Az anorexiától a végbélrákig

Az emésztés bonyolult feladat, melynek részleteiért különböző erre specializálódott szerveink felelősek. Ezek bármelyikének zavara emésztőrendszeri problémákat okozhat, amelyek kellemetlen tünetekben, akár súlyos betegségekben is megnyilvánulhatnak.

A nyálkahártyával borított emésztőrendszer a táplálék útját jelentő átmenő csatorna a szájnyílástól a végbélnyílásig. A különböző élettani funkciókat betöltő szakaszok a legkülönbözőbb betegségekkel keseríthetik meg életünket, a hétköznapi enyhe panaszoktól a végzetes kimenetelű, súlyos betegségekig.

Aerogastria

Az aerogastria levegő jelenléte a gyomorban, helytelen elnevezése az aerophágia (levegőnyelés). A gyomor légtartalmának fokozódása nagyevőknél illetve egyoldalúan táplálkozó embereknél figyelhető meg. A legkülönfélébb panaszokat okozhatja: gyomor- és bélrendszeri panaszokat (felfúvódás, böfögés stb.), szívtáji (szívdobogásérzés) és légzőrendszeri (légszomj) tüneteket, idegi panaszokat (szorongás, fejfájás). A kezelés az életmódra vonatkozó tanácsokból és szorongást oldó gyógyszeres kezelésből áll, utóbbi a levegőnyelést okozó kényszermozgások visszaszorításában hatásos. A kiváltó okok között a továbbiakban fül-orr-gégészeti betegségek keresendők. A megfelelő diéta is hatásos lehet.

Anorexia

Az anorexia (az étvágy csökkenése vagy teljes elvesztése) számos betegség klinikai tünete lehet, de legjellegzetesebb idegi eredetű formájában, az ún. anorexia nervosában. Ez általában a serdülők betegsége, érzelmi sokk vagy válság következtében alakul ki. A táplálék visszautasítása jelentős alultápláltságot, kóros soványságot, lányoknál cikluszavart eredményez.

Afta

Az afta kis fekélyes folt a szájnyálkahártyán, amely miatt bizonyos fajta táplálékkal érintkezve a nyálkahártyán kifejezett égő érzés keletkezik. Egyes gyógyszerek, bizonyos - főleg savas - élelmiszerek illetve különféle más betegségek szerepelhetnek a kiváltó okok között. Kivételes esetben az afták a végbél nyálkahártyáján is megjelenhetnek. A kezelés rendszeres fertőtlenítő hatású és lúgos oldattal történő szájöblítésből áll.

Nyelőcsőrák

A nyelőcsőrák előfordulása férfiaknál gyakoribb, mint nőknél, általában ötvenéves kor után alakul ki. A gyomorból való savas visszafolyás - gyakran hányással kombinálva - valamint a fájdalom csak a betegség késői szakaszában jelentkezik. A daganatra gyakran a nyelési zavar vagy képtelenség, a hányadékban látható vér, illetve a szurokszéklet, később az esetleges távolabbi nyirokcsomóáttét (a nyakon) hívja fel a figyelmet. A betegség gyanúja minden olyan ötven év feletti betegnél felmerül, aki nyelési zavarra panaszkodik, akármilyen enyhék is a tünetek. A beteg sorsa alapvetően a korai diagnózison és a megfelelő terápián múlik. Az érintett daganatos rész sebészi eltávolítása és a rekonstrukció elengedhetetlen. A betegség kórjóslata többnyire kedvezőtlen.

Gyomorrák

A leggyakoribb emésztőrendszeri daganat, amely főleg az ötvenévesnél idősebb férfiaknál alakul ki. A fáradtsággal és gyomorvérzéssel kísért fogyás többnyire késői, de jellemző tünet. Ötvenéves kor felett minden emésztési probléma felkeltheti a betegség gyanúját, mert a tünetek kezdetben jóindulatúnak tűnhetnek (pl. húsundor vagy egyéb gyomorpanaszok, enyhe rosszullétek, bizonytalan, enyhe fájdalmak). A daganat elhelyezkedése és kiterjedése röntgenvizsgálattal és gyomortükrözéssel határozható meg. Az egyetlen lehetséges kezelés a daganatos rész mélyen történő sebészi eltávolítása. A kórjóslat a korai diagnózis és a terápia függvénye.

Vastagbél-gyulladás

A széklet pangása állandó ingerlő tényező a vastagbélben, és olyan nyálkahártya gyulladást eredményez, amelynek vezető tünete a hasmenés és székrekedés váltakozása és a gyakori hasi fájdalom. A vastagbélgyulladást a krónikus székrekedéshez hasonlóan kell kezelni.

Vastagbélrák

Ez a megbetegedés férfiaknál hozzávetőlegesen kétszer gyakoribb, mint a nőknél. Tünetei a daganat elhelyezkedésétől függenek. A fogyás többnyire csak késői, e daganatfélére nem jellemző tünet. A jobb oldali vastagbélrák emésztési panaszokat (étvágytalanság, haspuffadás, hányinger) és hasi fájdalmakat okoz, ritkábban jár véres székletürítéssel. A bal oldali vastagbélrák (az ún. hágó ágon lévő) bizonytalan fájdalommal kísért székrekedést, hasmenést vagy a kettő váltakozását eredményezi. Szigmabél-daganat esetén a vezető tünet az állandó, nem valódi székelési inger, majd később gyakran bélelzáródás is kialakul. Az egyetlen lehetséges kezelés a vastagbél daganatos szakaszának mélyen az ép szövetekben történő sebészi eltávolítása. Az áttétmentes állapotban operált daganatok esetében a kilátások viszonylag kedvezőek. A rendszeres szűrővizsgálatok segítenek a vastagbéldaganatok korai felismerésében. Nem kell hozzá más, csak egy kis székletminta.

Végbélrák

A férfiaknál gyakrabban kialakuló betegség bizonyos tünetekkel korán felhívja magára a figyelmet: a végbéltáji fájdalomhoz gyakran székelési inger társul, jellemző a hasmenés és a székrekedés váltakozása és a végbélvérzés székelés közben, vagy attól függetlenül is. A sebészi megoldást a daganatos végbélszakasz eltávolítása jelenti. A végbél alsó kétharmadában elhelyezkedő daganat esetén mesterséges végbélnyílást (kolosztómát) alakítanak ki a hasfalon. A széklet a kolosztómán keresztül a hasfalra erősíthető műanyag zsákba ürül. 25. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső