Őszinte szavak a tüdőrákról V.

A tüdőrák kivizsgálásának szigorú algoritmusa van, amelyet a tüdőgyógyásznak be kell tartania.

A tüdőrák kivizsgálásának szigorú algoritmusa van, amelyet a tüdőgyógyásznak be kell tartania, hogy a lehető legrövidebb legyen az út a felismeréstől a pontos diagnózison át, a legmegfelelőbb kezelés megválasztásáig. Már az alapellátás szintjén meg kell ítélni a beteg általános állapotát, amely nem életkorfüggő. Fel kell tenni az ilyenkor kötelező kérdéseket: Dohányzott-e? Ha igen, hány évig, és mennyit naponta? Volt-e korábban életfontosságú szervi betegsége? Milyen a terhelhetősége? Hány emeletet tud felmenni gyalog, megállás nélkül?

A kivizsgálás egy alapvető vizsgálattal, átnézeti és oldalirányú röntgenfelvétellel kezdődik. Ma, amikor mindenki a különféle képalkotó eljárások bűvöletében él, nem szabad elfelejteni, hogy ennek a két felvételnek a birtokában - kellő rutinnal persze - nagyon sok mindent meg lehet állapítani a betegségről, ill. a tüdő és a szív állapotáról.

Természetesen nem kívánom lebecsülni a napjainkban egyre jobban hozzáférhető computeres rétegvizsgálat (CT) jelentőségét. A gépet használó szakemberek is egyre nagyobb gyakorlatra tesznek szert a kép értékelésében. A CT nagy részletességű képet ad a test keresztmetszetéről, szinte anatómiai pontosságú a feloldóképessége. Nemcsak a rák pontos elhelyezkedését mutatja, de tisztázza a környező mellkasi szervekhez, a mellkasfalhoz való viszonyát is. A mellüreg nyirokcsomóinak az érintettségét is ki tudja mutatni.

A következő, kötelezően elvégzendő eljárás a hörgőtükrözés, más néven bronchoscopia. A korábban félelmetes hírű vizsgálat a mai hajlékony, 6-8 mm átmérőjű eszközzel, ha nem is kellemes, de egyáltalán nem súlyos beavatkozás. Segítségével megállapítható az elváltozás pontos helye, és szövetminta nyerhető a rák típusának meghatározásához. Segítségével eldönthető, hogy operálható-e az elváltozás, valamint a szükséges csonkolás mértéke.

Azokban az esetekben, amikor az elváltozás a tüdő széli részén helyezkedik el, speciális tű segítségével, képerősítő alatt, szöveti mintavételre is van lehetőség. Képerősítő mellett rendelkezésre állhat a CT vagy a legújabb képalkotó módszer, a mágneses rezonancia (MR) segítségével végzett tűbiopszia (mintavétel tű segítségével) lehetősége is.

Igen fontos kiegészítő vizsgálat még a beteg teherbíró képességének megítélésére a légzésfunkció, de beszélni kell az izotóp-vizsgálatról is, amelynek célja az esetleges távoli áttétek kizárása, és a tüdőfélék légzésben való részvételének pontosítása. Ugyancsak áttétek kizárása a célja az ultrahangos vizsgálatnak. Mivel a tüdőrák viszonylag gyakran adhat agyi áttétet, a kivizsgáláshoz agyi CT vagy MR vizsgálat is tartozik.

Nagy reményekre jogosít a PET vizsgálat, amely még nem a rutinszerűen végzett része a kivizsgálásnak, de reményeink szerint azzá válhat. A kivizsgálás befejezése után döntő szakaszhoz érünk, mert megkezdődhet az egyénre szabott kezelés. Őszinte szavak a tüdőrákról I.

Őszinte szavak a tüdőrákról II.

Őszinte szavak a tüdőrákról III.

Őszinte szavak a tüdőrákról IV.

Őszinte szavak a tüdőrákról VI.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk nagyobb részén marad a túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Főként a Dunántúl nyugati részén, illetve északkeleten lehet szakadozottabb, kevesebb a felhőzet, itt akár több órára is kisüthet a nap. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részein megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +2 fok között alakul, de a napos részeken enyhébb, a tartósabban ködös tájakon kissé hidegebb lehet az idő. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra