Tumoros megbetegedések

A szervezetben a sejtek, szövetek rendellenes növekedése, burjánzása növedékek, tumorok képződéséhez vezethet. Tumor, illetve daganat sokféle lehet, valamennyi szervünket megbetegítheti. Két alapvető formáját szokták elkülöníteni: a jóindulatú és a rosszindulatú daganatokat. A sejtek megváltozását kiválthatják bizonyos vegyi anyagok, vírusfertőzések, mechanikai behatások, radioaktív vagy erős ultraibolya sugárzás, valamint örökletes genetikai hibák is hajlamosíthatnak. A környezeti tényezők közül ki kell emelni a dohányzást, amely minden rákfajta kialakulásának valószínűségét növeli. A túlzott alkoholfogyasztás is kedvez a ráknak. A rák kialakulásának valószínűsége az életkorral nő, bár vannak kifejezetten fiatalkori rákok is.

Oszteoszarkóma tünetei és kezelése

Mi az oszteoszarkóma?

Az oszteoszarkóma a leggyakoribb csontot termelő csontszarkóma. Az elváltozás az esetek 90 százalékában nagy malignitású, azaz abszolút rosszindulatú.

Tünetek

Az oszteoszarkóma előfordulása

Az elváltozás elég ritka: Magyarországon egymillió lakosra egy évben 1,5 új eset jut, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hazai orvosok évi 15 új esettel számolhatnak. A betegség fiatal korban, tizenéveseknél jelentkezik: a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának csonttumor regisztere szerint érintettjeinek átlagéletkora 18-19 év. A nemek érintettsége között nincs érdemi különbség, ugyanannyi nő lehet beteg, mint férfi.

Az oszteoszarkóma okai

Az oszteoszarkómának nem ismert a konkrét kiváltó oka, azt ugyanakkor tudjuk, hogy korábban egy olyan kémiai ágens okozott ilyen betegséget, amellyel az órák felszínét festették, hogy azok foszforeszkáljanak. Ez azonban inkább irodalmi érdekesség, ma már nem fordul elő.

Az oszteoszarkóma tünetei

A betegség fő tünete a fájdalom és a duzzanat, amelynek jelentkezését alapvetően sporteseményekkel szoktak összefüggésbe hozni, lévén rendszerint aktív életet élő fiatalokról van szó. Általában azt gondolják, hogy érintettje csak megsértette a térdét vagy végtagját. A gyanú akkor kezd erősödni, amikor a tünetek nem múlnak, egy-két hét után is fönnállnak, sőt rosszabbodnak.
Az oszteoszarkóma gyakran sportolás közben jelentkezik először
Az oszteoszarkóma gyakran sportolás közben jelentkezik először

Az oszteoszarkóma diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a röntgenfelvétel, amelyen már látszik a csontkéreg, illetve az annak felszínén lévő kötőszövetes lemez (periosteum) típusos elváltozása. Részben ez, részben maga a tumor termel a daganatra jellegzetes, tengelyre merőleges csonttüskéket. Mindez CT-vizsgálattal még jobban látható, de mellette fontos az MR is. Utóbbi a daganat csonton belüli, illetve lágyrész felé történő terjedésének megítélését teszi lehetővé.

Az oszteoszarkóma kórlefolyása

Az oszteoszarkóma gyakran tör a lágyrészbe, igen rosszindulatú.

Az oszteoszarkóma kezelése

Az oszteoszarkóma sebészi eltávolítására, tehát kimetszésére minden esetben szükség van. A betegség ezt követő terápiáját eleve meghatározza az, hogy radioterápiára nem, kemoterápiára viszont érzékeny: utóbbi Magyarországon már a 80-as évek óta elérhető, hatására a daganatsejtek 90 százaléka az esetek 60 százalékában elpusztul. Emiatt a sebészek ma már bátrabbak, régóta végtagmegőrző műtétre törekednek: amputációra ma már csak az esetek 15-20 százalékában van szükség. A legtöbb esetben csak magát a daganatot távolítják el, a defektust pedig protézissel vagy csontbankból származó csonttal pótolják. Már műtét előtt is kap a beteg kemoterápiát, amit fél vagy háromnegyed évig tovább kell adni műtét után.

Az oszteoszarkóma gyógyulási esélyei

A nagy malignitású oszteoszarkómánál az 5 éves daganatmentes túlélési esély körülbelül 65 százalék.

Az oszteoszarkóma megelőzése

Nincs ismert megelőzési módja az oszteoszarkómának.

Az oszteoszarkóma szövődményei

A legsúlyosabb szövődmény a helyi kiújulás, amelynek esélye 5-10 százalékos, valamint a távoli áttét képződése, amire az estek 30-35 százalékában számítani kell. Az esetek 20-30 százalékában már a felismeréskor is van a tüdőben áttét. Akár csonttal, akár protézissel pótolják a defektust, nem ritka a műtét után a csont vagy protézistörés, az álízület-képződés és az infekció. A végtagot többnyire többszörös műtéttel sikerül megmenteni, ritkán azonban amputációra és a végtag pótlásra is szükség lehet.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatójának.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció