Gyermekgyógyászat

A kisgyermek nem "kis felnőtt", aki csak a méreteiben különbözik tőlünk, hanem teljesen más anyagcserével és immunrendszerrel rendelkező, sokkal sebezhetőbb ember. A gyerekeknél bizonyos betegségek szinte kizártak, ilyenek az immunológiai és reumás betegségek, nagyon ritkák az epekő és a vesekő. Az anyatejjel táplált babáknál az első félévben ritkák a fertőző betegségek, mivel az anyai ellenanyagok megakadályozzák ezek kialakulását, de bakteriális eredetű, főként az idegrendszert és a légutakat megtámadó betegségek jelentkezhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek általában egészségesebbek, mint a felnőttek, de bizonyos szempontból sérülékenyebbek, érzékenyek is lehetnek.

Diszpraxia tünetei és kezelése

Mi a diszpraxia?

Diszpraxiánál az idegrendszer ép, ám a mozgás mégsem tökéletes. Ez a gyakorlatban abban nyilvánul meg, hogy a gyerekek nem tudnak célirányos mozdulatokat végezni, a komplexebb mozgásfolyamatok tervezését és kivitelezését nem tudják megoldani. Emiatt nevezik ezt a problémát ügyetlen gyermek szindrómának is. Az ilyen gyerekek előbb-utóbb mindent meg tudnak csinálni, csak alapvetően késnek a társaikhoz képest. A tárgyakat gyakran elejtik, ügyetlenebbek a labdajátékokban is.

Tünetek

A diszpraxia előfordulása

Ugyan az érintettek tüneteinek foka között nagy különbségek lehetnek, a diszpraxia előfordulási gyakorisága 1 százalék körüli. Fiuknál a probléma kétszer gyakoribb, mint lányoknál, de ennek okát nem tudják. Hátterében talán az is meghúzódhat, hogy a fiú csecsemők általában nagyobbak, emiatt pedig születésükkor is nagyobb eséllyel történik komplikáció.

A diszpraxia okai

A diszpraxia kiváltó oka nem teljesen ismert, de azt tudják, hogy a probléma lehet genetikailag is öröklött, de lehet az agyat érő hatás - például enyhe oxigénhiányos állapot - következménye is. Utóbbi a magzati élet vége fele is előfordulhat, amikor a méhlepény már meszesedik és öregszik: ilyenkor a vérellátás már kevésbé működik, kevésbé tudja megfelelően táplálni a magzatokat. A túlhordott babáknál például gyakran látják, hogy a méhlepény meszesebb, ami már jelentheti azt, hogy a baba nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez. Születés közben is állhat elő oxigénhiányos állapot, például ha a köldökzsinór leszorítódik. Az ilyesmi sokszor nem is derül ki sem magzati korban, sem szülés közben, csak utólag lehet gondolni rá, amikor a betegség tünetei jelentkeznek.
Abból adódóan, hogy a probléma genetikailag is meghatározott lehet, annak, aki érintett volt, nagyobb eséllyel kell arra számítania, hogy saját gyereke is az lehet. Az átadódás százalékos esélye viszont ismeretlen, mindez csak megfigyeléseken alapul. Másrészt mivel a diszpraxia az átlagosnál nagyobb eséllyel társul hiperaktivitással is, a hátterében esetlegesen álló genetikai eltérés azonosítása végképp nehézkes.

A diszpraxia tünetei és diagnózisa

A fő tünetek akkor érezhetőek, amikor a gyerekek már nagyobbak, közösségbe kerülnek. Ilyenkor lehet feltűnő az, ha a kicsik társaiktól elmaradnak. A problémát általában már a szülők felismerik, főleg ha az érintett van testvére, tehát van már összehasonlítási alap.
Ilyenkor könnyen szemet szúrhat az, hogy például az öltözködés nehezebben megy az érintettnek gyereknek. Ugyancsak feltűnő lehet, ha a kicsi a térben nehezebben tájékozódik. Árulkodó jel, ha a gyereket gyakran érik kisebb-nagyobb balesetek, viselkedése önállótlan, nem igazán érzi teste határait és a környezet interakcióját. Ennek lehet jelen az, hogy ugyan csak hozzá akar érni egy pohárhoz, de ehelyett eldönti azt. A betegséget az orvosok is a tünetek alapján diagnosztizálják, erre más lehetőség nincs.

A diszpraxia kezelése, kórlefolyása

A betegség kezelése mozgás- és testséma fejlesztéssel történik, amihez gyógytornászra van szükség. Az Ayres-féle szenzoros integrációs terápia szintén hasznos. Ezek a terápiák fejlesztik a finom motorikát, a szem-kéz koordinációt, a tér-, az irány- és a formaillesztést, a testsémát. A módszerek abban is segítenek, hogy az érintettek szociális viselkedése javuljon, erősebb legyen a figyelmük és az önbizalmuk. Utóbbi azért fontos, mert az érintett gyerekek valamilyen szinten tudatában vannak annak, hogy ügyetlenebbek, és mivel ezt a többiek is észlelik, gyakran kirekesztik őket a közösségekből. Úgymond megbélyegzik őket, mert nem tudnak kortársaikhoz hasonló szinten futni, labdázni. Persze idővel az érintettek is képesek lesznek erre, de addigra a kortársak már megint kicsit előrébb tartanak a fejlődésben. Ez az érintett gyerekekben egyfajta szorongástis kiválthat, ami miatt pszichológus segítségére is szükségük lehet.
A diszpraxiában szenvedő gyerekeket gyakran kirekesztik társaik ügyetlenségük miatt
A diszpraxiában szenvedő gyerekeket gyakran kirekesztik társaik ügyetlenségük miatt
Amikorra az érintettek elérik a felnőtt kort, a tüneteik mérséklődnek, elmaradottságuk az esetek többségében nem feltűnő. Ez alól csak a súlyosabb esetek kivételek, azok, akiknek elmaradása több területen is jelentkezik. Az ügyetlenebb mozgások persze enyhébb esetekben is megmaradhatnak felnőtt korra, vagy például az érintettek térképek alapján idősebb korukban is nehezebben tájékozódhatnak, de ez ekkor már kevésbé okoz problémát, nem is feltétlen tűnik fel a környezetnek.

A diszpraxia megelőzése

Mivel a kialakulás pontos oka sem ismert, a megelőzésnek sincs biztos módja. Mindenesetre a hipoxia, tehát az oxigénhiányos állapot elkerülésére törekedni kell a szülés során, de ez nem csak a diszpraxia elkerülése végett fontos, hanem egyébként is.

A diszpraxia szövődményei

A szövődmények inkább csak pszichológiai jellegűek lehetnek, és abból adódhatnak, hogy az érintett gyerekeket környezetük esetleg kirekeszti. Ebből adódóan viselkedési- és beilleszkedési zavarok, egyéb lelki problémák alakulhatnak ki.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lódi Csaba neonatológus, gyermek intenzív terápiás szakorvos és gyermekgyógyásznak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.