Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Hörgőrák tünetei és kezelése

Mi a hörgőrák?

A hörgőrák a tüdőrák formája, amely nem a tüdőparenchimából, hanem a légcsövekből indul ki. Ez esetben tehát úgynevezett centrális tüdőrákról van szó, nem olyan kissejtes tüdőrákról, amely a gázcserét végző tüdőhólyagocskákból indul ki. Utóbbiak főleg neuroendokrin daganatok.

Tünetek

Maga a légcső a hangszalagok alatt kezdődik, majd a mellüreg közepén halad. A tüdőkapuban oszlik két főhörgőre, ezek pedig további hörgőkre ágaznak. Felépítésük megegyezik a légcső felépítésével. A hörgők úgynevezett bronchiolusokból állnak, amelyekből a porc már hiányzik. Ezek további egységei a ductus alveolarisok, amelyeknek már önálló faluk sincs. A hörgőrák, tehát a hörgőből kiinduló tüdőrák szövettanát tekintve különbözik a kissejtes tüdőráktól.

A hörgőrák előfordulása

Külföldi adatok szerint a daganatos betegségek 10-15 százaléka valamilyen tüdőrák. Ennek 45-50 százaléka olyan nem kissejtes tüdődaganat, amilyen a hörgőrák is. Ismert az is, hogy a dohányosok körülbelül 15-20 százaléka lesz tüdőrákos, illetve tudjuk, hogy a tüdőrákosoknak 85-90 százaléka dohányos. Ez azt jelenti, hogy ritka betegségről lenne szó - ha az emberek nem dohányoznának.

A hörgőrák okai

A hörgőrák rizikóját fokozza, hogy a tüdőben minden belélegzett szennyeződés lerakodik, döntően a hörgőkben. Ezt a csillószőrös hengerhám próbálja gátolni, amely a szennyeződéseket egy folyadékfilmen igyekszik kifelé terelgetni, de ez nem megy tökéletesen. A rák kialakulásának legvalószínűbb oka, hogy a hörgőkbe kerülő szennyeződésben sok rákkeltő anyag is megtalálható. A dohányfüsttel rengeteg ilyen vegyület kerül a hörgőkbe, a kátrány is ott rakódik le, így ez a káros szenvedély a hörgőrák komoly rizikófaktora. A dohányosok a rákkeltő anyagokat töményen szívják be a hörgőkbe, míg a levegőben inkább már felhígultan vannak jelen ilyen vegyületek.

A hörgőrák tünetei

Mivel a hörgőrák a hörgőben egyre jobban nő, reflexesen köhögést okoz. Emiatt a leggyakoribb tünet a köhögés, amelyhez idővel vérköpés is társul. A panaszokat a többség sajnos csak ezen a ponton veszi komolyan, sokan nem foglalkoznak azzal, hogy jó ideje rendszeresen köhécselnek, gyengébbnek érik magukat és csökken a terhelhetőségük. Emiatt az érintetteket sokszor csak véletlenül szűrik ki tüdőszűrésen, illetve akkor, ha más okok miatt kórházba kerülnek.
Ha nem létezne dohányzás, sokkal kevesebb lenne a tüdőrákos eset is
Ha nem létezne dohányzás, sokkal kevesebb lenne a tüdőrákos eset is

A hörgőrák diagnózisa

Az onkológiai diagnózisokat szövettani vizsgálattal állítják föl - így van ez a hörgőrák esetében is. A képalkotó vizsgálatok (mellkas CT, esetleg PET CT) után erre mindenképpen szükség van. Utóbbiak főképp azt segítik eldönteni, hogy a beteg operálható-e. Ha operálható, akkor meg is műtik: a végleges szövettani eredményt ez adja. Ha a képalkotó vizsgálatokon már látnak áttétet is, a beteg pedig nem műthető, akkor a mellkasfalon keresztül tűvel vesznek szövettani mintát. Erre mindenképpen szükség van, hiszen szövettanilag rengetegféle tüdődaganat létezik, a kezelés pedig attól függ, hogy milyen típusról van szó.

A hörgőrák kezelése

A hörgőrák elsődleges kezelési módja a műtét, amely a tumor eltávolítását jelenti, illetve a sugárterápia. A sugárkezelést általában 5 héten keresztül adják, a hétvégéket leszámítva naponta. Így a kis dózisok hatása összeadódik, a mellékhatások viszont nem feltétlen fokozódnak. Korszerű sugárterápiával a betegek életét megbízhatóan meg tudják hosszabbítani. Létezik már úgynevezett kemo-irradiációs sugárterápia is, amelynél kemoterápiás szert adnak sugárérzékenyítés céljából, a beteg pedig ezt követően kapja a sugárkezelést. Ezek szintén javítják a várható életkilátásokat.
Rengeteg célzott biológiai terápia is van, amelynek alkalmazhatóságáról a daganat szövettana alapján döntenek. Ezek egyebek mellett lehetnek mutációra, illetve génátrendeződésre ható terápiák - ilyen gyógyszerekből egyre több jelenik meg. Ez azért nagy előrelépés, mert a hagyományos kemoterápia a tüdő esetében nem volt sikertörténet, így ma már ilyet nem is fejlesztenek, csak célzott biológiai terápiákat. Ha van mód műtéti kezelésre, akkor gyógyszerelést csak a beavatkozás után alkalmaznak, viszont ha a betegek már nem operálhatóak, mert áttétesek, akkor a terápiákat önmagukban adják. Ilyenkor jellemzően csak az élet meghosszabbításáról lehet szó, a tényleges gyógyulás ritka.

A hörgőrák kórlefolyása, gyógyulási esélyei

A korán felfedezett, műthető hörgőrákoknál a gyógyulás teljes is lehet: egy időben észlelt 1-es stádiumú tüdőráknál ennek esélye a 70-80 százalékot is elérheti, míg a 3-as stádiumúnál a szám már 20 százalék alatti. Az immár csak biológiai terápiával kezelhető áttétes eseteknél jellemzően csak a túlélési idő nyújtható. Viszont ezen a területen hatalmas előrelépések történtek: biológiai terápiáknál - ha nem is nagy arányban - már lehetnek 5 éves túlélések is. A hagyományos kemoterápiánál ez extrém ritka volt.

A hörgőrák megelőzése

A hörgőrák megelőzését a dohányzás mellőzése és a tiszta levegő segíti. Ismert, hogy ahol utóbbi adott, az emberek pedig nem is dohányoznak, ott ma is rendkívül ritkák a tüdő rákos megbetegedései. A hörgőrák korai felismerését a tüdőszűrés segíti, bár ennek módszeréről egyre nagyobbak a viták. Ennek oka, hogy a mellkasröntgen csak körülbelül 1 centiméteres daganatot tud biztonsággal kimutatni, ennél a méretnél viszont már kisebb áttétek is vannak. Emiatt az Egyesült Államokban röntgennel már nem végeznek tüdőszűrést, helyette a rizikócsoportnak (a dohányosoknak) évente felajánlják a CT-s szűrést, amely ugyanis már 2 milliméteres elváltozást is kimutat.

A hörgőrák szövődményei

Szövődmény az áttétképződés lehet, de a daganat miatt kialakuló vérzés is veszélyes lehet. Ez akkor történhet meg, ha a tumor nagyobb eret is károsít, a vérzés miatt pedig megtelik a tüdő vérrel. Ez azért nem gyakori - jellemzőbb, hogy a távoli áttétképződés miatt lesz végzetes a betegség.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Telekes András onkológusnak, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Tanszéki Csoport munkatársának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Az ország nagy részén gyengén felhős időre számíthatunk, már keleten egyre jobban szakadozik, csökken a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A légmozgás mérsékelt marad. Késő estére többnyire 0 és -5 fok közé csökken a hőmérséklet. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.