Pattanásos az arcbőre? Esetleg a háta is?

A pattanásosság - szakkifejezéssel

Sok fiatalnak a pattanásosság nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem tisztátalannak látszó arcbőrük miatt néha kisebbségi érzésük is kialakul.

Mi is az akne valójában? Röviden: a faggyúmirigyek betegsége. Az aknés betegeknél a faggyúmirigyek kijáratának kóros elszarusodása, a fokozott faggyútermelés, illetve a normál bőrön is előforduló egyik baktérium hatására a faggyúmirigy körüli szövetekbe zsírsavak kerülnek, és ennek következtében gyulladás lép fel.

A bőrben 0,3 - 2 cm nagyságú, tömött tapintású, fájdalmas vörös csomók észlelhetők, közepük sokszor gennyes. Leggyakrabban az arcon, a mellkas és a hát felső részén, ritkábban a felkaron fordul elő, mivel itt található a legtöbb faggyúmirigy. Száraz, zsírtalan bőrön ritkán alakul ki. 25-30 éves korban spontán gyógyul, addig időről időre kiújul, ezért hosszan tartó, rendszeres kezelést igényel. A pattanásosságra való hajlam öröklődik, sokszor látjuk azokon, akiknek szülei is hasonló gondokkal küzdöttek fiatal korukban. A faggyúmirigyek működése és a faggyú mennyisége hormonálisan szabályozott. Fiatal nők sokszor számolnak be arról, hogy bőrállapotuk menses előtt romlik.

Aknés tüneteket válthatnak ki különböző gyógyszerek, egyes, túlzott mennyiségben használt kozmetikumok, vagy környezetünket szennyező anyagok, mint pl. az olaj, vagy különböző mérgek. Ezt a formát kozmetikai, vagy foglalkozási aknénak is nevezzük.

Mit tehetünk, ha pattanásaink vannak?

Enyhébb esetben a kozmetikus segítsége is elegendő lehet, aki a mitesszereket rendszeresen tisztítja, megakadályozva ezáltal a mélyebb rétegekben a pattanások kialakulását. Szintén az enyhébb esetekben elegendő a bőr tisztítása, ápolása a patikákban vény nélkül is kapható készítményekkel. Amennyiben az elváltozások mélyebb bőrrétegeket is érintenek, illetve nagyobb bőrfelületen jelentkeznek, ajánlatos bőrgyógyászhoz fordulni, akinek ma már számos gyógyszer áll rendelkezésére ahhoz, hogy időben megkezdett kezeléssel megakadályozhassa a pattanások helyén maradandó hegek kialakulását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső