozik: annál, aki irodai tevékenységet, sok közeli munkát végez, hamarabb kiderül ez a probléma, míg azok, akik például kizárólag mezőgazdasági munkát végeznek, lehet, hogy csak jóval később veszik észre, hogy nem látnak jól közelre.

Az öregszeműség diagnózisa

A diagnózist viszonylag könnyű felállítani, lévén az öregszeműségnek a távoli látásélességre nincs hatása. Rutin szemészeti vizsgálat során a panaszok jelentkezésekor a közeli látásélességet kell ellenőrizni, és meg kell határozni a közeli éleslátáshoz szükséges dioptriát. A probléma annyira tipikus, hogy mással összekeverni gyakorlatilag lehetetlen.

Az öregszeműség kórlefolyása

A lencse rugalmassága 40-45 éves kor környékén kezd el csökkenni, és ugyan egyénenként változó ütemben, de átlagosan 5-10 évente romlik egy dioptriát. Végpontját általában 60 éves korra éri el. Ekkora veszti el a szemlencse teljes alkalmazkodó-képességét, ami egy távoli szemüveget nem igénylő egyén esetén általában plusz 3 dioptriát jelent.

Az öregszeműség kezelése

Az öregszeműség okozta panaszokat egy ideig csökkentheti, ha figyelünk a megfelelő megvilágításra. Ezt követően a probléma korrigálása olvasószemüveggel történik. Kezdetben elég egy plusz 0,5 vagy plusz 1 dioptriás szemüveg, amelyet olvasáshoz kell viselni. Az olvasószemüvegeket a dioptria folyamatos változása miatt néhány évente cserélni kell. Később monitor előtti munkavégzéshez is szükséges szemüveget viselni.

Ki kell emelni, hogy léteznek olyan két, három, vagy többfókuszú (úgynevezett multifokális) progresszív szemüvegek is, amelyek folyamatos átmenetet biztosítanak. Ezek az öregszeműséget és a távoli dioptriahibát egyszerre képesek korrigálni. Az öregszeműséget kontaktlencsével is lehet korrigálni: ez olvasószemüveggel kombinálva, illetve önmagában is jó megoldást nyújthat. Ha önmagában alkalmazzák, akkor vagy multifokális kontaktlencsére van szükség, vagy pedig arra, hogy úgynevezett monovision-t alakítsanak ki. Ilyenkor az egyik szemet távolra, a másikat közelre korrigálják élesre.

A probléma többféle lézeres és műtéti megoldással is rendezhető, ezeket általában azok választják, akik a fenti megoldásokat nem tudják elfogadni. A lézeres műtétek során a szaruhártya törőerejét módosítják, míg a műtéti megoldásnál a szürkehályog-műtéthez hasonlóan a szemlencse állományát távolítják el, majd a szemlencse helyére multifokális műlencsét ültetnek be. Azt azonban tudni kell, hogy ezeknek beavatkozásoknak az eredménye egyelőre nem tökéletes.

Mivel a rövidlátók látórendszere közelre van élesre állítva, azaz ők közelre élesen látnak, emiatt nekik elegendő lehet, ha az öregszeműség jelentkezésekor leveszik a távolra látáshoz használt szemüvegüket.

Az öregszeműség megelőzése

Az öregszeműséget megelőzni nem lehet, a szemlencse rostjai idővel lassan elvesztik rugalmasságukat. A romlás szemüveg viselésével sem lassítható, az csak az éleslátás biztosítására szolgál. Azaz jelenleg a szemlencse alkalmazkodóképességének megőrzésére nincs mód, a látás a csak korrigálható.

Az öregszeműség szövődményei

Az öregszeműségnek szövődménye nem ismert.

Hasznos tudnivalók

Ugyan az öregszeműség megelőzésére vagy kezelésére sokan alkalmazzák a szemtornát, annak jótékony hatását tudományos vizsgálatokkal még nem tudták igazolni.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Körtvélyes Judit szemész szakorvosnak.

Kategória: Szemészeti problémák

Orvost vagy magánrendelőt keresek Öregszeműség kezelésére! További kérdésem van Öregszeműség témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok feloszlanak, illetve helyenként rétegfelhőzet képződhet belőlük, ezen kívül azonban napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag