Őszinte szavak a tüdőrákról V.

A tüdőrák kivizsgálásának szigorú algoritmusa van, amelyet a tüdőgyógyásznak be kell tartania.

A tüdőrák kivizsgálásának szigorú algoritmusa van, amelyet a tüdőgyógyásznak be kell tartania, hogy a lehető legrövidebb legyen az út a felismeréstől a pontos diagnózison át, a legmegfelelőbb kezelés megválasztásáig. Már az alapellátás szintjén meg kell ítélni a beteg általános állapotát, amely nem életkorfüggő. Fel kell tenni az ilyenkor kötelező kérdéseket: Dohányzott-e? Ha igen, hány évig, és mennyit naponta? Volt-e korábban életfontosságú szervi betegsége? Milyen a terhelhetősége? Hány emeletet tud felmenni gyalog, megállás nélkül?

A kivizsgálás egy alapvető vizsgálattal, átnézeti és oldalirányú röntgenfelvétellel kezdődik. Ma, amikor mindenki a különféle képalkotó eljárások bűvöletében él, nem szabad elfelejteni, hogy ennek a két felvételnek a birtokában - kellő rutinnal persze - nagyon sok mindent meg lehet állapítani a betegségről, ill. a tüdő és a szív állapotáról.

Természetesen nem kívánom lebecsülni a napjainkban egyre jobban hozzáférhető computeres rétegvizsgálat (CT) jelentőségét. A gépet használó szakemberek is egyre nagyobb gyakorlatra tesznek szert a kép értékelésében. A CT nagy részletességű képet ad a test keresztmetszetéről, szinte anatómiai pontosságú a feloldóképessége. Nemcsak a rák pontos elhelyezkedését mutatja, de tisztázza a környező mellkasi szervekhez, a mellkasfalhoz való viszonyát is. A mellüreg nyirokcsomóinak az érintettségét is ki tudja mutatni.

A következő, kötelezően elvégzendő eljárás a hörgőtükrözés, más néven bronchoscopia. A korábban félelmetes hírű vizsgálat a mai hajlékony, 6-8 mm átmérőjű eszközzel, ha nem is kellemes, de egyáltalán nem súlyos beavatkozás. Segítségével megállapítható az elváltozás pontos helye, és szövetminta nyerhető a rák típusának meghatározásához. Segítségével eldönthető, hogy operálható-e az elváltozás, valamint a szükséges csonkolás mértéke.

Azokban az esetekben, amikor az elváltozás a tüdő széli részén helyezkedik el, speciális tű segítségével, képerősítő alatt, szöveti mintavételre is van lehetőség. Képerősítő mellett rendelkezésre állhat a CT vagy a legújabb képalkotó módszer, a mágneses rezonancia (MR) segítségével végzett tűbiopszia (mintavétel tű segítségével) lehetősége is.

Igen fontos kiegészítő vizsgálat még a beteg teherbíró képességének megítélésére a légzésfunkció, de beszélni kell az izotóp-vizsgálatról is, amelynek célja az esetleges távoli áttétek kizárása, és a tüdőfélék légzésben való részvételének pontosítása. Ugyancsak áttétek kizárása a célja az ultrahangos vizsgálatnak. Mivel a tüdőrák viszonylag gyakran adhat agyi áttétet, a kivizsgáláshoz agyi CT vagy MR vizsgálat is tartozik.

Nagy reményekre jogosít a PET vizsgálat, amely még nem a rutinszerűen végzett része a kivizsgálásnak, de reményeink szerint azzá válhat. A kivizsgálás befejezése után döntő szakaszhoz érünk, mert megkezdődhet az egyénre szabott kezelés. Őszinte szavak a tüdőrákról I.

Őszinte szavak a tüdőrákról II.

Őszinte szavak a tüdőrákról III.

Őszinte szavak a tüdőrákról IV.

Őszinte szavak a tüdőrákról VI.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra