Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Kondroszarkóma tünetei és kezelése

Mi az a kondroszarkóma?

A kondroszarkóma egy olyan csontból kiinduló rosszindulatú daganat, amely a csontoknak az úgynevezett mesenchymalis őssejtjeiből alakul ki, méghozzá úgy, hogy azok kóros burjánzásuk közben porc irányába differenciálódnak.

Tünetek

A kondroszarkóma előfordulása

Ugyan az oszteoszarkóma után a kondroszarkóma a második leggyakoribb csontszarkóma, de még így is nagyon ritka: egymillió emberből évente 0,5-1 új érintettje van. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente 5-10 új beteget fedeznek fel az orvosok. A kondroszarkóma 20 és 70 éves kor között minden életszakaszban, egyenletes eloszlásban jelentkezhet. Jellemzően a hosszú csöves csontok epifizisében és metafizisében, a lapos csontokban és a medencecsontokban alakul ki. A kéz rövid csöves csontjaiban csak nagyon ritkán jelentkezik ez a fajta tumor.

A kondroszarkóma okai

Bár a kondroszarkóma kialakulásakor a daganatkeletkezési elméletek mindegyike szóba jön, nem ismert a betegség pontos kiváltó oka.

A kondroszarkóma tünetei

A tünet mérsékelt, enyhe fájdalom, illetve az, hogy az érintett csont rendszerint felfújttá válik, kiszélesedik, megnagyobbodik. Kezdetben a fájdalom csak alkalmanként jelentkezik, később már állandósul, nyugalomban is fennáll, jellegzetesen mélyen kisugárzó.

A kondroszarkóma diagnózisa

A csont alakdeformitása már röntgenfelvételen is jól látható, ha pedig MR-t is kérnek, akkor az megmutatja a daganat porcos összetevőjét is. Ez a csonton kívül is jelentkezhet, ha a tumor már kitör a lágyrészekbe. A képalkotó vizsgálatok mellett szükség van szövettani mintavételre is, amelyet egy vastag tűvel végeznek.
A kondroszarkómát képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálják
A kondroszarkómát képalkotó vizsgálatokkal diagnosztizálják

A kondroszarkóma kezelése, kórlefolyása

Az új felfogás szerint a hosszú csöves csontok alacsony malignitású kondroszarkómájánál elegendő, ha az ép szövetig kikaparják a csontüreget, majd kitöltik csontcementtel vagy csontforgáccsal. Ha az elváltozás lágyrészbe törő és rosszabb indulatú, már széles, ép részben történő éles kimetszést javasolnak. A daganat sajnos se radioterápiára, se kemoterápiára nem érzékeny, ezért ezek csak ritkán jönnek szóba. A kondroszarkómás esetek 60 százaléka alacsony malignitású, 30 százaléka közepes malignitású, 10 százaléka pedig nagy malignitású.

A kondroszarkóma rehabilitációja

A műtét után ajánlott a gyógytorna.

A kondroszarkóma gyógyulási esélyei

A szövettani eredmény és a túlélés között nagyon szoros az összefüggés: a legenyhébb forma 99 százalékban meggyógyul, a rosszabb formánál már csak 60 százalékos a túlélési esély, míg a legsúlyosabb szövettani formánál csak 30 százalékos ugyanez az arány.

A kondroszarkóma megelőzése

Mivel a pontos kiváltó ok nem ismert, nincs mód a kondroszarkóma megelőzésére sem.

A kondroszarkóma szövődményei

A nagy malignitású kondroszarkóma szövődménye áttétképződés és a helyi kiújulás lehet. Műtéttel kapcsolatos szövődményei az enyhébb eseteknek is lehetnek.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatójának.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.