Myastenia gravis tünetei és kezelése

2018. 01. 13.

 Máriáss Márta

 Dr. Rózsa Csilla

Mi a Myastenia gravis?

A myasthenia gravis nevű izomgyengeséggel járó autoimmunbetegség szerencsére nem túl gyakori. Ritka betegség lévén viszonylag kevés szakorvos foglalkozik vele. A tünetek miatt elsőre idegrendszeri vagy pszichogén eredetű problémának tűnhet, ezért ismerői általában neurológusok.

A Myastenia gravis előfordulása

Nem örökletes, hanem szerzett betegség, a betegek 4%-ánál fordul csak elő a családon belül másoknál is. A myasthenia gravis-os anyák újszülöttjeinek kb. 10-15%-ában időszakos myasthenia gravis jellegű gyengeség észlelhető, de ez néhány héten belül elmúlik.

A Myastenia gravis diagnózisa

A betegek 85%-ában az izomsejtek felszínén levő "jelfogó" (acetil-kolin receptor) ellen termelődő ellenanyagok mutathatóak ki, melyek segítségével a betegség jól diagnosztizálható.

A kóros fáradékonyság mellett az izmok elektromos vizsgálata, a receptorellenanyag-meghatározás, speciális injekciós teszt jelentik a diagnózis felállításának eszközeit.

Myashenia gravis klinikai gyanúja esetén mindig el kell végezni a mellkas komputer-tomográfiás (CT) vizsgálatát, mert tisztázni kell, hogy nem vissza nem fejlődött csecsemőmirigy, esetleg ennek daganatos elfajulása okozza-e a betegséget.

A betegek 15-20%-ánál a betegségért általában felelős acetil-kolin-receptorantitestek nem mutathatók ki a vérből, ők adják az ún. szeronegatív csoportot. Ezekben az esetekben az EMG-vizsgálat különösen fontos. A pácienst negatív diagnosztikus tesztek ellenére is gondosan, néha nagyon hosszú ideig is meg kell figyelni, mire a diagnózis felállítható.

A Myastenia gravis tünetei, kórlefolyása

A myasthenia gravis nagyon változatos formákban és lefolyásban jelenik meg, bármely nemben és életkorban, kialakulása nem jár fájdalommal. A betegség első tünete lehet szemhéj-csüngés, kettős-látás, rágásgyengeség, nyelészavar, végtaggyengeség. A tünetek közül mindegyik megjelenhet önállóan, de azok bármilyen kombinációban is előfordulhatnak.

A myasthenia gravis alapvetően az akaratlagosan mozgatható függő, harántcsíkolt izomzat betegsége, az ilyen izmok bármelyikében előfordulhat, bizonyos izmok mégis gyakrabban érintettek. Ilyenek a szemmozgató, szemhéjmozgató, rágó, nyelő, köhögésben résztvevő és mimikai izmok, amelyek a már említett tünetek kialakulásáért felelősek, de érintettek lehetnek a légzőizmok, valamint a végtagok izmai is. A légzésgyengeség a myastheniás betegek mintegy 15-30 %-át érinti.

Szinte mindig észlelhető a kóros fáradékonyság, azaz az érintett izomcsoport ismételt igénybevételekor a tünetek súlyosbodása: pl. a szemhéj-csüngés fokozódik pislogás után, beszéd során a hang elhalkul. Jellemző, hogy rövid pihenés után az izomteljesítmény átmenetileg javul, majd ismételt terhelésre romlik.

Kezelés híján súlyos, életveszélyes állapotba, ún. myastheniás krízisbe is kerülhet a beteg, amikor is légzési nehézségek lépnek fel. A krízist ritkán a myasthenia ellen szedett gyógyszerek túladagolása is okozhatja.

A Myastenia gravis kezelése

Csecsemőmirigy-daganat esetén mindig meg kell operálni a beteget. Fiatalkori formákban a vissza nem fejlődött csecsemőmirigy eltávolítása is indokolt. A műtötteknek körülbelül fele ezután gyógyszeres kezeléssel vagy anélkül tünetmentessé tehető. Enyhe MG kezelésében sok esetben a kolin-észteráz bénítók (Mestinone, Mytelase) adása elegendő, mivel kielégítően csökkentik a beteg tüneteit.

Amennyiben a generalizált MG-ban szenvedő beteg így nem tartható egyensúlyban, az ún. kombinált immunmoduláló kezelés beállítása indokolt, melynek alkalmazásával a súlyos eseteket is egyensúlyban, munkaképes állapotban lehet tartani. Azonban a kezelés beállítása nagy türelmet, heteket, hónapokat, olykor éveket igényel. A tapasztalatok szerint végül az alkalmazott szteroid is szinte minden esetben elhagyható, és azatioprin- vagy más alkalmas monoterápiával a beteg egyensúlyban tartható. A kombinált immunmoduláló kezelés körülbelül az esetek 10%-ában szükséges.

Idős betegeknél a szteroid-kezelés fokozott kockázatát jelentő hipertóniát, kóros elhízást, diabéteszt mindig gondosan mérlegelik, de ennek kockázatai általában kisebb, mint az esetleges myastheniás krízis során szükséges gépi lélegeztetésé. Szteroidok szedésekor mindig külön gondot kell fordítani a csontritkulás megelőzésére.

A Myastenia gravis gyógyulási esélyei

Jelenleg a myasthenia gravis nem gyógyítható, de ha a kezelést sikerül beállítani, akkor tíz, húsz, harminc éven át is fenntartható a kívánatos állapot, és a betegek életkilátásai gyakorlatilag megegyeznek az egészséges emberekéivel. A kezelésnek köszönhetően a rendszeres gyógyszerszedésen túl a betegség nem befolyásolja a beteg hétköznapjait.

Hasznos tudnivalók

A betegség rosszabbodhat stresszállapot, fertőző betegségek, elsősorban légúti fertőzések esetén. Azoknál, akiknél fennáll a myastheniás krízis veszélye, a legenyhébb megfázást is komolyan kell venni. A napozás és melegvizes fürdő, gyógyvíz csak nagyon óvatosan ajánlott, az extrém hideg és meleg egyaránt ronthatják az állapotot.

Bizonyos gyógyszerek is súlyosbíthatják a myasthenia graviszos beteg állapotát. Nyugtatók, altatók, izomlazítók, néhány antibiotikum, szívritmus stabilizálók, érzéstelenítők fokozhatják a gyengeséget. A tiltott vagy csak fokozott elővigyázatossággal alkalmazható gyógyszerek listájának ismerete nem csak valamennyi orvosnak elengedhetetlen, a betegnek is oda kell figyelnie a gyógyszerszedésére. Gondot okozhatnak az aktívan immunizáló oltások, nem javasolt az echinacea-készítmények alkalmazása.

Egyes betegeknél oda kell figyelni a táplálkozásra: a tonic és más kinintartalmú italok rosszat tehetnek, mindenképpen kerülendő a nikotin- és alkoholfogyasztás. Az MG betegeknek külön honlapja van a MEOSZ-MG Önsegítő Betegcsoport jóvoltából.

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Myastenia gravis kezelésére! További kérdésem van Myastenia gravis témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-5, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok feloszlanak, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag