Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Angioszarkóma tünetei és kezelése

Mi az angioszarkóma?

A vér- és nyirokerek belső felszínét egy speciális hámszövet, az endotélium burkolja, az angioszarkóma ennek rosszindulatú daganata. A betegségnek több típusa is van, kimenetele főleg az elhelyezkedési területtől, illetve a szövettani képtől függ. Angioszarkóma képződhet a bőrfelszínen, a lágyrészi szövetekben, a máj, a vese, a lép és egyéb belső szervek szöveteiben, az emlőben, ritkán a vastagbélben is. Létrejöhet angioszarkóma a csontban is.

Tünetek

Az angioszarkóma előfordulása

Az angioszarkóma viszonylag ritka betegség, a szarkómáknak csak 1-2 százalékát teszi ki. A kórképet elsősorban 60-70 éves kor felett diagnosztizálják. Ez a daganattípus nagyjából azonos arányban érinti a férfiakat és a nőket.
Az angioszarkómák egy része a bőr felületén jön létre. Fotó: Getty Images
Az angioszarkómák egy része a bőr felületén jön létre. Fotó: Getty Images

Az angioszarkóma okai

Nincs egyértelmű oka az angioszarkómának, de azt megfigyelték, hogy gyakrabban jön létre hosszan tartó fertőzés következtében, korábbi, például daganatsebészeti műtétek után (ilyenkor az eltávolított nyirokcsomók következményei is lehet a krónikus nyirokpangás). Kialakulhat angioszarkóma nyirokkeringési problémáknál és nyiroködémánál is.
Megnövelheti az angioszarkóma rizikóját az évekkel, évtizedekkel korábban végzett sugárterápiás kezelés is. Korábban vegyi anyagok is kedveztek a betegség kialakulásában, az gyakrabban jelentkezett olyan embereknél, akik műanyaggal, autógumikkal, PVC-gyártással foglalkoztak. Növelheti a rizikót az arzénnak való kitettség, illetve az, ha valaki hosszú ideig szed anabolikus szteroidokat. Kialakulhat ilyen daganat a napfénynek túlzottan kitett területeken, például a fejtetőn is.
Fokozott a rizikó bizonyos genetikai rendellenességeknél is. Ilyen például a neurofibromatózis, a BRCA1 és BRCA 2 génmutáció (utóbbiak az emlőrák rizikóját is növeli). A szívizomban létrejövő angioszarkóma genetikai eredetű.

Az angioszarkóma tünetei

A bőr felületén létrejövő angioszarkóma általában kisebb duzzanat, lilás, vöröses színű bőr fedi. A tumor folyamatosan növekszik, néha vérezhet is, de csak enyhén. A test belsejében kialakuló angioszarkómák főképp amiatt okoznak tüneteket, mert környezetükre nyomást gyakorolnak.
A csontokban képződő angioszarkómát az alsó végtagok fájdalma jelezheti (amely főképp a nagyízületekhez közel jelentkezik), illetve az, ha a lábakon lassan növekedő duzzanat alakul ki. Létrejöhet fájdalmas tapintatú duzzanat a felső végtagon is. A szívet érintő angioszarkóma tünete bizonytalan, azt mellkasra lokalizált kellemetlen érzés, mellkasi fájdalom és krónikus köhögés is jelezheti.

Az angioszarkóma diagnózisa

A bőrfelszínen képződő angioszarkómát első körben bőrgyógyász szokta vizsgálni. A belsőbb részeken ultrahangos vizsgálat jelezheti a daganatot, pontos képet pedig – az elváltozás elhelyezkedésétől függően – CT- és MR-vizsgálat adhat. Szükség lehet csontszcintigráfiára is. A biztos diagnózis szövettani mintavétellel, biopsziával állítható fel.

Az angioszarkóma kezelése

Az angioszarkóma elsődleges kezelése sebészi, előnyben az ilyen terápiát jó részesíteni. Lehetnek persze olyan lokalizációk is, amikor a műtéti beavatkozás nem kivitelezhető vagy veszélyes, ilyenkor a sugárterápia a választandó kezelési mód. Mivel a beavatkozást követően a helyi kiújulás gyakori, a betegeket az operáció után is követni kell. A helyi kiújulás megelőzését sok esetben sugárterápia is segítheti. Ha az angioszarkóma áttétet nem adott, gyógyszeres kezelésre jellemzően nincs szükség, kemoterápiát csak áttétképződés esetén végeznek. Ilyenkor a kemoterápiát sugárterápiával is kombinálhatják.

Az angioszarkóma gyógyulási esélyei

Az angioszarkóma kimenetelét a daganat elhelyezkedése és operabilitása (hogy lehet-e műteni, illetve mennyire drasztikus műtétre van szükség) nagyban befolyásolja: ha a tumor bőrfelszíni, akkor az átlagos túlélés meghaladhatja az 5 évet, míg a belső szervekből kiinduló daganatok esetén rosszak az esélyek. Számítanak a részletes szövettani jellemzők is, illetve hogy volt-e már áttét a betegség felfedezésekor.

Az angioszarkóma megelőzése

Mivel oka nem egyértelmű, az angioszarkóma megelőzésének nincs biztos módja, a rizikót csak a lehetséges kiváltó okok kerülésével lehet csökkenteni.

Az angioszarkóma szövődményei

Az angioszarkómák adhatnak áttétet a tüdőbe, a májba, a nyirokcsomókba, a lépbe és a csontokba, ritkábban más szervekbe is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Benyó Gábor hematológus és onkológus főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.