Gyermekgyógyászat

A kisgyermek nem "kis felnőtt", aki csak a méreteiben különbözik tőlünk, hanem teljesen más anyagcserével és immunrendszerrel rendelkező, sokkal sebezhetőbb ember. A gyerekeknél bizonyos betegségek szinte kizártak, ilyenek az immunológiai és reumás betegségek, nagyon ritkák az epekő és a vesekő. Az anyatejjel táplált babáknál az első félévben ritkák a fertőző betegségek, mivel az anyai ellenanyagok megakadályozzák ezek kialakulását, de bakteriális eredetű, főként az idegrendszert és a légutakat megtámadó betegségek jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek általában egészségesebbek, mint a felnőttek, de bizonyos szempontból sérülékenyebbek, érzékenyek is lehetnek.

Méhen belüli magzati ártalmak tünetei és kezelése

Mik a méhen belüli magzati ártalmak?

A méhen belüli fejlődés szempontjából az embrionális szakasz a legkritikusabb időszak, amely a sikeres beágyazódást követően a 6-8. hétig tart. A magzat ekkor a legsebezhetőbb, hiszen ebben az időszakban alakulnak ki a test alapvető szervei (agy, szív, tüdő, szem, fül, szájpadlás, emésztőszervek) és a testrészek. Ha ebben a szakaszban az embriót külső ártalmak érik, súlyos fejlődési rendellenességek alakulatnak ki. Azokat a méhen belüli ártalmakat, melyek veleszületett fejlődési rendellenességeket okoznak, teratogéneknek nevezzük. Nagyon veszélyesek lehetnek a magzatra a gyógyszerek, a vegyszerek, a fertőző betegségek, amelyek akár maradandó károsodást is okozhatnak.

A méhen belüli magzati ártalmak előfordulása

A szülések körülbelül 6 százalékában jön valamilyen rendellenességgel a világra a gyermek. Magyarországon ez évente 5000-6000 babát érint. Sajnos sokan vannak közülük, akiknél maradandó a károsodás. A veleszületett rendellenességek a csecsemőhalálozás második legfontosabb okaként tartják számon. (Ez a statisztika azokat a csecsemőket is számba veszi, akik valamilyen genetikai rendellenességgel születtek, nem csak azok szerepelnek benne, akik méhen belüli magzati ártalmat szenvedtek.)

A méhen belüli magzati ártalmak okai

A vírusok, baktériumok, paraziták, gyógyszerek, káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás, kábítószerek), különböző környezeti ártalmak, egyes vegyszerek, sugárzások, nehézfémek, például az ólom- vagy higanymérgezés károsak lehetnek a magzat fejlődésére. Emellett az anya egyes betegségei is okozhatnak méhen belüli fejlődési rendellenességeket.
Vírusok:
- Rózsahimlő (Rubeola): a vírus nagy veszélyt jelent, főleg a terhesség első harmadában okoz fejlődési rendellenességet, siketséget, látáskárosodást (szürkehályog), szívbetegséget, értelmi fogyatékosságot, illetve a csontok fejlődésében is problémákat okozhat. A vírus az anya szervezetéből vérárammal jut át a méhlepényen keresztül a magzathoz. Az ultrahang-vizsgálat során látszik a máj és lép megnagyobbodása, megvastagodik és meszesedik a méhlepény, a magzat visszamarad a fejlődésben. A fertőzés nem gyógyítható.
- Mumpsz (Parotitis): a terhesség korai szakaszában a fertőzés vetélést okozhat. Ha megmarad a magzat, akkor fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. (károsodhat a szív, az agy, illetve látás- és hallásproblémák léphetnek fel). A terhesség második vagy harmadik harmadában történő megbetegedés esetén kis súllyal születhet a baba.
- Parvo B19 vírus: vetélést okozhat, ha a kismama az első trimeszterben kapja el. A fertőzés miatt előfordulhat magzati vérszegénység, ödéma, illetve súlyos esetben halvaszülést okozhat.
- Herpesz: az arcon, főleg a száj és orr körül okoz jellegzetes nedvedző, fájdalmas kiütéseket de előfordulhat a nemi szerveken is. A fertőzött várandós nők kis százalékánál fertőzik meg a magzat is.
- Cytomegália vírus (CMV): ez okozza a legtöbb méhen belüli fertőzést. Ultrahangvizsgálat során ha meszesedés látszik a méhlepényen, az agyban és megnagyobbodott a máj és a lép, akkor erre a megbetegedésre gyanakodhat az orvos. A fertőzés vetélést és méhen belüli elhalást,illetve hallás- és májkárosodást okozhat.
- Bárányhimlő (Varicella): többnyire idősebb anyáknál fordul elő, megközelítőleg minden hatezredik terhességnél. Ha a fertőzés a terhesség első harmadában lépett fel, akkor nagyon nagy eséllyel okoz fejlődési rendellenességet. Elváltozások figyelhetők meg a magzat központi idegrendszerében, valamint a szemen és a végtagokon.
- HIV vírus: a HIV-pozitív terhes nők újszülöttjei 15-30 százalékos valószínűséggel fertőződhetnek meg a méhben vagy a szülés közben és az anyatejes táplálás során. A fertőzött terhes nőknek és az újszülöttnek vírusgátló gyógyszeres kezelést adnak, ami a kockázatot jelentősen csökkenti. A HIV-fertőzött nőknek nem javasolják a teherbeesést, ugyanis súlyos komplikációk adódhatnak. A magzat a fejlődésben visszamarad, átlagosan 500 grammal kisebb súllyal születik, és fennáll a koraszülés veszélye. Ha megfertőződött a baba, akkor az AIDS kialakulhat néhány éven belül, amely halálos kimenetelű.
Paraziták, élősködők:
Az élősködőket kutyák, macskák és egyéb más állatok terjeszthetik, de akár fertőzött élelmiszerekkel is az anya szervezetébe kerülhetnek. A macskák által okozott toxoplazmózis hatására fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. A terhesség középső harmadában agyvelőgyulladást, az utolsó harmadban máj- és lépgyulladást, szívizomgyulladást okozhat. A liszteriózis agyhártyagyulladást okoz.
Környezeti ártalmak:
- Röntgen-sugárzás: mikrokefália (kisfejűség) jöhet létre, károsíthatja a magzat ivarsejtjeit. Közvetlen besugárzás esetén. Ha mégis röntgenezni kell az anyát, akkor a hasára ólomkötényt kap, hogy védjék a magzatot.
- Nehézfémek, vegyszerek, toxinok: nagyon károsak lehetnek a magzat fejlődésére, károsíthatják a DNS-t, komoly fejlődési rendellenességeket okozhatnak. Ha az anya olyan munkahelyen dolgozik, ahol kapcsolatba kerülhet ezekkel az anyagokkal, akkor a terhesség alatt táppénzre kell mennie.
Gyógyszerek:
A terhes nőknek bizonyos gyógyszerek szedése tilos. A gyártók ráírják a betegtájékoztatóra, hogy mi vonatkozik a várandós és szoptató anyákra. A szigor oka az, hogy a készítmények károsak lehetnek a magzatra.
- Thalidomid: ezt a nyugtatót az 1950-60-as években alkalmazták, majd kiderült, hogy súlyos rendellenességeket okoz: a csecsemők végtagkárosodással jöttek a világra. Ezután betiltották.
- Vérnyomáscsökkentők: a hatásukra a méhlepény és a magzat vérellátása is csökken, ezzel kevesebb oxigén jut a baba szervezetébe.
- Isotretinoin: ha az anya ilyen gyógyszert szedett, a magzatnál előfordulhat a fülkagyló hiánya, illetve fejletlensége, az agykamrák kóros tágulata és a szívfejlődési rendellenesség.
Oxigénhiány:
Keringési zavarok okozzák, például az anya szívbetegsége vagy dohányzása miatt nem jut elegendő oxigén a magzat szervezetébe. Agykárosodást okoz, a babánál értelmi vagy mozgásszervi problémák alakulhatnak ki
 Nagyon veszélyesek lehetnek a magzatra a gyógyszerek, a vegyszerek, a fertőző betegségek
Nagyon veszélyesek lehetnek a magzatra a gyógyszerek, a vegyszerek, a fertőző betegségek

A méhen belüli magzati ártalmak tünetei és diagnózisa

A méhen belüli magzati ártalmaknak sokszor nincs semmiféle olyan tünete, amelyet az anya érzékelne. Ezért is nagyon fontos, hogy terhesgondozásra járjon, ugyanis a vizsgálatokkal kiszűrhetők a magzat betegségei.
Praenatalis diagnosztikának, azaz magzati korban történő vizsgálóeljárásnak hívják azokat a módszereket, amelyek a fejlődési rendellenességek felismerésére irányulnak. Szűrővizsgálatokkal - ultrahanggal, laborvizsgálatokkal, magzatvíz- és méhlepényszövet-mintavétellel - tárják fel a problémákat. Ezzel megelőzhető, hogy az esetleges betegségekre ne a szülés után derüljön fény.
Fontos, hogy az anyát is ki kell kérdezni, hogy volt-e valamilyen betegsége, be van-e oltva egyes vírusok (Rubeola vagy bárányhimlő) ellen. Előfordul, hogy kismama nem is veszi észre hogy elkapott valamilyen betegséget, emiatt szükséges lehet a laborvizsgálat, ha fennáll a gyanú, hogy megfertőződött.
A 12. héten végeznek először genetikai ultrahangos szűrővizsgálatot. A fejlődési rendellenességek közül a legjobban a Down-kórt lehet kimutatni, egy úgynevezett kombinált teszt (ultrahang és vérvizsgálat) segítségével. Ha ennek negatív az eredménye, akkor a 20. héten kerül sor a második genetikai ultrahang vizsgálatra.

A méhen belüli magzati ártalmak kezelése

Ha a magzat fejlődésében rendellenességet tapasztal az orvos, ki kell vizsgálni, hogy ezt mi okozhatta. Ennek ismeretében kell meghatározni a további teendőket, ami lehet gyógyszeres kezelés, de legvégső esetben a terhesség megszakítása is. Minden egyes esetben el kell mondani a szülőknek, hogy milyenek lesznek a gyermek életkilátásai.

A méhen belüli magzati ártalmak megelőzése

A fejlődési rendellenességek egy része megelőzhető. Fontos, hogy a terhes nők kerüljék a károsító tényezőket (dohányzás, alkohol, gyógyszerek, vegyszerek, sugárzás stb.), figyeljenek oda, hogy mit esznek, és megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasszanak.

Néhány vírus - például a Rubeola - ellen létezik védőoltás, amely nemcsak az anyát, hanem a magzatot is megvédi. A terhes nőknek nem ajánlott a háziállatokkal érintkezni.
A magyar törvények szerint a terhes nőt a munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges. A Munka törvénykönyve szerint tilos a kiválasztás során terhességi tesztre kötelezni az álláskereső nőt, kizárólag akkor lehet jogszerű ez, ha olyan veszélyes vagy sugárzó anyagokkal kell majd érintkeznie a munkavégzés során, amely károsíthatná a magzatot.
A fejlődési rendellenességekről Magyarországon nyilvántartást vezetnek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet égisze alatt működő Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása statisztikákat készít és adatokat szolgáltat a tudományos kutatásokhoz. Emellett azt is meghatározzák, hogy mik a leggyakoribb esetek, és milyen lépéseket lehet tenni a megelőzésük érdekében.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.