Őszinte szavak a tüdőrákról II.

Szinte mindenki hallott már arról a szomorú tényről, hogy a tüdő rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek kialakulása szoros összefüggést mutat a dohányzással. A dohányzók táborában mégis sokan gondolják úgy, hogy ők a kivételek...

1. Cigarettázás

A férfiak tüdőrákjának 85 %-át , a nők tüdőrákjának 75 %-át okozza a cigaretta. Nem dohányosok között a tüdőrák előfordulási aránya rendkívül ritka, ill. ezen esetekben gyakran más szerv rákjának tüdőáttétjét tartják tüdőráknak, mivel az elsődleges daganat még nem deríthető fel.

Szoros összefüggés mutatható ki a megbetegedés előfordulási gyakorisága, a dohányzással töltött évek száma, a naponta elszívott cigaretták száma, a cigaretta kátrány- és nikotintartalma között. A cigarettapapír égésekor rengeteg rákkeltő anyag keletkezik. Gyakorlatilag nincs kevés vagy gyenge dohányzás, és késő a betegség megjelenésekor abbahagyni.

2. Pipázás és szivarozás

A pipa és a szivar kisebb rákveszéllyel jár, mégis károsabb, mint a nem dohányzás. Ezek a szenvedélyek magasabb kockázatot jelentenek a szájüreg, a nyelőcső, a gége rákjainak megjelenése szempontjából.

3. Ipari tényezők

Bizonyos vegyszerekkel és ásványokkal rendszeresen érintkezők között gyakrabban fordul elő a tüdőrák, mint az átlagnépességben. Ilyenek az azbeszt, a nikkel, a króm, a széngáz, a mustárgáz, az arzén vagy a vinil-klorid. A radon, amellyel az uránbányászat és -feldolgozás során kerülhet az ember érintkezésbe, bizonyítottan rákkeltő hatású. Azoknál az azbesztmunkásoknál, akik emellett még dohányoznak is, a tüdőrák előfordulása 60-szor gyakoribb. Nem hallgatható el az azbeszt rosszindulatú mellhártyadaganatot okozó hatása sem, amely ebben a közegben gyakrabban fordul elő, mint a tüdőrák.

Számos tudós kiáll még a közlekedés okozta légszennyezés, a kozmikus sugárzás káros hatása mellett, ezek a feltételezések azonban további bizonyításra szorulnak.

4. Passzív dohányzás

Az utóbbi évek szakirodalma egyre többet foglalkozik a témával. A "másodkézből kapott" behatás is komoly rizikófaktort jelent. A passzív dohányzás kisebb koncentrációt, de egy dohányos környezetben gyakorlatilag állandó expozíciót jelent.

Számos közlemény foglalkozik a dohányzó házastársának veszélyeztetettségével. Dohányozni, önmagunk egészségét kockára tenni emberi jog. Nem dohányzót, beteg embert dohányfüstnek kitenni bűn, amelyre még nincs vonatkozó törvény (reményeink szerint hamarosan lesz). A dohányzás, ha nem is az emberölés egyik nagyon agyafúrt formája, de a súlyos veszélyeztetés kategóriába tartozó bűncselekmény. Őszinte szavak a tüdőrákról I.

Őszinte szavak a tüdőrákról III.

Őszinte szavak a tüdőrákról IV.

Őszinte szavak a tüdőrákról V.

Őszinte szavak a tüdőrákról VI.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra